16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportUnda verde pentru bugetul pe 2010

Unda verde pentru bugetul pe 2010

Modificarea legislativa care permite Guvernului interimar Boc II sa inainteze Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2010 va fi, cel mai probabil, validata astazi in plenul Senatului, dupa ce proiectul a trecut intr-un timp-record (doar doua zile) prin comisii si plenul Camerei. Este vorba de modificarea Legii 90 din 2001 privind organizarea Guvernului in sensul ca, in conditii extraordinare, Executivul sa poata initia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internationale si proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat, chiar daca guvernul este interimar. Pana acum, legea spunea ca un guvern care a pierdut increderea Parlamentului nu poate adopta ordonante de urgenta si nici proiecte de lege, prin urmare nici legea bugetului. In cazul in care bugetul pe 2010 nu este adoptat pana pe 10 decembrie, urmatoarea transa de 1,5 miliarde euro din partea FMI nu va ajunge in Romania decat in martie, in loc de decembrie.

Este motivul invocat de premierul Emil Boc, care a solicitat aseara Parlamentului ca Senatul sa modifice suplimentar legea astfel incat guvernul sa poata initia proiecte de lege, mai precis proiectul legii pensiilor (termen FMI: 31 decembrie) si proiectul de lege privind responsabilitatea fiscala (termen FMI: 30 noiembrie). Cele doua legi sunt insa de factura diferita fata de legea bugetului, pentru ca pot face obiectul unei initiative legislative a unui grup parlamentar si, eventual, adoptate in regim de urgenta. Legea bugetului nu poate fi initiata decat de guvern, fiind legea-emblema a puterii executive. Chiar si parlamentari din opozitie au catalogat ideea ca Parlamentul sa faca bugetul drept "stranie", deoarece ar insemna ca Legislativul isi asuma o misiune a Executivului.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă