La o zi dupa ce recomandarea APCE privind condamnarea internationala a crimelor comuniste a picat la vot din cauza absenteismului europarlamentarilor, Romulus Rusan, presedintele Centrului International de studii asupra Comunismului, i-a acuzat pe social-democratii din Consiliul Europei ca au facut jocurile comunistilor. „A avut loc o jonctiune intre social-democratii din Adunarea Parlamentara si comunisti”, a explicat Rusan joi seara, la o dezbatere pe tema „Procesul comunismului este totusi posibil?”, cum s-a putut vota doar rezolutia despre comunism, si nu si recomandarea. „Dar social-democratii uita ca Stalin ii considera mai periculosi decat fascistii”, a atentionat el.
Cu toate acestea, Rusan spune ca adoptarea rezolutiei este totusi „un moment istoric”. Mai mult, el este de parere ca si in acest caz, al respingerii recomandarii, prevederile vor putea fi aplicate in tarile foste comuniste”. Rusan a precizat insa ca in cazul Romaniei „daca nu exista vointa politica, aceasta recomandare nu este aplicata nici atunci cand ar fi votata la Strasbourg”. Documentul respins de plenul APCE indemna guvernele statelor europene sa ancheteze persoanele implicate in crimele comise sub comunisti si sa prezinte regimul in manualele de istorie in respectul adevarului despre teroarea comunista.
Analistul Stelian Tanase a amintit de procesele fostilor lideri comunisti din Romania, care, dupa ce au fost condamnati la ani grei, au fost eliberati la scurta vreme pe motiv de boala. „Aceste procese au vrut sa creeze imaginea ca FSN nu este PCR. A fost o scamatorie prin care voiau sa arate in strainatate „si noi ne-am rupt de comunism””. Totodata el a amintit de soarta paradoxala a partidului comunist in Romania: „In celelalte tari, partidele comuniste au intrat in opozitie, si-au pierdut aderentii, dar si-au pastrat identitatea. La noi s-a volatizat. Structurile au disparut, sediile, fondurile au disparut, au avut o situatie incerta”.
La randul sau, istoricul Alexandru Zub a fost de parere ca „ispita totalitara este o constanta a istoriei”, ea regasindu-se atat la partidele de stanga, cat si la cele de dreapta.