1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportTraian Băsescu a CONVOCAT noul PARLAMENT pe 19 decembrie. Consultările cu partidele...

Traian Băsescu a CONVOCAT noul PARLAMENT pe 19 decembrie. Consultările cu partidele încep luni dimineaţa

UPDATE Preşedintele Băsescu a invita partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, luni, la ora 10.00, la Cotroceni. Consultările se vor desfăşura în acelaşi timp cu toţi reprezentanţii partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale, potrivit Mediafax.

 

UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a convocat noul Parlament, format în urma alegerilor parlamentare de duminică, pentru data de 19 decembrie, anunţă un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat vineri, 14 decembrie a.c., Decretul prin care Parlamentul României, ales la data de 9 decembrie 2012, se convoacă în ziua de 19 decembrie 2012, la ora 13.00, la sediul celor două Camere, aflat în Palatul Parlamentului, din Strada Izvor Nr. 2 – 4, Sector 5, Bucureşti,” se arată în comunicat.

 

Preşedintele Traian Băsescu, prezent la Consiliul European de iarnă de la Bruxelles, a susţinut o declaraţie de presă axată pe mecanismul de supraveghere bancară.

România liberă prezintă principalele declaraţii:

– „România poate fi în situaţia în care deşi se integreză în criteriile pactului de stabilitate, pentru că România va avea un deficit bugetar de sub 3%, să nu au aibă resuse pentru investiţii ca să genereze creştere economică , iar atunci Uniunea Europeană va interveni”.

– Despre mecansimul de supraveghere a sistemului bancar: „Banca Centrală Europeană va supraveghea direct băncile mari care prezintă riscuri sistemice, iar băncile mici vor fi supravegheate prin autoritatea naţională, în cazul nostru vor fi supravegheate direct de BNR”.

– „Consiliul şi Parlamentul European trebuie să realizeze rapid directiva pentru modul de redresare a băncilor, modul de rezoluţie, cum se intră într-un proces de restructurare şi modul de garantare a depozitelor”.

– „Sistemul unic de supraveghere permite ruperea legăturilor dintre obligaţiile statului şi obligaţiile private ale băncilor. Întrebarea este de unde banii dacă nu mai dau bugete. Răspunsul este (n. red.) din mecanismul european de stabilitate”.

– Despre priorităţile discutate la nivelul economiei europene: „Creşterea competivităţii este unul dintre elementele fundamentale. Chiar eu am explicat în intervenţia mea că oricât am pune sub control sistemul bancar, prin sistemul unic de supraveghere, oricât am vorbi de uniunea bancară, dacă nu facem din competivitate un element care stă în atenţia politicilor guvernamentale, nu vom ajunge la o relansare reală a economiei pentru că una dintre marile probleme ale UE în raport cu alşi competitori mondiali este pierderea competivităţii”.

– Despre intrarea României în Schengen: „S-a decis ca în martie să discutăm accesul României în Schengen (…) . Sper ca dacă nu mai facem nicio trăznaie politică acasă, în sfârşit să reuşim să primim o confirmare unanimă dreptului care nu se cuvine prin tratatul de aderare, de intrare în Schengen, fie şi etapizată”.

– „Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două parlamente. Parlamentul actual îşi încheie în 19 decembrie mandatul. În avion decid dacă voi convoca pentru 19 la ora 13.00 sau… Să fie cât mai apropiat pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să fie puse rapid pe picioare”.

Cele mai citite

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă