Primarii doresc autonomie locală și întărirea capacității administrative.Membrii Asociației Orașelor din România s-au reunit recent în cadrul Consiliului Director. Au discutat despre modernizarea României prin descentralizare, însă au fost expuse și problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale.
Potrivit raportului de activitate, în jumătate de an, AOR a emis puncte de vedere referitoare la peste 200 de legi, ordonanțe guvernamentale, hotărâri guvernamentale și alte proiecte. “În mai puțin de jumătate de an Asociația Orașelor a consultat și a emis puncte de vedere pentru 244 de legi. În total, 244 de acte normative au fost analizate de către Asociația Orașelor”, a declarat Nicolae Matei, președinte al AOR. Asociația Orașelor din România a considerat că 68 dintre proiecte sunt oportune și 75 inoportune. În cadrul reunirii Consiliului Director al AOR nu au fost ocolite subiecte ce vizează descentralizarea bazată pe autonomie locală și întărirea capacității administrative. De asemenea, a fost pusă în discuție promovarea unui act normativ care să definească statutul primarului. „Trebuie să ne asumăm acest lucru pentru că observăm că, deși dezbatem de ani de zile în Asociație, de 14 ani, nimeni nu ne va face. Sunt lucruri grele de făcut, nu ne putem aștepta să se întâmple chestia asta într-un an, doi”, a spus Ionel Chiriță, președinte executiv al AOR.
În perioada martie-iunie, conducerea Asociației s-a concentrat pe colaborarea permanentă cu autoritățile administrației publice centrale, sprijinirea funcționarilor publici și întărirea pe baze democratice a instituției primarului și clarificarea statutului de încadrare, inclusiv a drepturilor salariale.