Propunerea Sulfinei Barbu ca Videanu, Blaga şi colegii acestora de guvern să nu se mai ocupe de conducerea PDL a agitat şi mai mult apele democrat-liberale, şi aşa tulburate de cifrele ultimelor sondaje de opinie.
„Prim-ministrul Emil Boc este prea ocupat cu treburile Guvernului şi nu mai are timp de partid. Timpul alocat partidului este mult mai restrâns. De aceea, eu propun o conducere interimară, care – sigur – să se consulte cu preşedintele partidului, dar să se ocupe exclusiv de proiectele noastre politice”, este declaraţia care a pus gaz pe focul ce mocneşte deja de ceva vreme în PDL. Declaraţia a fost lansată de preşedinta organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, la deschiderea Şcolii de Vară a Tineretului PDL Timiş, şi ea s-ar traduce practic prin eliminarea din Biroul Permanent al PDL a miniştrilor Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea şi Daniel Funeriu. În plus, potrivit Sulfinei Barbu, problema ar trebui tranşată în săptămânile următoare, fiind necesară convocarea Colegiului Director Naţional până la începutul sesiunii parlamentare de toamnă.
Reamintim că şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu spunea, în martie, că este „o greşeală” ca în funcţiile de vicepreşedinte al PDL să ajungă, la următoarele alegeri interne, politicieni care sunt şi în guvern.
„O propunere nerealistă, neoportună, irealizabilă”
Propunerea Sulfinei Barbu a împărţit în două tabere PDL, şi aşa măcinat de conflicte interne şi debusolat de scăderea abruptă în sondajele de opinie (ultimul sondaj, vehiculat tot de Sebastian Lăzăroiu, ar plasa PDL la 15%, la numai 2% de anunţatul partid al lui Dan Diaconescu). „Nu cred că ar fi o soluţie favorabilă să mergem pe o structură interimară. Avem un Birou Permanent ce este funcţional. Dacă se va considera că este nevoie de modificări, se vor face la alegerile de la anul”, a declarat liderul senatorilor PDL, Traian Igaş. „Nu văd de ce să facem o conducere interimară.
S-au stabilit deja nişte colegi care răspund de pregătirea alegerilor locale sau de relaţiile internaţionale şi alte câteva domenii, unde coordonatorii nu sunt, de obicei, miniştri”, a reacţionat şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Şi mai dur în declaraţii s-a dovedit vicepreşedintele Ioan Oltean, în opinia căruia propunerea Sulfinei Barbu ar fi „nerealistă, neoportună, irealizabilă”. „Avem deja o conducere aleasă, Biroul Permanent a stabilit ce are fiecare de făcut”, a precizat Oltean, adăugând că nu vede o problemă în faptul că unii membri ai BPN sunt şi în guvern. La rândul său, deputatul Petru Călian consideră „neproductivă o conducere paralelă” şi a criticat modul în care Barbu a lansat ideea: „Toate nemulţumirile se exprimă în partid. Cred că doamna Barbu nu are nevoie de mai multă notorietate pentru a ieşi în mass-media”.
Printre puţinii lideri PDL care consideră benefică propunerea Sulfinei Barbu se numără vicepreşedintele Petru Filip.
„Este absolut necesară o asemenea conducere, este benefică pentru partid. Acum suferim foarte mult la nivelul comunicării şi al organizării”, ne-a declarat Filip. El a precizat că Barbu a mai făcut o asemenea propunere în şedinţa BPN „acum trei-patru luni” şi că „mulţi au fost de acord cu ea”, dar, „din păcate, nu s-a făcut nimic până acum”.
Situaţia „disidenţilor” ar putea fi discutată astăzi
În prima zi de sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor, parlamentarii PDL se întrunesc într-o şedinţă alături de liderii centrali. Potrivit Sulfinei Barbu, pe lângă agenda sesiunii extraordinare şi strategia pentru sesiunea din toamnă, democrat-liberalii ar trebui să discute şi situaţia celor care au criticat în ultima vreme conducerea PDL. Este vorba de europarlamentarul Cristian Preda şi parlamentarii Sever Voinescu şi Radu F. Alexandru.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, i-a invitat însă ironic pe „disidenţi”, pe care i-a catalogat drept „oameni care nu au condus până acum decât musafirii până la lift”, să nu-şi mai dea public cu părerea despre mersul partidului. „Nu cred că sunt foarte calificaţi să facă critici pe care nici nu le argumentează, nici nu le susţin, numai aşa, sunt nemulţumiţi de viaţă. (…) Băieţii ăştia sunt ceva mai tineri în partid, ca să zic aşa, şi au venit şi cumva (…) pe calea aerului, aşa, plantaţi, şi cred că ar fi trebuit să-şi ia un răgaz să înveţe puţin mai mult cum e cu organizarea unui partid (…) şi după aceea să înceapă să dea sfaturi”, a spus ieri Berceanu.
În contextul debutului sesiunii extraordinare, PDL se mai confruntă însă cu o problemă: dezertările. Şirul a fost deschis de deputatul PDL de Alba Călin Potor, care a anunţat că trece la PSD deoarece nu se „mai regăseşte” în PDL. Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, se vor mai alătura social-democraţilor, zilele acestea, trei-patru parlamentari PDL.