Mutarea Iohannis-Antonescu a fost primită ieri cu surprindere şi alimentează scenariul că liberalii şi-ar pregăti un plan „B“ pentru alegerile prezidenţiale din 2014, dând şah PSD-ului, pe fondul disensiunilor tot mai accentuate din interiorul USL.
Lovitură de imagine dată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, cu numai două zile înaintea congresului partidului şi pe fondul tot mai deselor contestări din partea unora dintre membrii formaţiunii: primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat ieri că s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. “Anunţul este unul extrem de simplu. Începând de astăzi sunt membru al PNL”, a afirmat edilul. Iohannis, care în 2009 a fost propus pentru postul de premier din partea PSD, PNL, PC şi UDMR, se bucură de o imagine bună în rândul politicienilor de la Bucureşti, dar şi în rândul electoratului. “Am luat hotărârea de a deveni membru PNL în urma invitaţiei exprimate de domnul preşedinte Crin Antonescu”, a menţionat acesta.
Klaus Iohannis a mai declarat că nu îşi pierde funcţia de primar, aşa cum prevede legea electorală pentru edilii care pleacă din partidul în numele căruia au fost aleşi. “Având în vedere că Forumul (Democrat German) nu este un partid politic, iar statutul FDGR permite să fiu în acelaşi timp şi membru al partidului, nu mă voi găsi în situaţie de incompatibilitate”, a precizat primarul Sibiului.
Antonescu: “E bun de premier”
Mişcarea politică de ieri a dat frâu liber speculaţiilor conform cărora frământările dintre PSD şi PNL, în cadrul USL, se înteţesc, în sensul în care liberalii se pregătesc pentru eventualitatea în care Victor Ponta va decide să candideze la preşedinţie, în 2014, în defavoarea lui Crin Antonescu, care deocamdată ar trebui să fie candidatul de drept al Uniunii, potrivit protocolului iniţial.
Potrivit unor scenarii, care însă nu au fost confirmate în mod direct, liderul PNL şi-ar pregăti astfel terenul pentru a candida la funcţia de şef al statului doar din partea liberalilor, în tandem cu Klaus Iohannis, care ar fi prezentat ca viitorul premier. Varianta a fost alimentată şi de unele afirmaţii făcute de cei doi în conferinţa de presă comună în care s-a consumat anunţul privind intrarea lui Klaus Iohannis în PNL. “Eu îl consider bun pe domnul Iohannis pentru funcţia de premier”, a menţionat Crin Antonescu. “N-aş exclude din capul locului o astfel de responsabilitate”, a adăugat şi Iohannis.
Totuşi, Crin Antonescu a ţinut să-şi liniştească colegii din USL. “Prin venirea unui personaj public de asemenea calibru, USL se întăreşte”, a mai spus Antonescu.
Prin vocea premierului Ponta, PSD – partenerul PNL în USL – a abordat totuşi cu calm cooptarea lui Iohannis în PNL. Mutare care, după cum a admis ieri şi Crin Antonescu, nu ar fi fost discutată în prealabil cu aliaţii social-democraţi. “Ştiţi părerea mea despre domnul Iohannis ca om politic, ca om. Dacă se confirmă, ca ştire, ar fi un mare câştig pentru PNL şi USL. Nu pot să comentez mai mult decât atât”, a fost declaraţia scurtă a lui Victor Ponta.
Chiar dacă au mai rămas de parcurs câţiva paşi ce ţin de birocraţia internă de partid, preşedintele liberal intenţionează ca la congresul PNL, care va începe mâine, primarul Sibiului să fie numit într-o funcţie de conducere. “Avem un congres, n-aş vrea să ratăm ocazia ca Klaus Iohannis să fie reprezentat în conducerea partidului. Nu decid eu, asta e intenţia mea. Voi solicita maine CNEx o derogare de vechime pentru ca Iohannis să poată candida pe o poziţie în conducerea partidului”, a explicat Crin Antonescu.
Război în PNL
Mişcarea de ieri vine pe fondul tot mai multor contestări ale lui Crin Antonescu din partea unor membri vechi ai PNL. Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Ludovic Orban şi Diana Tuşa au lansat, marţi seară, un atac fără precedent la adresa lui Crin Antonescu şi Daniel Chiţoiu, după ce şedinţa care trebuia să aibă loc la Organizaţia Sector 1 a PNL a fost mutată fără a fi anunţaţi. Mai mult, Daniel Chiţoiu ar fi încuiat sediul PNL Sector 1 şi a plecat cu cheia la Parlament, acolo unde, alături de Crin Antonescu, ar fi convocat o şedinţă separată a Organizaţiei Sector 1, Tăriceanu, Chiliman, Orban şi Tuşa rămânând pe holurile sediului PNL Sector 1.
Primul care a luat cuvântul a fost Călin Popescu Tăriceanu, fost preşedinte al PNL, care a zis că deplânge situaţia în care se regăseşte partidul şi că există o lipsă acută de democraţie în PNL.
