13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportStolojan: Nu mai trebuie să tăiem din salarii şi pensii

Stolojan: Nu mai trebuie să tăiem din salarii şi pensii

Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a declarat, vineri, că România şi-a stabilizat finanţele şi că, deocamdată, nu mai are nevoie să taie din salarii şi pensii, dar că trebuie „să dimensioneze cheltuielile în limitele resurselor pe care le are”, informează Mediafax.

„Noi, românii, vom ieşi din criză, mai greu este cu alte ţări care sunt îndatorate puternic în continuare şi pentru care creditorii trebuie să înţeleagă că, fără o soluţie de restructurare a datoriilor, o soluţie de asumare a unor pierderi, lucrurile nu se rezolvă”, a spus Stolojan, la întrebarea dacă România iese din criză sau urmează al doilea val.

Potrivit lui Stolojan, România a reuşit să-şi stabilizeze finanţele publice şi trebuie să rămână atentă la ce se întâmplă pentru a ajusta corespunzător bugetul ţării.

„Nu avem voie să cădem în situaţia care a fost, cu deficite bugetare foarte mari, finanţate cu costuri din ce în ce mai mari. Deocamdată, noi nu trebuie să mai tăiem, noi trebuie să fim atenţi şi să ne prevedem cheltuielile la nivelul resurselor pe care le avem. Nu mai avem nevoie să tăiem nici salarii, nici pensii, trebuie să ne uităm atenţi să ne dimensionăm cheltuielile în limita resurselor pe care le avem”, a explicat Stolojan.

El a mai spus că ţara noastră are obligaţia de a lua măsurile necesare de a intra în zona euro, dar problema s-a schimbat radical şi unul dintre avantajele intrării în zona euro, ca statele membre să ia împrumuturi cu dobânzi egale cu dobânzile Germaniei, nu mai există.

„Indiferent dacă eşti în zona euro sau în afara ei, piaţa te taxează cu dobânzi în funcţie de evaluarea fiecărei ţări în parte, de aceea, Grecia plăteşte dobânzi mult mai mari decât Germania şi fiecare ţară este evaluată în funcţie de ceea ce face”, a mai spus Stolojan.

Theodor Stolojan a vorbit la reuniunea grupului PPE, criticând unele cheltuieli care sunt făcute din bugetul UE.

Astfel, potrivit lui Stolojan, „în bugetul UE continuă să existe destinaţii care ţin de tendinţe populiste”.

El a adăugat că din bugetul UE se dau bani pentru a se distribui alimente în statele membre. „Acesta este un atribut care revine statelor membre, nu are ce căuta în bugetul UE”, a adăugat Stolojan

Stolojan s-a referit şi la faptul că a trebuit să treacă doi ani până când la nivelul UE să se ajungă la concluzia că o ţară puternic îndatorată nu poate fi ajutată adăugându-i o nouă datorie peste datoria veche şi aşa mare. „A trebuit să treacă doi ani pentru a face ceea ce trebuie”, a mai spus Stolojan.

Cele mai citite

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...

Congresul SUA certifică victoria electorală a lui Trump, prin vocea Kamalei Harris

Vicepreședintele Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea, anunțând câștigătorul alegerilor din 2024 Congresul SUA a certificat, în mod oficial, victoria electorală a președintelui republican ales, Donald Trump,...
Ultima oră
Pe aceeași temă