-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportUDMR Harghita a propus celorlalte două partide maghiare un cod de conduită...

UDMR Harghita a propus celorlalte două partide maghiare un cod de conduită în alegeri

UDMR Harghita le-a propus celorlalte două partide maghiare un cod de conduită în alegeri şi formarea unei alianţe judeţene între Uniune, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), în vederea colaborării ulteriorare.

Preşedintele UDMR Harghita, Borboly Csaba, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că a propus partidelor maghiare din judeţ să fie de acord cu un cod de conduită în alegeri, , transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Deja sunt semnale că a început campania negativă şi nu este bine, pentru că noi şi după 10 iunie trebuie să conlucrăm” a declarat Borboly Csaba, reamintindu-le liderilor PCM şi PPMT că acum UDMR nu se mai află la guvernare şi că actuala putere „ia decizii împotriva” lor.

„Chiar acum vedeţi că s-a realizat o majoritate în Parlamentul României fără UDMR şi atunci se iau decizii împotriva noastră, decizii de a fi luate acele drepturi câştigate până în prezent şi nu e bine. Se vede, în România atunci avem siguranţa zilei de mâine când nu se poate lua o decizie fără noi. Când se poate lua o decizie fără noi, atunci se ia împotriva noastră, deci orice fel iniţiativă care acum se vede că se va lua, nu e bine pentru maghiarime, nu e bine pentru 7 la sută din populaţia României şi eu cred că de aceea noi în fiecare zi trebuie să apărăm acele drepturi pentru care am luptat şi care ne-au fost asigurate. De aceea eu cred că în campania electorală trebuie să concurăm, nu să luptăm” a spus Borboly.

Liderul UDMR Harghita a mai spus că nici legea pentru alegerile parlamentare, care se preconizează a fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, nu favorizează şi nu ajută maghiarii şi a reiterat necesitatea cooperării pentru ca reprezentanţii comunităţii maghiare să reuşească să obţină aproximativ 10 la sută în Parlament.

„Ar trebui să participăm la alagerile locale astfel încât la data de 11 iunie să ne putem strânge mîinile unul celuilalt şi să ne putem pregăti pentru alegerile generale, pentru că eu aşa preconizez, că populaţia României va participa la alegerile generale în procentaj de aproximativ 40 la sută şi dacă noi vom merge în proporţie de 60-65 la sută la vot, împreună şi cu populaţia maghiară în spate, atunci putem să avem o pondere de 9-10 la sută în Parlamentul României. Astfel, putem să fim în acea situaţie încât fără noi să nu se realizeze o majoritate în Parlamentul României”, a mai afirmat Borboly Csaba.

Potrivit acestui cod de conduită în alegeri, reprezentanţii UDMR, PCM şi PPMT se vor abţine de la campaniile negative, de la orice formă de discreditare politică şi personală, nu vor perturba întrunirile electorale şi evenimentele organizate în campanie, nu-şi vor utiliza reciproc simbolurile, interzisă fiind şi „reproducerea derutantă a acestora”, nu vor înlătura afişele, anunţurile sau alte materiale promoţionale, nu-şi vor pune afişele peste ale celorlalţi candidaţi şi nu vor momopoliza spaţiile publicitare.

Preşedntele UDMR Harghita le-a mai propus liderilor PCM şi PPMT un acord de colaborare politică pentru Consiliul Judeţean, pentru mandatul 2012-2016, în baza unui protocol care să cuprindă 10 puncte „stabile, necontestabile şi care servesc pentru dezvoltarea judeţului”.

Printre altele, acordul de colaborare politică prevede conlucrarea „în ideea şi spiritul codului de conduită în alegeri”, stoparea privatizării serviciilor de interes public, cum ar fi cele de apă, canal, salubrizare şi altele în următorii patru ani, colaborarea forţelor politice maghiare pentru dezvoltarea economică a judeţului, precum şi armonizarea programului Consiliului Judeţean cu planul Miko al PPE, protejarea şi sprijinul preferenţial acordat satelor mici, cu o populaţie de 400-500 de persoane, cu sume importante, sprijinirea cultelor, societăţii civile, precum şi a comunităţilor maghiare care deţin o pondere etnică mai mică în diferite localităţi şi judeţe din Transilvania, cum ar fi cele din Bistriţa, Timiş, Cluj şi ceangăii din Bacău.

Acordul de colaborare mai prevede sprijinirea dezvoltării în domeniul turismului.

Copii ale acestui document au fost trimise de către UDMR, în data de 10 aprilie, preşedinţilor PCM şi PPMT Harghita.

„De aceea propun această alianţă acum, în cadrul campaniei electorale, ca să nu ne confruntăm în aşa fel încât după alegeri să nu avem şanse. Eu îmi amintesc că în urmă cu patru ani, după alegeri, ne-au trebuit săptămâni, luni de zile până când am reuşit să avem un dialog, îmi amintesc că veneau colegi şi nu au acceptat strângerea de mână. Nu e bine, nu e omenesc” şi-a justificat Borboly Csaba demersurile atât pentru adoptarea codului de conduită în alegeri, cât şi a acordului de colaborare politică pentru Consiliul Judeţean, pentru mandatul 2012-2016.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă