Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, vineri, pentru NewsIn, că varianta asumării răspunderii Guvernului pe o lege de plafonare a salariilor profesorilor ar fi o „oroare” şi un atac la statul de drept, adăugând că „un bărbat de stat nu are dreptul să conteste deciziile instanţelor”.
„Dacă Guvernul dă o OUG de plafonare a salariilor, este o oroare, un atac la statul de drept. Iar dacă îşi asumă răspunderea pe o astfel de lege, nu diminuează oroarea. Dacă Boc crede că, prin asumarea răspunderii, va face părtaş Parlamentul la acest demers, amplifică oroarea, îi face părtaşi pe acei parlamentari care nu vor vota moţiunea de cenzură”, a afirmat liberalul, subliniind că Executivul ar trebui să demisioneze.
El a adăugat că, dacă se va ajunge la asumarea răspunderii, „nu se va pune problema unei moţuni de cenzură pe tema salariilor profesorilor, ci pe tema apărării statului de drept”.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege de plafonare a salariilor profesorilor, aceasta va fi atacată la CCR şi a subliniat că deciziile instanţelor trebuie respectate.
Liberalul a subliniat că s-a confruntat în mandatul său de premier cu situaţii similare celei în care se află Executivul, dar că, „dacă funcţionează statul de drept, trebuie respectate deciziiile justiţiei”, apreciind că angajarea răspunderii pe un astfel de act normativ ar fi „o gravă greşeală politică”.
„Soluţiile cu care vine Guvernul nu trebuie să arate dispreţul pentru justiţie, altfel cetăţeanul va urma modelul lui Emil Boc şi va încălca legile. Premierul va avea parte de contestaţii dacă îşi va asuma răspunderea pe un astfel de act normativ, pentru că vom ataca la CCR”, a spus liberalul.
Tăriceanu l-a acuzat pe premierul Boc că „se joacă cu asumarea răspunderii, care a ajuns o procedură demonetizată în mandatul său, în loc să rămână un act politic serios, grav, cu încărcătura politică consistentă”.
Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, astfel încât drepturile salariale câştigate în instanţă să nu poată fi acordate. Executivul a discutat joi în primă lectură actul normativ privind salarizarea din educaţie, proiectul va fi trimis CES-ului şi abia apoi se va decide forma de promovare.”Astăzi România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În consecinţă, în momentul de faţă, în România, datorită, practicilor judiciare neuniforme, există profesori cu salarii majorate cu 50% şi unii cu salarii nemajorate cu 50%”, a spus premierul Emil Boc.