Adunaţi, simbolic, la Cluj-Napoca, liderii USL au vorbit despre „o justiţie independentă”, care să nu mai depindă de banii de la Ministerul Justiţiei. Cum se va ajunge la acest ideal? Un indiciu găsim în declaraţia lui Victor Ponta: „O să-i băgăm în închisoare (…). Măcar la asta mă pricep”.
Promisiunea către membrii PDL că vor ajunge în închisoare după ce USL va câştiga alegerile a fost făcută de Victor Ponta cu doar o zi înainte ca el şi Crin Antonescu să dezvăluie câteva elemente ale „viziunii USL despre justiţie”. Una din concluziile dezbaterii lansate ieri? Că există pericolul ca procurorii să cheltuiască „banii contribuabilului” şi să afecteze „drepturile unor cetăţeni nevinovaţi”, în condiţiile în care cercetările penale durează chiar şi trei-patru ani. Soluţia USL? Când va ajunge preşedinte Crin Antonescu şi când va fi numit un nou procuror-şef, procurorii care pierd procesele vor răspunde.
Apoi, în viziunea lui Ponta, ar trebui acordată mai multă atenţie şi milioanelor de procese civile, zecilor de mii de procese ale firmelor şi proceselor penale de genul violurilor şi crimelor, nu doar cazurilor de corupţie, care sunt mai „strălucitoare” pentru presă.
Cât despre mult-criticatele DNA şi ANI, liderii USL spun că vor fi păstrate, după ce ajunge Uniunea la putere, „deşi aceste instituţii nu se mai regăsesc niciunde în Europa”. La fel ca în cazul altor instituţii, precum Curtea Constituţională, DNA şi Agenţia Naţională de Integritate sunt sau nu considerate utile de opoziţie după ce decizii iau. De pildă, în cazul primarului Sorin Apostu (PDL), DNA a făcut treabă bună, ceea ce l-a determinat pe Victor Ponta să spună că va sprijini DNA. Nu acelaşi discurs îl avea liderul USL când procurorii anticorupţie vizau lideri social-democraţi. Atunci, Daniel Morar dădea dovadă „de supuşenie şi lipsă de scrupule sau mofturi în executarea ordinelor de la preşedintele Băsescu”.
Curtea lui Vida era mai bunădecât Curtea lui Zegrean
Viziunea USL despre justiţie cuprinde modificări esenţiale şi în ceea ce priveşte modul de desemnare a judecătorilor de la Curtea Constituţională. „Cei nouă judecători ar trebui desemnaţi doar dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că acum avem situaţia în care Curtea Constituţională a devenit a treia Cameră a Parlamentului, în care deciziile sunt luate invariabil cu cinci voturi contra patru”, a spus Victor Ponta. El este de părere că această instituţie are de suferit deoarece din ea fac parte politicieni, nu magistraţi de carieră.
Declaraţiile liderilor USL vin în contextul în care Curtea Constituţională a respins, în ultima vreme, mai multe sesizări ale opoziţiei. Cea mai recentă? Pe legea prin care sunt îngheţate pensiile şi salariile în 2012. Aceiaşi lideri spuneau însă că deciziile Curţii nu se discută, ci se respectă, atunci când deciziile judecătorilor le erau favorabile. Ca să nu mai spunem că algoritmul de numire la CCR, stabilit încă de pe vremea dominaţiei PSD, nu a deranjat pe nimeni când Curtea era formată în majoritate din apropiaţi ai fostului preşedinte Ion Iliescu.
Doar opt curţi de apel
Victor Ponta a criticat şi faptul că recursurile ajung să fie judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pentru un cetăţean dintr-o comună din Cluj, Sălaj ori Botoşani accesul la justiţie devine, practic, imposibil. El a mai spus că România va trebui să opteze şi între menţinerea a 15 curţi de apel, fără nici un fel de legătură cu organizarea administrativă a României, şi un sistem cu opt curţi de apel, câte una pentru fiecare regiune de dezvoltare, care să soluţioneze majoritatea recursurilor, iar în seama Înaltei Curţi să rămână doar câteva decizii, cu valoare de îndrumare.
De asemenea, Ponta a declarat că este legitim să îşi pună întrebarea dacă România îşi mai permite un sistem judiciar cu trei grade de jurisdicţie sau ar trebui să opteze pentru un sistem cu două grade de jurisdicţie, aşa cum există în mai multe state europene, dar în care procesele să fie soluţionate într-un timp mai scurt, iar încărcătura de dosare pe un judecător să fie mai mică şi astfel să crească şi calitatea actului de justiţie.
Profesorii de procedură penală de la Universitatea Babeş-Bolyai au afirmat însă, în mai multe tratate, că introducerea a trei grade de jurisdicţie în dreptul penal reprezintă o garanţie a respectării drepturilor celor judecaţi, spre deosebire de sistemul de inspiraţie sovietică, ce avea doar două grade de jurisdicţie.
Angajamentul pentru România
„România unui nou început. O Românie corectă, o Românie reaşezată pe repere morale.” Aşa începe contractul politic al USL cu alegătorii, în care social-democraţii şi liberalii se angajează să creeze „un nou model de societate, aşezată pe repere morale, construită pe solidaritate, respect şi toleranţă”. Contractul este lansat la o zi după ce Crin Antonescu făcea următoarea declaraţie, la Bistriţa-Năsăud: „Dacă Ponta e insuficient de matur, are timp să crească, dar dintr-un circar bătrân ca Băsescu nu mai avem ce scoate”. Preşedintele PNL se referea la „clica de gornişti” ai preşedintelui care ar fi „primit ordin pe unitate” să spună că Victor Ponta nu ar avea maturitate politică.
Iată câteva puncte din Angajamentul USL:
• „Vă spunem Adevărul! Muncim împreună pentru a ieşi din criză (…) Programul de relansare a economiei va începe din prima zi a guvernării USL şi suntem horătâţi să-l ducem până la capăt cu succes.” – Printre cele zece propuneri formulate de USL pentru bugetul pe 2012, găsim însă suspendarea investiţiilor (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii pentru perioada 2011-2020) ca măsură de reducere a cheltuielilor.
• „Nu promitem mai mult decât putem face! De prea multe ori vi s-a promit cu 20% mai mult, dar vi s-a luat mai mult decât vi s-a promis. USL nu va face asta.” – În august 2011, Victor Ponta spunea că USL se va lupta pentru ca pensiile şi salariile să revină la nivelul din 2009 şi dădea asigurări că „USL nu va tăia cu 25%, în 2013, aceste salarii şi pensii”.
• „USL nu va semna niciodată acorduri cu FMI sau alte acorduri internaţionale prin scrisori secrete, fără ca românii să fie informaţi.” – În iulie 2010, Victor Ponta lăuda însă curajul ţărilor care spun „Stimaţi oameni de la FMI, noi ne descurcăm mai bine fără voi”.
• „Priorităţile USL: agricultura, energia, educaţia, sănătatea şi siguranţa cetăţeanului! (…) Vrem, în plus, să rupem definitiv cu tradiţia politizării structurilor administraţiei de stat, a administraţiei locale, cu prieteni sus-puşi ai puterii proaspăt alese.” – În timpul guvernării PSD-PDL, social-democraţii s-au grăbit însă să-şi nominalizeze oamenii la şefia serviciilor deconcentrate. Multe nume au fost anunţate chiar în conferinţă de presă de liderii PSD locali.