12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportVacaroiu isi face valiza pentru Cotroceni

Vacaroiu isi face valiza pentru Cotroceni

» O decizie pentru suspendare il propulseaza pe Nicolae Vacaroiu direct in functia de sef al statului. In cazul in care se va vota suspendarea lui Basescu, presedintele demisioneaza.

» Inlocuirea ar putea duce la schimbarea radicala a agendei populatiei.

Prin votul dat astazi asupra propunerii de suspendare, alesii decid agenda de lucru a Romaniei pentru urmatoarele luni. Teoretic, sunt trei scenarii posibile. Practic, tinand cont de hotararea presedintelui Traian Basescu de a demisiona in cazul in care este suspendat, raman doar doua. Fie isi continua mandatul, daca parlamentarii voteaza impotriva cererii PSD de suspendare, fie se organizeaza alegeri anticipate. A treia varianta teoretica, anulata insa de seful statului, viza consultarea populatiei prin referendum ca urmare a suspendarii.

Varianta 1 – Suspendarea
Conditiile in care presedintele este suspendat din functie sunt stabilite de articolul 95 din Constitutie. Potrivit acestuia, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale". Cu alte cuvinte, trebuie indeplinite cumulativ patru conditii. Prima se refera la "faptele grave" prin care a fost incalcata Legea Fundamentala. Curtea Constitutionala, "jandarmul" pus sa vegheze asupra respectarii Constitutiei, nu a primit insa decat posibilitatea emiterii unui aviz consultativ, pe care alesii il pot ignora. Dupa ce criterii se apreciaza atunci "faptele grave" in lipsa unei "masuratori" precise, facute de institutia cea mai indreptatita, respectiv Curtea Constitutionala? Dupa patimile politice, pe care parlamentarii nici nu se mai chinuie sa si le mascheze.
A doua conditie se refera la organizarea unei sedinte comune, lucru rezolvat, ieri, de Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului prin convocarea Parlamentului pentru astazi.
"Votul majoritatii deputatilor si senatorilor" constituie a treia conditie necesar a fi indeplinita. Cu alte cuvinte, pentru ca suspendarea sa fie aprobata este nevoie ca cel putin 235 de alesi sa se pronunte in favoarea cererii initiate de PSD.
A patra conditie, consultarea Curtii Constitutionale, a fost si ea indeplinita, chiar daca pozitia judecatorilor CC pare sa conteze prea putin pentru parlamentari.
Indeplinirea sau nu a acestor proceduri va fi verificata de Curtea Constitutionala dupa ce Parlamentul va decide suspendarea si va redacta hotararea aferenta. Potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, de-abia dupa ce judecatorii CC vor constata respectarea procedurilor, hotararea Legislativului va fi publicata in Monitorul Oficial, iar suspendarea se aplica efectiv, urmand ca, in termen de maxim 30 de zile, sa fie organizat un referendum pentru demiterea sefului statului.

Varianta 2 – Demisia
Chiar daca Traian Basescu va inregistra un vot potrivnic lui in Parlament, consultarea populatiei prin referendum nu se va mai produce, dat fiind ca seful statului si-a anuntat decizia de a demisiona.
Odata depusa demisia, se intra pe varianta prevazuta de articolul 97 din Constitutie, referitor la vacanta functiei. Potrivit alineatului 2, "in termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou presedinte". In tot acest interval "interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor". Cu alte cuvinte, Vacaroiu isi va face bagajul pentru Cotroceni si, pana la instalarea in functie a unui nou presedinte, va indeplini aproape toate atributiile unui sef de stat. "Aproape toate" pentru ca interimarul nu poate, potrivit Constitutiei, sa adreseze Legislativului mesaje, sa dizolve Parlamentul (ca urmare a respingerii a cel putin doua solicitari de investitura a Guvernului) si sa consulte populatia prin referendum.
Alegerea unui nou presedinte se va face conform Legii 370 din 2004. Data alegerilor va fi stabilita de Guvern si va fi anuntata public cu cel putin 45 de zile inainte de ziua votarii. Daca nici unul dintre candidatii inscrisi in cursa pentru Cotroceni nu va obtine in primul tur majoritatea voturilor alegatorilor inscrisi pe liste, se va organiza un al doilea tur de scrutin, in cursa intrand primii doi clasati (art. 81, alin. 3 din Constitutie). A doua chemare la urne a electoratului se face (potrivit art. 26, alin. 1 din Legea 370) la doua saptamani dupa primul tur. Pentru preluarea functiei de catre candidatul invingator mai este nevoie ca rezultatul alegerilor sa fie validat de Curtea Constitutionala si de depunerea juramantului in fata Camerelor reunite. De-abia dupa depunerea juramantului, presedintele interimar isi inceteaza misiunea. Prin urmare, Vacaroiu poate spera, in cazul a doua tururi de scrutin, la un interimat de aproape patru luni.
Presupunand ca Traian Basescu va candida din nou si va castiga alegerile prezidentiale, el pierde totusi peste doi ani si jumatate de mandat, atat cat i-ar fi ramas din actualul.

Varianta 3 – Continuarea mandatului
Aceasta ultima varianta ar rezulta in cazul in care opozitia nu ar strange cele 235 de voturi necesare pentru aprobarea suspendarii. Totusi, este cea mai putin probabila varianta, in conditiile in care doar PD si-a anuntat ferm intentia de a vota impotriva suspendarii, iar reprezentantii PLD vor iesi din sala.

MIZA

» Vacaroiu Isi face deja echipa pentru Cotroceni

Chiar daca mai sunt cativa pasi de indeplinit pana sa-si vada opozitia si unii liberali visul cu ochii, de a-l inlatura din functie pe Traian Basescu, Nicolae Vacaroiu isi face deja planuri si-si strange echipa. Seful Senatului si-a anuntat, ieri, intentia de a schimba "garnitura" de la Cotroceni in cazul in care va primi un interimat de 3-4 luni. "Este vorba de trei luni, trei luni si jumatate, chiar patru, tinand seama de doua tururi, de toata bucataria pe care o cunoasteti, si atunci va trebui schimbata garnitura de la Cotroceni", a explicat amabil Vacaroiu. Pe langa bagajul pentru Cotroceni, presedintele Senatului pare sa-si fi facut si o schita a agendei sale viitoare, asumandu-si organizarea Summit-ului NATO din luna septembrie.
Vacaroiu mai considera ca are "experienta necesara pentru a gestiona problemele curente legate de institutia prezidentiala" si nu pare dispus sa-i cedeze interimatul liberalului Bogdan Olteanu, amintind ca acest lucru se poate petrece doar daca el s-ar afla in imposibilitatea preluarii mandatului. "Dar, deocamdata, dupa cum observati, sunt sanatos. Am o problema foarte mare pentru ca eu intotdeauna miercuri si joi am tenis si nu stiu daca mai am timp", a tinut sa precizeze Vacaroiu.

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...
Ultima oră
Pe aceeași temă