-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportStatutul magistratilor se muta pe masa judecatorilor constitutionali

Statutul magistratilor se muta pe masa judecatorilor constitutionali

PD-L va ataca la Curtea Constitutionala modificarile prin care se schimba procedura de numire a procurorilor-sefi. Comisia Europeana reaminteste, la randul sau, de angajamentele asumate.

Democrat-liberalii vor sesiza Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege adoptat marti seara de senatori, prin care se modifica Statutul magistratilor in sensul ca procurorii-sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei.

 

Prin modificarile aduse de "alesi" se scoate, practic, din ecuatia numirii si revocarii procurorilor-sefi presedintele Romaniei. In opinia liderului PD-L, Emil Boc, noua procedura ar contraveni Constitutiei, deoarece Legea fundamentala prevede ca numirea se face de catre seful statului. Totodata, Boc considera ca a fost incalcata o decizie din 2008 a Curtii Constitutionale, potrivit careia camera decizionala nu poate modifica total sensul unei legi fata de forma adoptata de prima camera sesizata, deoarece se incalca principiul bicameralismului. "PD-L va ataca la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata procedura de desemnare a judecatorilor. Senatul Romaniei a adoptat ieri (marti – n.r.) o lege fara de lege, in dispretul legii si al Constitutiei Romaniei", a declarat Boc. Liderul PD-L a mai aratat ca se incearca aservirea justitiei de catre "coalitia 322, coordonata de PSD, PNL si PRM".

 

"In esenta, ei doresc prin aceasta procedura, pe de o parte, sa calce Constitutia in picioare, si, pe de alta parte, sa foloseasca in continuare instrumentele statului pentru a-si proteja propriii demnitari de justitie. Ei doresc, practic, sa multiplice cazul Nastase la toti demnitarii din Parlament, cu sfidarea cetateanului", a mai spus Boc. Tot democrat-liberalii au incercat ieri sa obtina revotarea proiectului de lege, prin intermediul liderului grupului senatorial, Constantin Gheorghe. Acesta a invocat o diferenta considerabila intre numarul de senatori prezenti la sedinta de marti seara si numarul de voturi in favoarea legii anuntat de presedintele Nicolae Vacaroiu, dar solicitarea de revotare a fost respinsa de presedintele de sedinta, pesedistul Doru Ioan Taracila.

Modificarile aduse de senatori Statutului magistratilor au fost salutate de CSM si criticate de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a aratat ca spera ca schimbarea procedurii sa fie urmata si de alti pasi, precum lasarea la latitudinea plenului CSM a numirii judecatorilor in cele mai inalte functii de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ministrul Justitiei a invocat, in schimb, Raportul Comisiei Europene si a aratat ca nu este "cel mai bun moment" pentru modificarea procedurii. La randul sau, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca "nu e normal ca ministrul Justitiei sa faca propuneri pentru functii de conducere din subordinea directa a procurorului general".

» Consecventa europeana
Comisia Europeana ramane consecventa pe pozitia ca procedura de numire si revocare a procurorului general si a procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT nu trebuie schimbata, a declarat ieri purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray. Amintind de angajamentele asumate de Romania, Gray a mai precizat ca, pentru a intra in vigore, legea trebuie sa fie promulgata de presedinte.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă