7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportUninominalul, resuscitat la bai

Uninominalul, resuscitat la bai

» In vreme ce consultarile pe tema uninominalului se soldeaza constant cu esecuri, politicienii se intrec in declaratii triumfaliste.
» "Maximum doua saptamani", acesta este ultimul termen avansat pentru adoptarea legii care va schimba sistemul electoral.
» Din ratiuni de imagine, "alesii" pomenesc uninominalul in contextul alegerilor locale si chiar al eventualelor anticipate.

Daca esueaza constant in convenirea asupra unei forme de vot uninominal, politicienii se intrec, in schimb, in avansarea de termene care de care mai optimiste, pentru a nascoci apoi scuze si a se acuza reciproc in momentul cand acestea sunt depasite. Ultimul termen a fost avansat, cu titlul de angajament public, de liderul PSD, Mircea Geoana: "maximum doua saptamani". "Vom avea, si este un angajament pe care ni-l luam in fata opiniei publice ca in maximum doua saptamani sa aprobam in Parlamentul Romaniei legea votului uninominal intr-un singur tur, astfel ca, in toata tara, in colegii uninominale, cetatenii sa-si poata alege, cu nume si prenume, parlamentarii pentru viitorul legislativ al acestei tari", a declarat Geoana la scoala de iarna a Tineretului Social-Democrat, desfasurata la Geoagiu Bai. Mai mult, potrivit sefului social-democratilor, presedintilor de organizatii judetene le-ar fi fost trasata deja misiunea de a se gandi la modul cum sa fie creionate colegiile uninominale. Geoana a reluat, totodata, ideea potrivit careia PSD nu va merge in alegerile parlamentare fara o lege a votului uninominal si a facut referire si la posibilitatea declansarii de anticipate, pe noul sistem de vot, in luna iunie.

In favoarea urgentarii dezbaterilor pe uninominal s-a pronuntat, tot la sfarsitul saptamanii trecute, si senatorul PNL Norica Nicolai. Potrivit parlamentarului, clasa politica va admite schimbarea sistemului electoral, chiar daca multi nu-si doresc acest lucru. "Cred ca a ajuns (clasa politica – n.r.) pe marginea prapastiei si va trebui sa accepte o formula de vot uninominal", a declarat Nicolai, adaugand ca, in opinia sa, schimbarile determinate de noul sistem nu vor fi insa foarte mari.
Noul termen avansat de politicieni vine dupa ce si a doua runda de consultari intre reprezentantii partidelor parlamentare, initiate de Asociatia Pro Democratia, s-a soldat cu un semiesec. Social-democratii si liberalii au promovat varianta cu un singur tur de scrutin si reprezentare proportionala, dar impotriva acesteia s-au declarat reprezentantii UDMR. Uniunea militeaza pentru mentinerea listei suplimentare si spune ca este impotriva unui sistem care sa dezavantajeze minoritatile, in special pe cea maghiara. In plus, liderul UDMR, Marko Bela, si-a manifestat convingerea ca votul uninominal nu va imbunatati clasa politica. "E nevoie de calitatea Parlamentului, care in acest moment nu e prea ridicata, avem probleme serioase, dar prin votul uninominal nu vom rezolva acest lucru si toate argumentele sunt populiste si demagogice", a declarat Marko Bela.
La randul lor, democrat-liberalii sustin in continuare votul majoritar in doua tururi de scrutin (precum cel folosit la alegerea primarilor), dar declara ca vor vota orice forma de uninominal.

Candidati
Chiar daca nu exista certitudinea ca alegerile locale se vor desfasura pe sistemul uninominal, unii politicieni si-au anuntat deja candidatura pentru presedintia consiliilor judetene. Primul care a facut acest pas a fost europarlamentarul PD-L Sorin Frunzaverde, care vizeaza sefia CJ Caras-Severin. Exemplul i-a fost urmat de senatorii PD-L Gheorghe Flutur si Dan Carlan, pentru CJ Suceava, respectiv CJ Iasi.

Divergente
Daca Geoana spune ca adoptarea uninominalului trebuie sa fie grabita in eventualitatea declansarii anticipatelor, liberalii cred tocmai contrariul: alegerile inainte de termen ar fi o "catastrofa" pentru tema uninominalului.

Pozitie
PSD nu va face nici un pact preelectoral cu vreun partid de dreapta, iar afirmatiile potrivit carora social-democratii ar fi propus liberalilor un protocol politic sunt speculatii, a declarat Mircea Geoana la scoala de iarna a TSD. Liderul pesedistilor a admis ca a avut o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu alti lideri politici, dar a incercat sa convinga ca asemenea intrevederi ar fi justificate de necesitatea gasirii unei solutii la situatia politica actuala. Intrebat daca prim-ministrul i-a cerut sprijinul, Geoana a refuzat sa raspunda, spunand doar ca PSD va ramane in opozitie.

Liderul PSD a reiterat si ideea devansarii alegerilor parlamentare, chiar daca varianta anticipatelor a fost vehement combatuta chiar in interiorul PSD. "Cred ca o solutie la actuala situatie din tara este comasarea alegerilor locale cu cele generale. Nu mai putem sta inca un an in acest razboi dintre presedinte si premier si sa fie blocate toate institutiile statului", a declarat Geoana. Printre cei mai inversunati oponenti ai ideii de anticipate se numara Ion Iliescu, in viziunea caruia PSD nu este pregatit pentru anticipate.

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă