5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportUSL, cedare parţială în faţa UE

USL, cedare parţială în faţa UE

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura pe 29 iulie, de la 7 la 23.00, şi va fi validat dacă se prezintă la urne majoritatea românilor cu drept de vot. De asemenea, Curtea Constituţională şi-a recăpătat dreptul de a se pronunţa pe unele din hotărârile Parlamentului. Pasul înapoi făcut de USL poate fi asimilat „pasului înapoi de pe buza prăpastiei” pomenit de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

 

Semnalul răzgândirii a fost dat de premierul Victor Ponta, încă de dimineaţă, înainte ca la Bruxelles să fie făcut public Raportul de ţară al Comisiei Europene. „Cvorumul de 50% plus unu – asta e prevederea în vigoare în acest moment, prin promulgarea legii de către preşedintele interimar Crin Antonescu -, e obligaţia pe care mi-am asumat-o la Bruxelles în urma discuţiilor cu domnul Barroso”, a anunţat sec Ponta, admiţând totuşi că liderii USL îşi sacrifică astfel „interese legitime din punct de vedere politic”. Şi tot premierul a clarificat, mai mult parcă pentru colegii din USL, problema duratei: referendumul va ţine o singură zi, pe 29 iulie. În schimb, va fi extins programul secţiilor de vot: 7-23 în loc de 8-20.

Ulterior, când s-au reunit cele două Camere în sesiuni extraordinare, lucrurile au mers relativ ca unse, iar ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii referendumului a fost schimbată astfel încât să fie păstrată condiţia de validare şi au fost respinse propunerile formulate de senatorul PNL Ioan Ghişe.

Regulile vor fi însă, cel mai probabil, modificate iar în sesiunea din toamnă. Pe de o parte, pentru că parlamentarii USL vor ca durata referendumului să fie stabilită prin hotărâre de guvern, şi nu prin lege. Iar în acest scop au scos ieri din sertare şi au modificat o altă propunere legislativă de modificare a Legii referendumului, prin care Executivul capătă atribuţia stabilirii intervalului de timp pentru desfă­şu­rarea referendumului.Pe de altă parte, parlamentarii USL doresc în continuare să fie eliminat pragul de prezenţă obligatorie pentru validarea referendumului, iar în acest scop vor acţiona în legislatura viitoare, după cum a anunţat social-democratul Toni Greblă, preşe­dintele Comisiei juridice din Senat. „Să modificăm Legea referendumului pentru toate categoriile referendumului, şi cele consultative, şi cele de demitere, şi cele obligatorii, precum cea pentru modificarea Constituţiei, fără să avem în vedere un anume eveniment. Să fie aceleaşi prevederi pentru toate tipurile de referendum”, a explicat Greblă intenţiile USL.

CCR îşi recapătă unele atribuţii

După ce deputaţii au decis ca judecătorii CCR să se poată pro­nunţa doar pe acele hotărâri care nu afectează autonomia Parlamentului, senatorii-jurişti au revenit şi, în întâmpinarea deciziei Curţii, au eliminat restricţia. Practic, prin acceptarea propunerii ca restricţia să fie eliminată se lăsa la latitudinea Curţii Constituţionale asupra căror hotărâri urma să se pro­nunţe (cele care „afectează valori, reguli şi principii constitu­ţionale”). La câteva ore însă, la Camera Deputaţilor, parlamentarii USL au respins această formulă şi au păstrat sintagma „cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului, cât şi hotărârile şi actele juridice cu caracter individual”. Ce înseamnă acest lucru? Că judecătorii CCR nu se pot pronunţa pe hotărâri de genul celor de revocare din funcţie a Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga. Sau pe hotărâri precum cea de schimbare din funcţie a Avocatului Poporului. Chiar dacă revocările sau numirile încalcă legislaţia în vigoare.

Incompatibilii, păsuiţi până la toamnă

În ciuda criticilor acide din Raportul de ţară şi a reproşului că „Parlamentul nu a reuşit să pună în aplicare hotărâri având ca obiect cazuri de incompatibilitate şi conflict de interese”, USL nu s-a lăsat înduplecată să rezolve situaţia.

Ce avea de făcut Parlamentul? Să ia practic act de încetarea mandatelor deputa­ţilor Sergiu Andon (PC) şi Florin Pâslaru (PSD). În schimb, majoritatea condusă de USL a decis că trebuie rediscutată situaţia acestora şi a amânat acest lucru pentru la toamnă. Şi nici măcar ieri, când Comisia Europeană a sancţionat clar decizia, nu au acceptat să revină şi au respins propunerea de rediscutare urgentă a cazurilor.

Cei doi deputaţi au fost găsiţi în incompatibilitate de ANI, iar în cazul lui Sergiu Andon există chiar şi un verdict al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conform legii, cei declaraţi incompatibili ar trebui să-şi piardă funcţia pe care o ocupă şi să nu mai poată fi aleşi sau numiţi, timp de trei ani, într-o funcţie publică. Or, tocmai încetarea mandatului este refuzată de USL.  

Deşi putea rezolva problema controversatelor ordonanţe la Guvern, Victor Ponta le-a pasat Parlamentului.   fotografii mediafax

Hrebenciuc: Tombolele lui Dragnea, ilegale

Pe lângă prelungirea programului de vot, liderii USL îşi propuneau şi atragerea oamenilor la urne cu tombole, concursuri, zâne şi clovni, după cum a rezultat dintr‑un document semnat de Liviu Dragnea. Potrivit vicepreşedintelui Camerei Viorel Hrebenciuc, aceste acţiuni ar fi însă ilegale. „Acele acţiuni nu sunt legale. Eu vă spun, pentru că ştiu despre ele, la Bacău de vreo şase ani de zile s-a cercetat un asemenea caz. Conform legii, nu sunt în cea mai bună regulă”, a arătat Hrebenciuc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă