2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSportUngureanu îl atacă dur pe Ponta: Dă dovadă de lipsă de responsabilitate...

Ungureanu îl atacă dur pe Ponta: Dă dovadă de lipsă de responsabilitate şi ipocrizie

Premierul Răzvan Ungureanu a declarat, marţi seara, la Realitatea TV, că declaraţiile lui Victor Ponta la adresa lui sunt dovadă de „lipsă de responsabilitate şi ipocrizie”.

„Sper că domnul Ponta urmăreşte emisiunea asta pentru că vreau să fie foarte informat şi îi voi răspunde la întrebări. Nu admit nimănui o exprimare de acest gen. Premierul este primul care apără interesele naţionale şi doar interesele naţionale. A arunca îndoială peste acest lucru îmi dovedeşte la domnul Ponta o lipsă de responsabilitate la propriile cuvinte. Îi doresc domnului Ponta o carieră politică lungă. E lipsă de responsabilitate şi ipocrizie. A arunca anatema suspicinii asupra cuiva doar din cauza divergenţelor politice reprezintă intenţii nu tocmai bune, Nu sunt iritat – ar însemna să cred că domnia sa nu s-ar putea corecta. Sunt surpins neplăcut că în retorica unei persoane tinere se regăsesc astfel de declaraţii luate parcă de la…”, a spus premierul.

Citeşte şi Anunţă Ungureanu un nou partid? „Mai am nevoie de o lună. Aşteptările clasei politice se vor concretiza”

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, luni, că mandatul Guvernului Ungureanu nu are legătură nici cu interesele ţării noastre, nici cu interesele de partid ale PDL, UNPR, UDMR, ci cu interese externe României, legate de transferul a ceea ce a mai rămas din resursele naturale în mâini necunoscute.

În ceea ce priveşte Cupru Min, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că există un zăcământ mare cu o concentraţie mică de cupru, fiind nevoie de tehnologie foarte bună pentru a obţine profit.

Citeşte şi Ungureanu: Criticile legate de Cupru Min se aseamănă cu sloganul din anii 90 „Nu ne vindem ţara”

„Impresia mea este că tot ce s-a spus despre Cupru Min vin din partea unor oameni care nu cunosc în detalii despre istoria acestei întreprinderi şi nici despre felul în care Cupru Min a ajuns să fie subiect al privatizării. Ce a stârnit atenţia a fost un slogan din ’90: ‘nu ne vindem ţara’. Este un mare zăcământ dar care are o concentraţie de cupru foarte mică. Exploatarea necesită o tehnologie foarte bună pentru a obţine profit. Minereul era trimis către uzina de prelucrare din Slatina care a fost făcută bucăţi. Fiind o exploatare de suprafaţă, apele au scos cuprul şi au infectat Arieşelul. Această mină nu numai că consumă bani, dar nu poate fi făcută rentabilă decât cu o investiţie majoră.”

Ungureanu a mai spus că şi fostul ministru al economiei Varujan Vosganian a încercat să vândă Cupru Min cu 18 milioane de euro.

„Domnul Varujan Vosganian, fost ministru al economie, a scos Cupru Min la vânzare cu 18 milioane. de două ori. Ofertele au picat. Acum, aceeaşi problemă economică este scoasă la vânzare şi a fost cumpărată cu 200 de milioane, cu tot cu obligaţii de mediu. Este efectul politicilor economice în materie de privatizare promovate de ministrul Boc. Această instituţie are la rândul ei datorii mari. Este politică de dreapta tocmai pentru că nu accepţi să plăteşti din banii cetăţenilor un faliment. A spus că vinzi ţara e ca şi cum ai vrea ca suferinţa să meargă din generaţie în generaţie. Şi nu pleacă nimeni cu zăcământul acasă – licenţa este până în 2019.”

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că urmează privatizarea şi altor companii, precum Romgaz şi Nuclearelectrica.

„Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica urmează a fi listate, cu 15% fiecare. Interesul investitorului străin este să aducă tehnică şi know-how. Statul nu-şi pierde proprietatea. Managementul se schimbă, apărând un manager care doreşte rezultate.”

Premierul a declarat că doreşte să creeze un fond naţional de dezvoltare prin banii din privatizări, fond care nu va putea fi accesat politic.

„Banii din privatizări nu devin venit la buget. Am pe masa mea un proiect al unui Fond Naţional de Dezvoltare. Din Fondul vechi, statul s-a împrumut pentru a plăti pensii şi salarii şi a uitat să pună înapoi. Eu încerc să fac unul intangibil, după modelul norvegian. Banii să poată merge în investiţii directe”.

„Un premier poate folosi banii oricum şi poate ajunge cu dosar penal. De banii aceia a fost nevoie acum. Să aştepţi până pe 10 iunie? Trebuie făcute investiţii în infrastructura rurală.”

În ceea ce priveşte cearta cu Coaliţia, premierul a declarat că a reuşit să le explice de ce nu poate aloca fondurile pe care ei le doreau.

„Am reuşit să conving Coaliţia, care sunt parteneri politici – aş dori şi PNL-ul şi PDL-ul să devină parteneri politici – că sunt necesităţi imediate la ieşirea din iarnă. Puteam face asta pe 10 iunie, dar ce făcea omul? Se uita că nu putea trece ambulanţa pe drum?”

Întrebat ce i-ar spune lui Ponta cei doi foşti premieri, actualul şef al Guvernului a răspuns: „Înapoi la şcoală!”.

„Înapoi la şcoală, ca să nu mai facem greşeli, pentru că nu este bine ca oameni tineri, care au conştiinţă, să amestece Holocaustul, să nu ne vindem ţara..Asta cu Holocaustul nu este în cazul domnului preşedinte Ponta, dar mă refer la o generaţie care, din când în când, are greşeli de exprimare, care în spate poate să ascundă nişte fracturi ale cunoaşterii, iar din ignoranţă uneori pot să iasă monştri. Mie de asta mi-e frică, iar eu am încredere în Ponta, am toată încrederea că domnia sa trebuie să crească politic, rectiliniu şi fără probleme. Aşadar, raţionamente înainte de concluzie”, a spus Ungureanu.

În ceea ce priveşte crearea unei linii de studiu în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, premierul a spus că nu îi pregăteşte pe medici să plece din ţară.

„Există o linie de studiu în engleză, una în maghiară şi una în română. Sper să facem şi una în germană. Cum adică pregătim creierele pentru a pleca din ţară? De ce am învăţat noi limbi străine în liceu? Profesorii noştri aveau impresia că pregătesc transfugi?”

Moţiunea de cenzură pregătită de către opoziţie pentru decizia Guvernului de a înfiinţa linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş este una împotriva legii şi chiar a cadrelor didactice din această universitate, a declarat premierul Ungureanu.

Despre Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, premierul a declarat că doreşte să arate „imaginea reală a blocajelor administrative”.

„Lucrurile au apărut natural pentru că dialogul cu mediul privat de afaceri are nevoie de consistenţă. Este un gest de elementar interes faţă de principalii contributori. Ceea ce am cerut este să apară imaginea reală a blocajelor administrative. Prin însumarea şi sinteza acestor observaţii apare şi soluţia. Consiliul mai reprezintă ceva – epiderma sensibilă între administraţia înaltă şi mediul de afaceri.”

Premierul a mai spus că PDL este un partener foarte bun.

În ceea ce priveşte reducerea CAS sau creşterea salariilor, premierul a declarat că nici el nici preşedintele nu au făcut o promisiune în ceea ce priveşte data aplicării unor astfel de decizii, completând că este nevoie de răbdare şi responsabilitate.

Citeşte şi Ungureanu: Recuperarea salarială avansată de Băsescu nu e o promisiune. Eu nu am condiţia alegerilor

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că nu este condiţionat de alegerile din iunie şi de asta nu are derapaje.

Premierul a declarat că urmează să prezinte în faţa Parlamentului realizările sale în cele 100 de zile de la numirea în funcţie.

„Este termenul în care a trebuit să îndeplinesc o promisiune făcută public. Trebuie să prezint în faţa Parlamentului ce am reuşit să fac în cele 100 de zile, ce am găsit, ce am rezolvat şi ce nu am reuşit să fac”.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă