1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportTariceanu a organizat "un puci anti-Romania"

Tariceanu a organizat „un puci anti-Romania”

Presedintele Traian Basescu i-a adus ieri lui Tariceanu o acuzatie extrem de grava afirmand, la postul public de radio, ca initiativa sa si implicit a PNL privind retragerea trupelor din Irak este „un puci anti-Romania”. Asta dupa ce, saptamana trecuta, imediat dupa ce liberalii au aruncat pe piata ideea retragerii militarilor, presedintele cataloga gestul acestora drept un „atentat grosolan la interesul national al Romaniei”.
Seful statului a lansat un atac dur la adresa conducerii PNL, care i-a amenintat cu sanctiuni pe cei doi ministri liberali (Sebastian Vladescu si Razvan Ungureanu) aflati in opozitie cu Tariceanu in sedinta CSAT. Basescu a spus ca sanctionarea acestora ar fi o eroare politica si ii aduce aminte de practicile fostului partid stat PSD.

„Nu voi accepta niciodata ideea unui partid stat. In campanie reprosam PSD comportamentul de partid stat… Este o eroare politica pe mai multe paliere. Un anumit partid are comportament de partid stat, adica ce hotaraste la sediu trebuie sa se intample in realitate in tara”, a declarat presedintele. In plus, acesta a apreciat ca votul celor doi nu este foarte important. „Nu are importanta ca Ungureanu si Vladescu au votat in CSAT impotriva initiativei PNL. Conform legii, presedintele are obligatia sa consulte CSAT in astfel de subiecte si asta am facut, i-am intrebat la sfarsit pe fiecare. Dar pozitia CSAT este consultativa”.

„Nu pot fi solidar cu Guvernul”

In alta ordine de idei, Traian Basescu a pus din nou tunurile pe Guvern, acuzand ca acesta nu-si indeplineste sarcinile asumate prin programul de guvernare si nu respecta promisiunile facute in campania electorala. Tocmai de aceea seful statului a spus ca nu poate fi solidar cu Executivul. „Nu pot fi solidar cu Guvernul, mai ales cand nu isi indeplineste obligatiile stipulate in programul de Guvernare. E una cand nu poti, alta cand nu vrei… Cum pot fi solidar cu un Guvern cand el nu vrea nici un fel de descentralizare, spunand ca nu trebuie sa schimbam nimic pana nu intram in UE? Acum avem un stat exact ca statul din vremea lui Ceausescu, pana si impartirea teritoriala…”, a spus presedintele. El a criticat dur „puzderia de agentii guvernamentale”, care nu fac decat sa alimenteze buzunarele clientelei politice. In trecut au fost create pentru a multumi clientela politica a PSD, iar acum adapostesc „clientela noastra politica”. Trebuie spus ca premierul Tariceanu a fost unul dintre cei care s-au opus cu inversunare descentralizarii si implicit reformei institutionale, motivand tot timpul ca mai intai trebuie sa aderam la UE.

Papadia si salata, mai interesante decat calculatoarele

La nici doua saptamani dupa ce sublinia in Parlament „defectiunile” din sistemul sanitar si din educatie, seful statului si-a reluat criticile.
„In spitale este o ineficienta extrema. De aceea ministrul Sanatatii are sustinerea mea neconditionata pentru reforma in spitale”, a declarat Basescu dupa ce, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, a numit legile lui Eugen Nicolaescu „un balast legislativ”.
Cat priveste invatamantul, presedintele este de parere ca actuala programa scolara este prost alcatuita, ea tinand cont mai mult de numarul de profesori specializati pe domenii si nu de necesitatile reale de predare.
In opinia presedintelui, o solutie ar fi trecerea institutiilor de invatamant sub tutela consiliilor locale. „Se preda foarte mult papadia sau salata, in loc de calculatoare. Daca s-ar trece la consiliile locale, problema ar fi rezolvata, pentru ca acestia ar sti, alesi fiind, ca exista riscul ca la urmatoarele alegeri sa zboare daca exista nemultumiri”, a apreciat Basescu.

„Parteneriate” intre judecatori si infractori

Nici magistratii nu au scapat de criticile prezidentiale. Seful statului a atras atentia ca in justitie traficul de influenta este la el acasa si a acuzat „parteneriatele” dintre judecatori si infractori: „Este o justitie cu judecatori si procurori buni, dar si cu judecatori si procurori corupti. Exista un parteneriat intre infractori si unii judecatori, care prelungesc un proces pana cand fapta se prescrie”.

Cele mai citite

Spania intenționează să impună o taxă de 100% pentru proprietățile achiziționate de rezidenți non-UE

Guvernul din Spania, condus de prim-ministrul Pedro Sánchez, a anunțat un plan radical de a introduce o taxă de până la 100% din valoarea...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...
Ultima oră
Pe aceeași temă