Vazand ca dupa intalnirea de sambata premierul intarzie un raspuns, presedintele Traian Basescu i-a cerut in scris luni lui Tariceanu sa nominalizeze un ministru interimar la Justitie. Premierul l-a sunat abia ieri pe presedinte, i-a prezentat mai multe variante, ajungandu-se la solutia numirii ministrului Teodor Melescanu. In scrisoare, Basescu i-a reamintit premierului ca nu o va accepta pe Norica Nicolai ca ministru al Justitiei.
Traian Basescu i-a transmis lui Tariceanu ca monitorizarea din partea institutiilor europene a progreselor pe care Romania le face in domeniul Justitiei dupa aderarea la UE necesita o rezolvare rapida a situatiei noului ministru.
"In acest context, conform prevederilor art. 107 din Constitutie, dupa vacantarea unei functii din cadrul Guvernului aveti obligatia propunerii unui ministru interimar, pe o perioada de maximum 45 de zile. Acest interval va permite consultari cu presedintele Romaniei pentru numirea noului ministru sau adoptarea altor solutii pe care le credeti de cuviinta. In consecinta, va solicit sa-mi propuneti cat mai repede o persoana pentru a indeplini interimar functia de ministru al Justitiei pana la numirea unui nou titular", se arata in scrisoarea pe care Basescu a trimis-o inca de luni la Palatul Victoria.
Dupa nominalizarea ministerului interimar ar urma ca Tariceanu sa depuna o sesizare la Curtea Constitutionala. De altfel, in acest sens l-a sfatuit si insusi demisionarul de la Justitie, Tudor Chiuariu, in calitate de proaspat consilier personal al premierului. Chiuariu il incurajeaza pe Tariceanu sa sesizeze CCR, pentru a pune capat "tevaturii". Tudor Chiuariu nu condamna numai refuzul presedintelui de a semna numirea lui Nicolai, ci si neconcordantele care i-ar fi dat posibilitatea presedintelui de a face "toata aceasta tevatura". "Eu sunt de parere, daca ar trebui din nou sesizata Curtea Constitutionala, sa fie sesizata si pentru faptul ca exista unele neconcordante intre ceea ce a dispus Curtea prin hotarare si motivarea respectiva, care i-a dat posibilitatea domnului Basescu sa faca toata aceasta tevatura", sustine Chiuariu.
Continuarea strategiei pentru sustinerea Noricai Nicolai vizeaza mai multe aspecte. In primul rand, vocalii PNL isi vor intensifica declaratiile potrivit carora si fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, numita de presedintele Romaniei, a avut probleme incluse in mapa profesionala. Liberalii insista ca, daca Macovei a putut fi sanctionata si apoi numita ministru de catre presedinte, Norica de ce sa nu poata fi desemnata pentru ca, oricum, ar avea indraznete si relevante proiecte de viitor pentru care ar trebui apreciata. Numai ca Macovei nu a fost numita de presedinte, ci propusa de premier, audiata si avizata de comisiile juridice si votata apoi, in sedinta comuna, de catre Parlament. Presedintele a semnat doar decretul de numire, Legislativul fiind cel care a desemnat-o prin vot.
La intrevederea cu premierul, Norica Nicolai i-ar fi prezentat documente legate de activitatea sa profesionala ca procuror, din care ar reiesi ca nu se sustin argumentele invocate de seful statului pentru a respinge numirea ei ca ministru al Justitiei. Conform unor surse, Nicolai a facut referire si la cazul din 1987, sustinand ca nici o persoana nu a fost incarcerata, in mod nejustificat, din vina ei. Ceea ce insa nu eludeaza miezul problemei: cand s-a descoperit confuzia legata de persoana condamnata de ea initial, a recunoscut si a fost sanctionata pentru ca a trimis direct la inchisoare o persoana fara a declansa urmarirea penala, persoana nebeneficiind de dreptul de a se apara in instanta. Norica Nicolai a primit reprosuri din partea premierului, suparat ca nu l-a informat despre aceste aspecte ale vietii ei in cursul discutiilor de la finele saptamanii trecute. Norica Nicolai mai sustine ca ar fi reprezentat in conditiile legii un cetatean strain in cazul de infiere din anul 1991. Temandu-se ca premierul ar putea sa nu o mai sustina, Nicolai se pregateste sa redevina "vocala".
Strategia sustinatorilor in cazul Nicolai se va baza inclusiv pe cele cinci decizii anterioare prin care Colegiul Dosarelor a decis ca nu a facut politie politica. Radu Stroe stia de cele cinci hotarari atunci cand a cerut, sambata, CNSAS si SRI sa precizeze daca sunt elemente ce tin de dosare de Securitate ori colaborare ale lui Nicolai cu fosta Securitate. Avea nevoie de o reconfirmare publica pentru diluarea fondului acuzatiilor principale. De altfel, CNSAS a si anuntat ieri ca-i va transmite presedintelui Comisiei SRI, Radu Stroe, ultima decizie de necolaborare emisa in cazul Nicolai, considerand ca nu mai e nevoie de inca o verificare.
Amenintare
In conflictul izbucnit intre premier si presedinte pe subiectul nominalizarii Noricai Nicolai la functia de ministru al Justitiei, sustinatorii oficiali si neoficiali ai Cabinetului Tariceanu II avanseaza tot felul de strategii de razboi. O asemenea strategie-amenintare a fost lansata ieri de deputatul PC Sergiu Andon, presedinte al Comisiei juridice din Camera. Pornind de la articolul 98 din Constitutie, conservatorul a incercat sa acrediteze ideea ca, in cazul in care Traian Basescu nu semneaza pentru Nicolai, chiar in eventualitatea unei noi decizii a Curtii Constitutionale, s-ar putea vorbi de imposibilitatea temporara a sefului statului de a-si exercita atributiile. Articolul invocat de Andon se refera la interimatul functiei de presedinte: "Daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie, sau daca se afla in imposibilitatea temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor". Cu alte cuvinte, daca nu semneaza Basescu, ar putea s-o faca Nicolae Vacaroiu!