Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, vineri, la Craiova, că principala preocupare a partidelor de opoziţie trebuie să rămână „dărâmarea” Guvernului, iar dacă se va obţine „cifra critică” pentru ca o moţiune de cenzură să treacă, atunci ar trebui gândită şi suspendarea lui Traian Băsescu.
Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă liberalii iau în considerare o eventuală suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: „Toate aceste demersuri ţin de aritmetică. Suntem exact în situaţia inversă faţă de 2007. Atunci aveam majoritate parlamentară, dar demersul nostru nu a avut sprijinul necesar în rândul populaţiei, iar acum avem acest sprijin popular, dar nu avem majoritate parlamentară. În cazul în care partidele politice vor atinge cifra critică necesară, eu cred că ar trebui să dăm jos şi Guvernul şi să-l suspendăm şi pe Traian Băsescu. Diferenţa de parlamentari este însă un impediment major în a ne atinge ambele scopuri”.
El a spus că principala ţintă a partidelor de opoziţie trebuie să rămână însă demiterea Cabinetului Boc.
„Oricum, dărâmarea Guvernului este primul lucru care trebuie să ne preocupe, pentru că nenorocirile economice pot fi estompate, împiedicate dacă Guvernul este schimbat (…) Ar fi de bun augur ca preşedintele să fie demis şi nu doar suspendat”, a spus Mihai Voicu, citat de corespondentul Mediafax.
Întrebat dacă are informaţii potrivit cărora Legea privind suspendarea preşedintelui ar putea fi modificată, Mihai Voicu a spus: „Am înţeles că este vorba de modificarea Legii privind funcţionarea Curţii Constituţionale prin care acestui organism i s-au dat atribuţii sporite cu privire la contestarea sau judecarea hotărârilor Parlamentului. S-a considerat de către jurişti că inclusiv o hotărâre de suspendare poate fi supusă controlului constituţional”.
Vicepreşedintele PNL a spus însă că posibilitatea suspendării preşedintelui României şi apoi organizarea unui referendum de demitere nu pot fi supuse, ulterior, controlului de constituţionalitate.
„Există însă o contradicţie logică, pentru că suspendarea preşedintelui şi ulterior referendumul pentru demitere sunt proceduri prevăzute de Constituţie, unde controlul CC este descris foarte clar ca fiind unul anterior procedurii parlamentare şi nu ulterior. Se ştie că această procedură şi demiterea ulterioară, pleacă de la o strângere de semnături din numărul de parlamentari, la întocmirea unui document care să justifice decizia, transmiterea acestui document către CC pentru un aviz consultativ şi, ulterior, votul în Parlament”, a mai spus Mihai Voicu.
Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă va promulga Legea pensiilor.