UPDATE: Liderii PDL s-au reunit luni seara într-o şedinţă de urgenţă, după revocarea lui Baconschi.
––
UPDATE: Persoana care va fi nominalizată pentru postul de ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Teodor Baconschi, va fi stabilită după consultările din cadrul PDL şi al coaliţiei, precum şi în urma discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, a precizat premierul Emil Boc.
Cel mai vehiculat nume este cel al lui Cristian Diaconescu, preşedintele UNPR. Diaconescu, în prezent parlamentar, a fost ministru de Externe în primul guvern Boc, format din PDL, PSD şi UDMR. Pe atunci, Diaconescu era membru PSD.
O altă variantă este secretarul de stat din Ministerul de Externe Bogdan Aurescu. Acesta s-a remarcat prin finalizarea cu succes a unor importante dosare de politică externă. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a exprimat aprecieri publice la adresa secretarului de stat.
–-
Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaraţiile susţinute de acesta la adresa protestatarilor, a anunţat, luni, în Parlament premierul Emil Boc.
Citeşte aici reacţiile liderilor opoziţiei
Teodor Baconschi se află la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe.
În finalul discursului susţinut în Parlament, şeful Guvernului a arătat că, în aceste zile, reacţia politicienilor nu a fost întotdeauna cea mai potrivită şi că regretă sincer „derapajele şi stângăciile verbale” ale unor colegi ai săi la adresa protestatarilor, precizând că doreşte să transmită acestora scuze publice.
„Vreau de asemenea să ştiţi că, pe această linie, am luat decizia de revocare din funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi am înaintat preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie pentru declaraţiile făcute”, a spus Boc.
Teodor Baconschi a scris, în urmă cu o săptămână, pe blogul său, că un lucru devine clar pentru „toţi românii de bine”, respectiv că a început „încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii”, el susţinând că alegerea o va face „România care munceşte”, nu „mahalaua violentă şi ineptă încolonată”.
„Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic”, a scris Baconschi.
În opinia sa, anul 2012 va fi crucial pentru România.
„Opţiunea e simplă: reformă, responsabilitate, siguranţă sau regres, populism, domnia bâtei. Alegerea o va face însă România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii”, consideră Baconschi.
În 8 octombrie 2011, prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi declara că pentru victoria în alegerile din 2012 este important ca PDL „să se poziţioneze pe eşichierul politic ca principal partid de centru dreapta” şi să fie susţinut de „România care lucrează, nu de România care cerşeşte”.
În urma criticilor faţă de această declaraţie, Baconschi explica pe blog, după două zile, că formula „România care cerşeşte” era „o metaforă” şi se referea la „o minoritate care aşteaptă totul de la statul asistenţial”, cetăţenii care se lasă cumpăraţi cu doi mici sau o găleată.
„România «care cerşeşte» nu reprezintă nicidecum 50% din populaţie: e vorba de o minoritate care aşteaptă totul de la statul asistenţial. Aici intră şi cetăţenii care sunt la cheremul mitei electorale şi se lasă cumpăraţi cu doi mici sau o găleată. Sunt cei care şed până la brâu în apă, la birt, şi aşteaptă să le salveze bunurile statul, armata, pompierii… mereu alţii, nu ei înşişi. Sunt, în fine, masele de manevră pauperizate ale stângii. Ei trebuie scoşi din mizerie, desprinşi de asistenţă, imunizaţi la mita electorală, dezvăţaţi să cerşească mereu ajutorul statului, adică până la urmă al celor care plătesc taxe şi impozite”, explica Teodor Baconschi.
Ulterior, Teodor Baconschi a declarat că nu regretă deloc fraza în care a folosit formula „România care cerşeşte”, precizând că s-a referit la „electoratul asistat, care e o victimă de fapt a demagogiei de stânga”, fraza fiind „un elogiu adus efotului inteligent”.
Culisele demisiei: şedinţă cu scântei la PDL
În şedinţa de luni a Biroului Politic al PDL, secretarul general Ioan Oltean şi-a criticat colegii pentru poziţiile publice pe care le-au avut în ultima săptămână, potrivit unor surse citate de HotNews.ro. Oltean ar fi spus în şedinţă că anumiţi miniştri „au ignorat protestele de sub geamurile lor” şi nu au „binevoit să coboare din birouri sau maşini să discute cu oamenii nemulţumiţi”. După şedinţa săptămânală, premierul Emil Boc a anunţat în plenul Parlamentului revocarea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe.
Oltean şi-a început criticile în şedinţa de partid ţintindu-i pe Teodor Baconschi şi Iulian Urban (fără a-i nominaliza) care, în opinia sa, prin declaraţiile făcute au afectat grav imaginea partidului şi au „pus gaz pe foc” când deja atmosfera era extrem de tensionată. Secretarul general al PDL l-a atacat şi pe Radu Berceanu care a criticat conducerea partidului într-un interviu acordat site-ului Ziare.com. „Unde sunt cei care în mai anul trecut doreau să conducă partidul? După ce au pierdut alegerile s-au retras şi nu au mai făcut nimic, ba din contră critică partidul pe la televizoare şi prin ziare” ar fi spus Oltean, potrivit surselor.