“Reuniunea care a fost ieri stabilită în cadrul BPN a fost amânată. Probabil amânarea ţine de forţarea statului şi de impunerea delegaţiilor care vor participa la Congres. Unii dintre actualii lideri PNL consideră că cine nu este «cu noi» este împotriva noastră. Atunci, aici la Sectorul 1, trebuie schimbată structura delegaţiei permanente. Această atitudine pune în evidenţă deficitul enorm de democraţie din PNL. Nu pot decât să deplâng această situaţie. Este injust şi lipsit de o minimă etică în politică”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
“Disidenţii” salută sosirea primarului
După anunţarea intrării în PNL a lui Klaus Iohannis, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, şi-a nuanţat tonul acuzaţiilor la adresa preşedintelui liberal. “Adeziunea domnului primar Klaus Johan-nis la Partidul Naţional Liberal reprezintă, pentru partidul nostru, un câştig incontestabil de competenţă, seriozitate şi verticalitate. Ţinând cont de această realitate, consider că este de datoria mea să salut opţiunea domnului primar Klaus Iohannis de a ni se alătura”, arată Chiliman într-o declaraţie remisă, miercuri, agenţiei Mediafax. “Îi urez domnului Klaus Iohannis bun venit în rândurile noastre şi îmi exprim convingerea că vom colabora cu succes în promovarea principiilor, valorilor şi proiectelor liberale pentru România, indiferent de conjunctura politică în care evoluăm noi şi Partidul Naţional Liberal”, mai declară Andrei Chiliman.
Videanu: “Se manifestă Războiul Rece”
PDL, în schimb, a preferat să abordeze parteneriatul Antonescu-Iohannis în cheie conflictuală. Astfel, Adriean Videanu a declarat că înscrierea lui Klaus Iohannis în PNL face parte din strategia de “înarmare” din cadrul “Războiului Rece” dintre PSD şi PNL. “Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, în interiorul USL se manifestă Războiul Rece, exact ca pe vremea comunismului între Statele Unite şi Rusia. Fiecare se înarmează. Şi PSD se înarmează, şi PNL se înarmează. Aşteptăm să izbucnească între cele două formaţiuni politice membre ale USL. Este evident pentru absolut toată lumea, fiecare încearcă să se poziţioneze, mai arată un pic o pisică celuilalt”, a spus el. Pe de altă parte, Videanu a arătat că îl apreciază, ca primar, pe Klaus Iohannis: “Este un om pe care te poţi baza”.
Problema Becali
De notat că acceptarea de către Iohannis a invitaţiei lui Crin Antonescu de a se alătura echipei sale vine la numai câteva luni după o declaraţie acidă faţă de cooptarea lui Gigi Becali în rândurile liberalilor. Iniţiativa îi aparţinuse chiar lui Antonescu, care l-a şi împins pe Gigi Becali, între timp condamnat la trei ani cu suspendare pentru sechestrare de persoane, pe listele de candidaţi ai PNL la alegerile din 9 decembrie. “Mie, personal, mi-ar displăcea să fiu reprezentat de o persoană cu o condamnare penală, indiferent că este cu suspendare sau executare. După părerea mea, persoane cu condamnări nu au ce căuta în Parlament. Punct”, spunea aşadar Klaus Iohannis în toamnă. Între timp, Becali a ajuns senator al României, iar săptămâna trecută a reuşit să-şi conserve poziţia de membru în Comisia Juridică, cu sprijinul PNL, deşi abia fusese condamnat.
Edilul Sibiului a avut în ultimele săptămâni mai multe intervenţii critice la adresa Guvernului condus de Victor Ponta. Acum câteva zile, chiar, Klaus Iohannis s-a arătat dezamăgit de alocarea primită de România la Consiliul European pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE. Potrivit B1.ro, insistând că miniştrii actualului Gu–vern ar tre-bui să-l sprijine mai mult pe preşe-din-tele Băsescu în chestiunea reprezentării ţării noastre la Bruxelles. În continuare, iată ce remarca Iohannis cu privire la alte două puncte fierbinţi de pe agenda Executivului.
Salariile bugetarilor, în viziunea Guvernului Ponta: “Eu, sincer, am aşteptat să apară o viziune, dacă nu revoluţionară, măcar diferită faţă de ce-am avut înainte în domeniul salarizării bugetarilor şi angajării. Nu pot să spun că e bine sau rău, pot doar spune că abordarea este copy-paste cu ce am avut înainte: nu se angajează, dacă pleacă şapte se angajează unul, nu se indexează salariile, nu se pot da stimulente, nu se pot da tichete”. Bâlbele Guvernului Ponta în chestiunea majorării taxelor locale: “Întreaga construcţie de impozite şi taxe locale din România e greşită”.
Cine este Klaus Iohannis
Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România încă de la înfiinţare, din 1990, iar din 2001 e preşedintele formaţiunii. S-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie. Iohannis a fost în relaţii bune cu Traian Băsescu şi cu PDL din 2004, iar în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, acestea au devenit şi mai strânseÎnaintea alegerilor locale din 2008 relaţia s-a rupt, după ce Daniel Thelmann, primarul Mediaşului, a plecat din FDGR pentru a candida la PDL. În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, dar preşedintele Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.