6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiPrimăriile trebuie să găsească bani pentru finalizarea campusurilor școlare

Primăriile trebuie să găsească bani pentru finalizarea campusurilor școlare

În premieră pentru ultimii 28 de ani, la Galați este construită o clădire în care va funcționa un colegiu. S-au mai construit școli noi, în special la sate, dar o nouă clădire pentru un liceu sau colegiu e o raritate.

Este o știre entuziasmantă, numai că astfel prezentată e scoasă din context. De fapt, știrea este că după 10 ani în care șantierul a fost abandonat din lipsa banilor, au fost reluate lucrările la Campusul Colegiului Național „Al. I. Cuza“. Construirea unei clădiri în care să funcționeze acest colegiu devenise o prioritate pentru Primăria Galați, deoarece Colegiul „Cuza“ funcționa într-o clădire retrocedată Fundației „Caritatea“, a Federației Comunităților Evreiești din România, căreia municipalitatea îi plătea o chirie anuală de 75.000 de euro.

Exista și posibilitatea cumpărării clădirii de la Fundația „Caritatea“, dar după analizarea situației edilii au ajuns la concluzia că e mai eficient să construiască un nou sediu pentru colegiu, mai ales că apăruse și oportunitatea obținerii banilor de la Guvern, prin Programul național de construire a campusurilor școlare, demarat în 2008 cu bani de la bugetul Ministerului Educației.

Valoarea totală a investiţiei, ce includea consolidarea Şcolii nr. 7, în curtea căreia era construit campusul, precum şi ridicarea a două corpuri de clădire şi a unei săli de sport era cifrată la 16,8 milioane de lei. Au venit primii bani, adică 2,8 milioane, au fost începute lucrările, dar în 2009, pe fondul crizei, Guvenul Boc nu a mai alocat fonduri pentru acest program național.

Dar nici după ce a trecut criza nu au mai fost alocate fonduri de guvernele care s-au perindat pe la putere. Odată abandonată construirea campusului, a trebuit găsită o altă soluție și în urmă cu doi ani Colegiul „Cuza“ a fost mutat în clădirea unei școli generale.

Dincolo de odiseea acestui colegiu, la Galați și pe alte zeci de șantiere din toată țara clădirile „viitoarelor“ campusuri școlare au fost abandonate în ruină. Explicația vine dintr-o adresă a Inspectoratului Școlar Galați: „În 2008 s-au propus la nivel național 162 de campusuri, nu s-a prognozat însă și bugetul și s-au demarat niște obiective, și atât. Practic, trebuie fiecare să ia contractul în antepriză și să continue“. Altfel spus, se descurcă fiecare cum poate.

 

Marea șansă, finanțare prin PNDL 2

În condițiile abandonării programului național, autoritățile locale trebuie să găsească alte surse de finanțare. În 2014, fostul primar al Galațiului, Marius Stan, anunța că speră să găsească 5 milioane de lei pentru continuarea investiției, dar n-a fost să fie. În 2017, șansa le-a surâs edililor și Primăria Galați a reușit să obțină o finanțare de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – 2.

Valoarea totală a proiectului „Campus şcolar la Colegiul Al. I. Cuza – corp B“ este de 6.934.159 de lei, din care prin PNDL e alocată suma de 5.635.664 lei, restul banilor fiind asigurați de la bugetul local. Durata de construire a campusului este de 12 luni. „Corpul B“ va avea subsol, parter şi trei etaje.

La subsol va fi un adăpost al Protecției Civile pentru 250 de persoane, prevăzut cu grupuri sanitare speciale şi tunel de evacuare, iar la parter vor fi amenajate o sală de clasă, un laborator de fizică, unul de biologie, secretariatul, biroul directorului, cancelaria.

La primul etaj vor funcţiona trei săli de informatică, o sală pentru server şi un laborator de chimie, la etajul al doilea vor fi patru săli de clasă, un cabinet medical, iar la etajul al treilea vor fi patru săli de clasă, sală radio, arhivă.

 

Clădire nouă, dotări la standard

Acum lucrările au fost reluate. Clădirea principală a și fost ridicată la P+1. Vestea bună, care garantează că noul campus va fi inaugurat la începutul anului școlar 2019/2020, este că Primăria Galați a demarat procedura de licitație pentru achiziționarea a mobilierului și echipamentelor: 278 bănci și 418 scaune pentru elevi, 15 table magnetice, flip chart-uri, catedre, corpuri de bibliotecă, utilităţi specifice laboratoarelor de fizică şi chimie, etc.

În noul sediu al Colegiului „Cuza“ activitățile didactice se vor desfășura la cele mai bune standarde, pentru că sunt asigurate și toate dotările cu echipamente IT&C de care este nevoie pentru asta: 95 mese pentru calculatoare, 100 calculatoare cu monitoare LED, 12 videoproiectoare, 10 microscoape digitale, etc. În acest caz se va putea vorbi de învățământ digital în cele mai bune condiții. 

 

La Tecuci, ruine și-un dosar penal

Acesta a fost exemplul fericit, pentru că tot în județul Galați au mai fost abandonate șantierele altor două campusuri școlare, la Tecuci și Târgu Bujor. La Grupul Şcolar Industrial Tecuci, o mare parte din curtea şcolii e ocupată de fundaţiile a ceea ce ar fi trebuit să fie campusul pentru 1.200 de elevi cu „un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă cu teren şi sală de sport, sală de festivităţi, laboratoare, cabinete şi apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti“. Valoarea investiţiei era de 21.144.867 lei.

Licitaţia a fost câştigată de IACMRS Galaţi. Conform contractului încheiat în 2008, lucrările urmau să dureze 36 de luni. Însă lucrările s-au oprit la fel de brusc precum au început pentru că firma a primit doar 1,7 milioane lei. Situația a intrat și în atenția Curții de Conturi, care a dispus ca Primăria Tecuci să recupereze banii de la IACMRS.

Inspectorii Curții de Conturi identificaseră un prejudiciu de 4 milioane de lei. Fostul primar PNL Daniel Țuchel ajunsese la concluzia că la mijloc ar fi fost și niște „lucruri necurate“ de pe vremea anteriorului primar PDL și pentru a se clarifica cum stau lucrurile a făcut și o plângere penală. 

 

La Târgu Bujor, re-finanțare ratată

În privința campusului de la Târgu Bujor lucrurile păreau mai simple, pentru că era reamenajat în clădirea unui fost centru de plasament. Valoarea investiţiei era de 9,2 milioane de lei. Lucrările erau efectuate de Unicom SA Galați, care a încasat avansul de 1,8 milioane lei. Când au fost sistate finanțările pentru programul național de construire a campusurilor școlare, s-a blocat și proiectul de la Târgu Bujor. Au rămas ruinele.

În 2014, primarul Laurențiu Gâdei reușise să obțină o nouă finanțare de la Ministerul Dezvoltării, dar condiția pentru obținerea banilor era ca firma care construiește campusul să fie activă. Cum Unicom SA era în lichidare, nu era îndeplinită condiția. Finanțarea putea fi obținută dacă administratorii firmei renunțau la contract, pentru organizarea unei noi licitații, dar cei de la Unicom au refuzat și oportunitatea noii finanțări a fost ratată.  

Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă