Trecând peste greva parlamentară şi peste orice divergenţe, puterea şi opoziţia au reuşit să atingă consensul pe un subiect care le interesează în egală măsură: modificarea Codului electoral. La solicitarea expresă a UDMR, nu vom avea însă un majoritar pur: sute de candidaţi vor intra în Parlament de pe o listă.
Jumătate dintre parlamentari vor fi aleşi printr-un vot uninominal majoritar. Adică, după modelul primarilor şi preşe-dinţilor de consilii judeţene: cel care a luat cele mai multe voturi câştigă mandatul. Restul de locuri, adică de ordinul sutelor (în condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu sunt semnale credibile că va fi micşorat numărul de aleşi), vor fi completate prin raportare la o listă de compensare. Această formulă a fost adoptată de Comisia de cod electoral prin consens, ca variantă de compromis, după ce reprezen-tanţii UDMR şi ai minorită-ţilor au respins ideea uninominalului pur, agreată de PDL şi USL.
Cum minorităţile naţionale au locurile asigurate prin Constituţie, rezultă că direct interesată de conservarea principiului proporţionalităţii este doar UDMR. De altfel, senatorul Gyorgy Frunda a explicat foarte bine temerea membrilor UDMR că formaţiunea nu va mai intra în Parlament: „Este o decepţie extraordinară, este un dezinteres extraordinar. Or, dacă ungurii mei nu vin la vot şi nu votează, dacă românii votează doar cu 2% mai mult decât ungurii, fiind cu 90% mai mulţi decât ungurii, se multiplică şi eu rămân sub 5%. Aceasta este problema mea cea mai mare”. Tot la B1 TV, reprezentantul UDMR a arătat că Uniunea a greşit neplecând de la guvernare în 2011.
Necunoscuta compensării
Dacă este clar că pentru alegerile parlamentare din toamna lui 2012 va fi aplicat un alt sistem de vot decât în 2008, rămâne încă necunoscută problema alcătuirii listei de compensare. Adică, va exista o singură listă, concepută de partid la nivel naţional (varianta UDMR), sau pe listă vor intra candidaţii care au ieşit pe locul doi (varianta PDL). De altfel, cele două variante au constituit subiect de îndelungi discuţii în coaliţie. Ba chiar, prin noiembrie anul trecut, partidele la putere reuşiseră să ajungă la o înţelegere pe formula: 88 de senatori (faţă de 137, câţi sunt acum), care să fie aleşi printr-un sistem uninominal majoritar, iar cei aproape 300 de deputaţi să fie aleşi direct în proporţie de 65% şi de pe lista naţională de compensare în proporţie de 35%. Ulterior, când şi-au făcut calculele mai bine şi au văzut că UDMR ar fi avantajată de această formulă, democrat-liberalii au făcut pasul înapoi.
Potrivit preşedintelui Comisiei de cod electoral, Sulfina Barbu (PDL), pentru a fi stabilit modul de alcătuire a listei de compensare sunt aşteptate propuneri şi de la Autoritatea Electorală Permanentă. În discuţie mai este, de asemenea, pragul electoral. Potrivit Sulfinei Barbu, la acest capitol nu ar trebui însă să se înregistreze discuţii, fiind agreat, în principiu, de toate partidele.
Prezenţă obligatorie?
În paralel cu lucrările Comisiei de cod electoral, Senatul a adoptat tacit (adică, fără nici un fel de dezbatere) un proiect de lege prin care prezenţa la vot ar deveni obligatorie. Iniţiat de deputaţii Tudor Ciuhodaru (UNPR) şi Mircia Giurgiu (independent), proiectul prevede ca amenda pentru neprezentarea la urne să fie de 1.000 lei.
La a doua abatere de acest fel, alegătorul ar urma să fie sancţionat şi cu sistarea unor indemnizaţii, ajutoare sau facilităţi fiscale.
Revizuirea Constituţiei, în plen pe 24 aprilie
Proiectul de revizuire a Constituţiei se apropie de adoptare, în comisia specială, şi ar putea ajunge în plenul Camerei pe 24 aprilie. La dezbateri au participat însă doar reprezentanţii PDL şi UNPR, cei de la UDMR lipsind alături de colegii de la USL. Prin urmare, sunt minime şansele ca proiectul să fie aprobat, ceea ce înseamnă că rămânem cu Parlament bicameral, cu actuala imunitate parlamentară şi cu toate prevederile constituţionale atât de criticate. Tot în vizibil contrast cu operativitatea de la Comisia de cod electoral, pe subiectul reducerii numărului de parlamentari nu se înregistrează nici un pas înainte.