-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportUSD îi atacă pe liberali la ASF

USD îi atacă pe liberali la ASF

Anunţul că ar putea fi demarată o anchetă parlamentară la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost făcut printr-un comunicat de presă, în numele USD (alianţă formată din PSD, UNPR şi PC). „Ţinând cont de dezvăluirile apărute în ultima perioadă referitoare la activitatea şi nivelul de salarizare din cadrul ASF, precum şi de faptul că ASF este subordonată Parlamentului României, Uniunea Social Democrată este de acord cu realizarea unei analize, la nivelul Parlamentului României, referitoare la activitatea acestei autorităţi“, se arată în comunicat.

Care va să zică, deşi ASF este în subordinea Parlamentului, ar fi nevoie de înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a afla date despre activitatea Autorităţii şi salarizarea angajaţilor ASF.

 

Atac direct la liberali

 

O anchetă parlamentară la ASF capătă însă noi înţelesuri dacă ne uităm la contextul politic în care ea a fost anunţată: scandalul în USL durează de mai bine de o săptămână şi mai mult ca niciodată se pune în discuţie ieşirea PNL de la guvernare. Iar ASF este condusă de Dan Radu Ruşanu, considerat un „greu“ al PNL, chiar dacă s-a suspendat din partid la instalarea în fruntea ASF. Evident că, dacă liberalii ar face un pas în afara USL, o anchetă orchestrată de USD ar aduce acestora grave prejudicii de imagine.

Momentan, liberalii au parat declarând, prin vocea lui Crin Antonescu că sunt de acord „în principiu“ cu demararea unei anchete parlamentare. „Eu încurajez orice anchetă parlamentară. (…) Le-am spus colegilor să examineze elementele discuţiei, dar în principiu da, nu avem nici un motiv să blocăm vreo anchetă parlamentară“, a declarat Antonescu.

Interesant este, însă, că discuţia despre înfiinţarea unei comisii de anchetă nu s-a purtat în USL, ci doar în USD, fapt admis de preşedintele PC, Daniel Constantin. „Nu a avut loc o astfel de discuţie. Probabil că va avea. Dacă va mai avea loc o discuţie a USL în perioada următoare, probabil că va avea loc discuţia aceasta şi acolo“, a precizat şeful conservatorilor.

Întrebat dacă deschiderea unei anchete parlamentare la Autoritatea condusă de Ruşanu reprezintă o mutare în războiul cu liberalii, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a negat. „Scenariul acesta pică pentru că liberalii au spus că sunt de acord“, a declarat acesta, pentru România liberă. Potrivit lui Ivan, „Parlamentul este obligat să răspundă tuturor temerilor opiniei publice“, iar dezvăluirile apărute în presă despre activitatea şi salarizarea de la ASF justifică înfiinţarea unei comisii de anchetă.

 

Scandalul salariilor uriaşe

 

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a câştigat în ultimele două luni din 2013 peste 72.000 de euro, potrivit informaţiilor publicate de Hotnews. La rândul său, Daniel Dăianu (fost europarlamentar sub sigla PNL) a avut un venit brut, în aceeaşi perioadă, de circa 68.000 de euro. Hotnews a dezvăluit şi alte salarii uriaşe încasate de membrii ASF, dar şi că pe ştatele Autorităţii sunt actuale şi foste soţii ale unor politicieni importanţi (precum preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, liderul grupului PNL din Cameră, George Scutaru sau Cristian Socol, consilier al premierului). Unii dintre cei enumeraţi au explicat situaţia prin încasarea unei prime anuale şi a unei prime de vacanţă.

Dan Radu Ruşanu a anunţat ieri că salariile Consiliului ASF ar putea fi reduse la jumătate în 2014 (faţă de 2013). Pentru asta ar trebui însă formulată o propunere comisiei de specialitate din Parlament. „Anul trecut, salariile membrilor Consiliului ASF se situau la jumătatea nivelului salariilor foştilor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Dacă se va aproba (reducerea – n.r.), salariile conducerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro în 2013 şi de la peste 30.000 de euro în cazul fostei conduceri CSA“, a încercat să explice Ruşanu.

 

 

Cele mai citite

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă