Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, consideră că adevărată luptă în România va începe după data de 9 decembrie, când au loc alegerile parlamentare. Însă, până atunci, vom avea parte de o campanie electorală condimentată cu dezbateri, atacuri şi „dezvăluiri”.
„România intră treptat în febra alegerilor. S-au lansat candidaţii. Se vor anunţa programele, vor începe dezbaterile, atacurile, „dezvăluirile”. Va fi, probabil, încă o campanie electorală sufocată de promisiuni, angajamente amobilizatoare” şi lovituri de culise.
Însă, evaluând lucid contextul actual, este evident că românii sunt tot mai puţin interesaţi de disputele electorale. După atâtea dezamăgiri, nu a mai rămas loc pentru noi iluzii. Dincolo de calcule şi strategii sofisticate, această campanie se va reduce la confruntarea dintre USL şi regimul Băsescu. Dar adevărata luptă va începe după 9 decembrie. După un an, 2012, încărcat de dispute politice, în 2013 prioritatea absolută a României o reprezintă economia”, scrie Voiculescu într-un text publicat pe blogul personal.
„Pentru a asigură o dezvoltare economică reală, care să se resimtă în creşterea concretă a nivelului de trai (salarii şi pensii mai bune, sisteme eficiente de educaţie, sănătate şi protecţie socială pentru categoriile vulnerabile) este esenţial să creştem ponderea veniturilor din bugetul de stat de la 31% la cel puţin 40%. În acest sens, va fi necesar să acţionăm în 3 direcţii:
Reducerea economiei subterane a dar nu cu declaraţii de bune intenţii că până acum, ci cu măsuri concrete: sancţiuni severe, control şi stimulare a disciplinei fiscale. Dacă se acţionează cu severitate şi corectitudine, putem atrage anual în zonă fiscalizata 5 miliarde de euro.
Reducerea TVA-ul pentru alimentele de bază, ar fi util că această măsură să fie inclusă în proiectul bugetului de stat pentru anul 2013. O asemenea decizie va reduce preţurile, va încuraja producătorii interni şi va diminua semnificativ evaziunea (doar în morărit şi panificaţie se pierde anual peste 1 miliard de euro).
Aplicarea unui Plan Naţional de Investiţii Publice, ordonând finanţările de la bugetul de stat exclusiv în bază beneficiilor sociale şi economice asigurate de fiecare investiţie (fără clientelă, fără reţele, fără prietenii). Pentru că obiceiurile proaste dispar greu, şi în acest caz va fi nevoie de control şi sancţiuni foarte dure”, subliniază Dan Voiculescu.
„Pe lângă aceste 3 direcţii, sunt necesare soluţii concrete pentru dezvoltarea agriculturii şi a clasei de mijloc, precum şi pentru stimularea absorbţiei fondurilor europene. Acestea sunt adevăratele provocări ale României. Probabil că nu vor fi prea des dezbătute în campania electorală care începe vineri. Dar, după alegeri, guvernarea USL va fi evaluată exclusiv în funcţie de indicatorii economici şi sociali”, conchide Voiculescu.