15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportSustinuti de PSD, liberalii raman la putere in teritoriu

Sustinuti de PSD, liberalii raman la putere in teritoriu

» Majoritatea guvernamentala nu a reusit sa-si exercite autoritatea decat in cateva judete.
» Liberalii sunt luati in coalitia guvernamentala de PSD, care permite in unele judete ca presedintele CJ sa aiba aceeasi culoare politica cu prefectul numit de Guvernul Boc, dar vicepresedinti ai consiliilor si sefi ai institutiilor deconcentrate raman cei ai PNL.

Animozitatile dintre social-democrati si democrat-liberali au impiedicat constituirea si functionarea aliantei guvernamentale in judete precum Buzau, Olt, Bistrita-Nasaud, Gorj, Maramures, Vaslui, Dolj, Timis, iar la Hunedoara si Galati nu s-a ajuns pana acum la o intelegere. La Buzau, situatia este de-a dreptul confuza. Alianta este sabotata chiar din interiorul celor doua formatiuni. Vicepresedintele PDL, Cezar Preda, liderul organizatiei judetene, a anuntat deja ca, la Buzau, coalitia cu PSD nu exista. "Nu vom incheia la noi in judet o alianta cu social-democratii. La noi nu se aplica protocolul dintre cele doua partide", a precizat Preda. Mai mult, jocurile PSD din Consiliul Judetean sunt sabotate chiar din interiorul partidului. In CJ, presedintele Vasile Mocanu (PSD) a tras sforile pentru inlocuirea vicepresedintelui PNL, Ioan Caton Mateesescu, cu social-democratul stefan David.

 

Insa, la vot, culmea, propunerea lui Mocanu a cazut cu ajutorul unor consilieri PSD. Conflictele existente intre presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mocanu, si seful organizatiei judetene, Ion Vasile, au dus, asadar, la respingerea nominalizarii pesediste. Asa s-a ajuns ca alianta PSD si PNL sa functioneze in continuare, liberalii avand doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean. Trebuie reamintit faptul ca intelegerea dintre social-democrati si liberali pe plan local s-a parafat in urma tradarii PNL, care a denuntat protocolul incheiat cu PDL, dupa alegerile locale de anul trecut, in urma unui juramant "de credinta" intre partenerii politici cu mana pe Biblie.

La Gorj, legaturile de afaceri dintre PSD si PNL sunt mult mai puternice decat protocolul incheiat la "centru" intre PSD si PDL. Social-democratii au refuzat pana acum constituirea unei noi majoritati cu democrat-liberalii la nivelul Consiliului Judetean. Vicepresedintele PSD Victor Ponta, deputat de Gorj, este prieten bun cu presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, cei doi fiind uniti prin interese comune in zona miniera. De altfel, Ponta i-a catalogat joi pe colegii din alianta, respectiv parlamentarii PDL Severus Militaru, Cosmin Popescu si Ion Ruset, drept "papagali", care nu inteleg nimic din ce se intampla in viata politica, ci doar asculta de ordine venite de la Bucuresti.

 

Din surse democrat-liberale, am aflat ca Victor Ponta ar refuza schimbarea din functie a vicepresedintelui Consiliului Judetean, liberalul Radu Angheloiu, inlocuire care ar duce la numirea unui vicepresedinte din partea PDL. Insa Ponta s-ar afla si in disputa cu presedintele organizatiei PSD Gorj, Ion Carciumaru, Ponta dorind sa preia conducerea acestei filiale.
La Bistrita Nasaud, alianta PSD-PNL este gata cimentata. Cele doua partide s-au sustinut reciproc in turul doi al alegerilor locale, ducand o acerba campanie anti-PDL. La Consiliul Judetean si-au impartit functiile, liberalii primind un post de vicepresedinte. Iar in schimbul sprijinului acordat primarului PSD din Bistrita, Ovidiu Cretu, liberalii au obtinut un post de viceprimar. In plus, PNL are sprijinul PSD pentru functiile ocupate in institutiile locale.

 

In Maramures, aceeasi situatie: PSD a anuntat ca mentine "cu orice risc" alianta cu PNL, refuzand oferta de alianta venita din partea liderului PDL, Mircea Man. Liberalii au un vicepresedinte al CJ, iar PSD are un viceprimar la Baia Mare, in conditiile in care primarul este de la PNL. La Timis, functioneaza in continuare coalitia anti-PDL, PSD preferand sa pastreze intelegerea cu PNTCD si PNL.

» Guvernul a numit ieri o serie de noi prefecti in judetele Constanta, Covasna, Dolj, Mures, Neamt si Teleorman. Fostii prefecti au fost numiti, prin invocarea principiului mobilitatii, inspectori guvernamentali.

Cele mai citite

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Rasa Ciobănescul românesc corb a fost recunoscută oficial la nivel internațional

O rasă românească de câini, Ciobănescul românesc corb, a fost recunoscută oficial la nivel mondial de Federația Chinologică Internațională, devenind a patra rasă națională...

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...
Ultima oră
Pe aceeași temă