Senatorul PDL Iulian Urban, împreună cu colegii săi, intenţionează să atace la Curtea Constituţională amendamentele depuse de reprezentanţii băncilor la OUG 50/2010, în cazul în care acestea vor trece de votul Camerei Deputaţilor, for decizional în cazul acestui act normativ, potrivit NewsIn.
„Văd ca deputatii PSD ţin cu dinţii de amendamentele aduse de bănci la OUG 50/2010 care practic modifică total sensul legii, o mutilează şi lasă milioane de români la cheremul băncilor. Declar public faptul că zbaterea băncilor din Camera Depuţatilor este în zadar, întrucât cele 83 de amendamente depuse în camera decizională, care vor trece de votul plenului, vor fi atacate la CCR pe motiv de încălcare a principiului bicameralismului”, notează senatorul democrat-liberal pe blogul personal.
Urban susţine că, alături de colegii săi din Senat, va sesiza instanţa constituţională şi va cere ca aceste amendamente să fie declarate neconstituţionale, urmând ca OUG 50 să se întoarcă la Senat, acolo unde a fost adoptată cu majoritate de voturi fără nici un fel de amendament.
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va acţiona în continuare pe toate căile, „până la clarificarea situaţiei”, dacă OUG 50/2010 va fi aprobată în Parlament în forma actuală, în condiţiile în care aceasta nu este clară şi lasă loc de interpretări, susţine, pe de altă parte, preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.
OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplică atât contractelor de credit noi, cât şi celor aflate în derulare.
Ordonanţa se află în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, urmând a fi supusă votului plenului. Comisia economică a avizat pozitiv ordonanţa, adoptând şi 98 de amendamente, însă comisia responsabilă pentru întocmirea raportului ce va fi votat în plen este Comisia de buget-finanţe, care va lua în dezbatere proiectul săptămâna viitoare.