15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportVatafii judetelor, stapanii esalonului doi al puterii

Vatafii judetelor, stapanii esalonului doi al puterii

» Pentru prima data dupa 1989, baronii locali conduc puterea centrala la nivelul esalonului doi, dar si reprezentantii Guvernului in teritoriu, prin intermediul carora isi vor subordona institutiile deconcentrate.

» PSD si PDL au dat mana libera organizatiilor judetene, dar si presedintilor consiliilor judetene, sa numeasca oameni ai lor in posturi-cheie din ministere ale puterii.

Nu s-a tinut cont de profesionalismul celor desemnati, mai ales in contextul in care pana acum persoanele de rangul doi din ministere erau tehnocrati ai partidelor politice. Au ajuns in fruntea institutiilor de stat directori de imagine,  secretari din primarie, sefi de campanie electorala la nivel local, care nu au avut de-a face cu treburile guvernamentale. Insa prin intermediul lor, baronii locali isi impun la "centru" propriile interese.

Castigatori ai presedintiei consiliilor locale, vatafii judetelor fac jocurile in partidele lor. La PSD a devenit deja regula. Astfel, baronul de Vrancea, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, l-a impus ca secretar de stat la Ministerul Internelor si Administratiei pe Catalin Vrabie, director de relatii interne si internationale din cadrul Consiliului Judetean Vrancea. Primarul Radu Mazare, baronul de Constanta, dupa ce l-a asezat pe omul sau in fruntea Ministerului Mediului, Nicolae Nemirschi, a cerut si are sanse sa-si puna oameni la Interne si la Transporturi. Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, care este si presedintele PSD al organizatiei judetene, si-a trimis directorul de imagine, Cosmin Popa, direct in postul de secretar de stat in Ministerul Finantelor. Singura legatura cu finantele tarii a lui Popa este absolvirea unei facultati economice la Iasi.

 

Insa Nichita se poate considera un om norocos, deoarece a reusit sa-si impuna un alt apropiat, pe Florian Munteanu (director de ocol silvic), in fruntea Romsilva, un domeniu foarte ravnit de toti actorii politici. Din partea PSD Neamt, un post de secretar de stat la Ministerul Tineretului a prins si fostul deputat Razvan Bobeanu. Baronul de Suceava, presedintele organizatiei PSD, Gavril Mirza, detine un post de secretar de stat la Ministerul Tursimului, prin intermediul nominalizarii in acest post a Mirelei Adomnicai, fost director al Taberelor scolare Suceava, in perioada cand el era presedinte al consiliului judetean. Presedintele PSD Galati, Dan Nica, l-a trimis in postul de secretar de stat din Ministerul Sanatatii pe Aurel Nechita, fost deputat. De la Buzau, pe linia baronului Ion Vasile, a ajuns in fruntea unui post de secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor Costel Topcian, fost consilier municipal.

 

Pe partea cealalta a coalitiei, a PDL, s-a mers pe aceeasi linie social-democrata: nominalizarea in postul de secretar de stat a venit din partea organizatiilor judetene fruntase in alegeri, dar s-a ales si varianta oferirii unei compensatii pentru candidatii care au pierdut un mandat de parlamentar, desi au obtinut cel mai bun scor in colegiile lor.
Primarul de Piatra Neamt, presedintele PDL al organizatiei judetene, Gheorghe stefan,  si-a trimis la Bucuresti directorul de campanie electorala, Claudiu Stafie, numit secretar de stat in Ministerul Economiei. Mari sanse sa devina seful Agentiei Nationale a Fondului de Mediu le are Vlad Marcoci, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt, alt apropiat al lui stefan "Pinalti", care a pierdut alegerile parlamentare. Baronul PDL de Iasi, presedintele organizatiei locale, Dan Carlan, s-a asezat chiar el in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului.

 

Carlan mai tinteste niste posturi din partea PDL Iasi in organigrama puterii: conducerea CFR pentru Constatin Axinia, dar si un post de secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a obtinut un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, fiind numit in aceasta functie Cristian Anton Irimia, fost presedinte al Colegiului Medicilor din acest judet.
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, baronul cercetat penal de DNA, controleaza o functie-cheie de secretar de stat din Ministerul Transporturilor.

Consilierul judetean Eusebiu Pistru, sotul viceprimarului Aradului, Geanina Pistru (mana dreapta a primarului Falca),  a fost numit sambata secretar de stat, care se va ocupa in special de Registrul Auto Roman si de Autoritatea Rutiera Romana. Un post de secretar de stat a obtinut si Constantin Dascalu, un fost angajat al baronului de Cluj, Arpad Paszkany, dar si un apropiat al premierului Emil Boc (fost primar de Cluj-Napoca). Dascalu a mai fost secretar de stat in acest minister in perioada 2004-2005, cand ministru era Gheorghe Dobre.

» 18 secretari de stat numiti oficial
Premierul Emil Boc a semnat sambata deciziile de numire pentru 18 secretari de stat, dar si pentru doi presedinti de agentii de stat. Astfel, presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost numit Silvian Bian, iar in fruntea Casei Nationale de Pensii a fost desemnata Domnica Doina Parcalabu. Vladimir Manastireanu a fost numit in postul de consilier al vicepremierului Dan Nica.
»  Ministerul Dezvoltarii: Razvan Murgeanu;
»  Ministerul Muncii: Dumitru Cornoi, Alexandru Fratean, Mariana Nedelcu si Marius Lazar;
»  Ministerul Sanatatii: Cristian Anton Irimia si Aurel Nechita;
»  Ministerul Economiei: Tudor serban si Constantin Claudiu Stafie;
»  Ministerul Transporturilor: Pistru Popa Eusebiu si Constantin Dascalu;
»  Ministerul Educatiei: Iulia Badea si Augustin Mitu;
»  Ministerul Turismului: Sorin Munteanu;
»  Ministerul Comunicatiilor: Costel Topcian;
»  Ministerul Mediului: Dan Carlan;
»  Ministerul de Externe: Costea Romulus;
»  Ministerul Apararii: Dan Tataru.

Cele mai citite

Inundațiile au cuprins și al treilea cel mai mare oraș polonez

Al treilea oraș ca mărime al Poloniei, Wroclaw, părea să fi rezistat joi, după ce cele mai grave inundații din ultimele două decenii au...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...
Ultima oră
Pe aceeași temă