Respingerea motiunii de cenzura la doar cateva voturi diferenta fata de numarul minim necesar adoptarii a incins spiritele in PSD si PD. Daca la democrati, situatia s-a transat repede, prin excluderea directa, a celor doi parlamentari PD care au indraznit sa sfideze conducerea partidului si sa nu participe la vot, mult mai dura se prezinta situatia in PSD. Taberele au inceput sa-si arunce acuzatii reciproc, s-au identificat patru parlamentari carora sa li se retraga simbolic sprijinul politic si sa li se propuna excluderea. De departe cel mai interesant schimb de replici s-a regasit insa la trioul Mircea Geoana – Ion Iliescu – Adrian Nastase. Potrivit lui Geoana, Iliescu a dovedit prin votul de la motiune ca este "portdrapelul Guvernului Tariceanu", motiv pentru care "ar trebui sa-i fie rusine". Imediat a sarit Nastase in apararea lui Iliescu, incluzand declaratia lui Geoana la capitolul "gluma saptamanii". La randul sau, preocupat subit de regulile democratiei, presedintele de onoare al PSD a declarat ca eventualele excluderi ale parlamentarilor social-democrati care au votat motiunea ar fi dovada unei "mentalitati cazone si politienesti". Geoana a lasat a se intelege ca situatia lui Iliescu ar putea fi discutata in sedinta din week-end a conducerii PSD, in vreme ce adversarii motiunii au prins glas, cerand debarcarea sa de la sefia partidului.
Membrii biroului politic al PSD au decis ieri retragerea sprijinului politic si demararea procedurilor de excludere pentru Razvan Theodorescu, Ioan Solcanu, Alin Teodorescu si Dan Mihalache pentru declaratii politice. Recomandarea fiind facuta, filialele urmeaza sa declanseze procedurile de excludere a lor. Potrivit celor explicate de Geoana, cei patru au fost sanctionati nu pentru felul in care au votat, ci pentru "declaratiile ostentative la adresa motiunii", care au influentat rezultatul votului. "Noi i-am judecat pe cei patru ca au facut declaratii politice care au influentat votul de la motiune", a afirmat Geoana. Cei patru au fost criticati pentru ca au avut o conduita publica impotriva deciziei partidului. Toti au semnat pentru motiune, dar au criticat public initiativa PSD. Cat despre Ion Iliescu, considerat capul rautatilor, desi s-a discutat in cadrul sedintei, decizia a fost amanata pentru sambata, la comitetul executiv ce se va desfasura la Brasov. Ion Iliescu insa nu considera ca a gresit. "Partidul a initiat o motiune. Nu a trecut. Care-i problema?", si-a intrebat liderul onorific colegii. El a declarat la Constanta ca nu se asteapta sa fie exclus din PSD pentru ca a votat impotriva. Preocupat subit de regulile democratiei, Ion Iliescu a declarat ca eventualele excluderi ale parlamentarilor PSD care au votat motiunea ar fi dovada unei "mentalitati cazone si politienesti" si a pledat pentru libertatea de optiune. El a sustinut ca se astepta la o "reactie putin mai inteleapta" din partea conducerii PSD si a avertizat ca astfel de sanctiuni "risca sa declanseze o lupta interna daunatoare partidului". De altfel, Dan Mihalache si Razvan Theodorescu au cerut debarcarea lui Geoana. Deputatul Dan Mihalache sustine ca el n-ar fi facut nici o declaratie referitoare la un vot negativ la adresa motiunii, iar sanctionarea sa ar fi total nestatutara. Printre cei care doreau pacea, vicepresedintele Vasile Puscas. Daca liderul filialei Alba sustinea ca nu e nimeni de vina pentru tragicul sfarsit al motiunii, dinspre Arad au venit cereri de sanctionare exemplara a lui Ion Iliescu si a celor din jurul lui. Pesedistii din Maramures nu au agreat sanctiunile, iar colegii lor din Covasna apreciau ca este bine ca motiunea a picat, pentru ca arata ca PSD e pozitionat clar in opozitie.
Dupa conferinta de presa de la partid, Mircea Geoana a declarat unui post de radio: "Cred ca ar trebui sa-i fie rusine domnului Iliescu si cred ca-i este rusine, prin faptul ca dupa votul pe care l-a avut ieri in Parlament, in momentul in care a votat, pana la urma, o figura importanta a social-democratiei, presedintele de onoare al partidului care a introdus motiunea si cel care a semnat motiunea, Tariceanu si toti liberalii din sala au aplaudat cand Ion Iliescu a votat aceasta motiune". "In clipa in care devii portdrapelul Guvernului Tariceanu, cred ca acolo rusinea apartine in alta parte si, in orice caz, nu celor care au luat decizia de a merge inainte cu motiunea", a spus Geoana. Imediat a sarit in apararea lui Iliescu Adrian Nastase, incluzand declaratia lui Geoana la capitolul "gluma saptamanii". Nastase, la fel ca Iliescu, a avertizat ca o eventuala excludere a celor patru ar fi o greseala si i-ar crea multe probleme.
SANCTIUNI
» Doi parlamentari PD, exclusi din partid
Deputatul Liviu Nistoran si senatorul Radu Tarle au fost exclusi ieri din PD, a anuntat presedintele partidului, Emil Boc, intr-o conferinta de presa organizata la Cluj. Boc a declarat ca cei doi parlamentari au fost dati afara din partid din cauza votului la motiune si a afirmatiilor la adresa partidului. Nistoran a votat impotriva motiunii iar Tarle nu a fost prezent in Parlament. Sanctiuni si la PC. Sergiu Andon, Petru Calian si stefan Glavan au fost convocati de urgenta si intrebati ce-au cautat la vot.
STRATEGIE
Iliescu, afara!
Vasile Dancu, unul din membrii Grupului de la Cluj, a declarat ieri pentru "Rl" ca in acest moment conducerea PSD, cu Mircea Geoana in frunte, este compromisa. Solutia PSD ar fi adoptarea unor masuri drastice
"Atat timp cat exista conduceri paralele, asa ceva ca reforma sau modernizarea nu exista, nu se poate vorbi despre ea. Daca Geoana si conducerea actuala nu fac nimic, nu mai are rost nici o reforma. Eventual, o autopsie", a spus Dancu. El a subliniat ca acum este momentul in care Geoana poate sa se impuna ca lider sau sa determine disparitia PSD.
"Conducerea partidului s-a compromis in acest moment pentru ca nu a putut sa impuna o decizie tuturor membrilor. Salvarea este, asa cum am spus eu inainte, sa puna odata mana pe barda. Altfel, nu mai exista aceasta conducere", a declarat Dancu. Acum, in PSD exista doua conduceri: cea oficiala, cu Mircea Geoana in frunte, si "regiunea autonoma Iliescu". In opinia lui Dancu, "tradatorii motiunii", cei cuprinsi in asa-numita "regiune autonoma Iliescu", ar trebui sa plece singuri din partid.