5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSport"Soluţia imorală" e de dreapta

„Soluţia imorală” e de dreapta

Crin Antonescu şi Dan Voiculescu au bătut palma pentru o alianţă PNL-PC care ar putea constitui polul de dreapta al platformei opoziţiei dorite deocamdată doar de PSD.

 

După o lungă perioadă de rătăcire în zona stângii, conservatorii lui Dan Voiculescu şi-au dat seama că, de fapt, sunt compatibili doctrinar şi ideologic cu urmaşii brătienilor. Aşa că s-au rupt de lângă PSD pentru a face o Alianţă de Centru-Dreapta cu liberalii (ACD), construcţie cu planuri măreţe: candidaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016, iar în viitorul apropiat grupuri parlamentare pentru PC. „Cred că este momentul să ne întoarcem acolo unde ne este locul, pe partea de centru-dreapta a eşichierului politic”, a declarat ieri pre-şe-dintele PC, Daniel Constantin. La rândul lui, Crin Antonescu a afirmat că este decis să acţioneze pentru ca actuala opoziţie să îşi asume responsabilitatea de a se transforma în putere, în condiţiile în care România are nevoie de „o adevărată revoluţie” pe cale democratică prin care să schimbe cât mai repede preşedintele, Guvernul şi majoritatea parlamentară. Protocolul ce va fi încheiat de cele două partide pentru constituirea alianţei ar putea fi depus lunea viitoare la tribunal, dacă forurile superioare ale PNL şi PC îşi vor da acordul.

Crin ia Antenele, Felix – vicepreşedinţia Senatului

Conservatorii ar putea beneficia rapid de pe urma noii construcţii politice, principala lor ţintă fiind crearea de grupuri proprii în Parlament. În Senat, obiectivul PC este mai uşor de atins, chiar dacă acum conservatorii au un singur senator. Restul până la minimul de şapte ar putea proveni din PSD, în frunte cu suspendatul Mircea Geoană şi câţiva dintre susţinătorii care i-au mai rămas. La Camera Deputaţilor, misiunea s-ar putea dovedi mai dificilă, întrucât pentru formarea unui grup este nevoie de minimum 17 membri (PC are acum doar trei deputaţi). Liderul PC susţine că negociază cu deputaţii UNPR nemulţumiţi de politica partidului. „Noi am avut negocieri cu oamenii care şi-au dat seama că au făcut o greşeală atunci când au ales anumite partide aflate la putere, oameni care îşi dau seama (…) că nu vor mai avea nici o şansă să fie aleşi din nou în anul 2012″, a spus Daniel Constantin. Avantajele de a avea un grup parlamentar propriu sunt atât politice – au reprezentanţi în Birourile Permanente ale celor două Camere, şi materiale – birouri, maşini, deplasări, secretare pentru cei care deţin funcţiile de conducere. De partea cealaltă, Crin Antonescu şi PNL primesc mediatizare la posturile de televiziune şi publicaţiile deţinute de familia Voiculescu. De altfel, europarlamentarul PDL Cristian Preda a ironizat pe blogul său proaspăta alianţă chiar din perspectiva schimbului de avantaje: „Avem de-a face cu oficializarea unei legături pe care Antonescu a stabilit-o cu studiourile de la Antena 1-2-3, unde a petrecut mult mai mult timp decât în Parlament”.

Ponta rămâne afară

„Din partea noastră nu va exista nici cel mai mic reproş. Până la urmă e o clarificare normală la care eu personal ţineam destul de mult dinainte de a fi pre-şe-din-te al PSD”, a fost reacţia lui Victor Ponta la anunţul PNL şi PC. Rămas cu un pas în urma lui Crin Antonescu, liderul PSD încearcă să recupereze teren curtând şi el PNL. „Pasul următor este cristalizarea din partea PNL şi PC a unei oferte de centru-dreapta, după care ne întâlnim în această formulă bipolară, pentru a construi o platformă comună”, a adăugat Ponta. În opinia sa, proiectul comun al opoziţiei nu trebuie să fie conjunctural, născut din nevoia înlăturării „regimului Băsescu”, ci unul pe termen lung de „şase, opt ani”, „pentru ca românii să ştie că există un proiect de salvare a României”. Platforma despre care vorbeşte Ponta este însă departe de a se realiza, Crin Antonescu fiind destul de rezervat în privinţa planurilor de viitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă