Traian Basescu a facut, ieri, la Iasi, un dur rechizitoriu invatamantului romanesc. Presedintele a propus realizarea unui Pact pentru Educatie.
De la tribuna aulei "Mihai Eminescu" din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a criticat in termeni extrem de duri practicile de coruptie din invatamant. Presedintele le-a spus studentilor ca in scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna, in locul verticalitatii si adevarului, fapt care duce la scaderea competitivitatii educatiei romanesti. "Universitatea inseamna verticalitate si corectitudine, nu furt si minciuna. Or, din nefericire, scoala romaneasca sufera de aceste tare. Plagiatul facut de unii profesori, cumpararea lucrarilor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici curente. Elevul sau studentul invata ca plata, si nu invatatura, este solutia pentru a obtine o diploma. Avem studenti excelenti, capabili de performante, dar multi aleg sa migreze spre alte profesii decat cea invatata in scoala, daca nu cumva au plecat deja din tara. Romania are nevoie de persoane competente, are nevoie de tinerii ei", a declarat Traian Basescu. Discursul sau s-a indreptat si catre emigratia romaneasca, criticand in termeni foarte duri folosirea romanilor cu calificare inalta la cele mai injositoare munci in strainatate. "Invatamantul romanesc nu este si nu trebuie sa fie un furnizor de munca necalificata pentru tarile europene. Universitatea trebuie sa fie un spatiu al formarii de persoane competente care sa concureze cu alti absolventi din celelalte universitati ale lumii. La aceasta stare de lucruri s-a ajuns din cauza unei retele nationale de plata in invatamantul de stat, materializat prin platirea de meditatii pentru promovarea bacalaureatului si banii pentru promovarea examenelor in timpul facultatii, care dubleaza sistemul educational si impiedica sistemul universitar sa fie un spatiu competitiv", a adaugat presedintele Romaniei.
Traian Basescu a prezentat la Iasi "Pactul pentru educatie" care cuprinde schimbarile ce trebuie facute in invatamantul romanesc in perioada 2008-2013. Presedintele Romaniei a solicitat alocarea a 6% din PIB pentru invatamant pentru ca pana in 2014 scoala romaneasca sa se ridice la nivelul celei din UE. "Calitatea invatamantului depinde de calitatea celor care sunt la catedra. Nu mai putem accepta doctorate pe banda rulanta si prapastia care exista intre invatamantul de la oras si cel din mediul rural. Modernizarea educatiei romanesti trebuie facuta cat mai repede, astfel ca in 2014 sa fie la nivelul celei din UE", a precizat presedintele.
» Revolutia lui Adomnitei
"In invatamantul preuniversitar va fi o revolutie. Angajarea profesorilor la nivelul scolii, a directorilor la nivelul scolii, finantarea pe numar de elevi vor fi noutati totale. Este pregatit un pachet de legi care contine toate acestea. Acelasi lucru se va intampla si in universitati, finantarea pe numar de studenti, dar mai pregnant pe cicluri de invatamant, va permite universitatii sa faca un plan foarte clar, multianual de dezvoltare. O privesc ca pe o intrare de valoare in sistemul educational romanesc", a precizat Adomnitei, ignorand total activitatea Comisiei pentru educatie de la Cotroceni.
Ajungand mai tarziu in Aula "Mihai Eminescu", Adomnitei nu a mai avut loc la prezidiu. S-a ridicat chiar in timp ce vorbea Basescu si s-a dus la propria deschidere, alaturi de Relu Fenechiu, de la Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iasi. "Ma intrebati de ce sunt doua deschideri de an universitar? Pentru ca studentii au drept de vot si elevi nu au. Unde a fost Traian Basescu pe 15 septembrie?", a intrebat Adomnitei. Ministrul care are probleme cu numarul stelutelor de pe steagul UE incurca datele. scoala a inceput anul acesta luni, 17 septembrie. Pe 15, fiind sambata, probabil ca si ministrul s-a bucurat ca tot romanul de week-end.