Potrivit referatului de propunere a celor patru arestari din dosarul privatizarilor strategice, ministrul Economiei, Codrut Seres, ar fi mijlocit si obtinerea unor contracte ieftine de energie produsa de Hidroelectrica si de Nuclearelectrica, pentru Alro Slatina, potrivit Newsin. Cererea de arestare confirma legaturile lui Stantchev cu grupul Marco.
In 20 iunie 2005, Stamen Stantchev se intalneste la sediul Ministerului Economiei si Comertului cu ministrul Codrut Seres. In decursul acestei intrevederi, Stantchev este interceptat de SRI in timp ce poarta o discutie telefonica cu Ciprian Paltineanu (vicepresedinte tot la Credit Suisse First Boston). Bulgarul ii spune colegului sau: „Sunt cu domnul ministru si intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica?”.
Imediat dupa incheierea intalnirii de la minister, Stantchev il suna din nou pe Paltineanu si ii confirma discutia favorabila pe care ar fi avut-o cu Seres. Paltineanu raspunde: „O voi trimite intr-o ora (oferta pentru Hidroelectrica – n.n.). De asemenea, vom pune o clauza de imputernicire in contract. Una pe care doar sa o semneze. Semnatura ne confera imputernicirea de a incepe intreaga procedura. Nu avem nevoie de alte informatii… De asemenea, intr-o ora vei primi intrebarile pentru Nuclearelectrica. Am vorbit cu oamenii lui Vadim”. Vadim Benyatov era, potrivit mentiunilor din referat, „implicat la momentul respectiv, in urma solicitarii reprezentantilor grupului rusesc Marco – ce controleaza industria autohtona de aluminiu, in identificarea unei posibilitati ca Credit Suisse First Boston sa-si coroboreze demersurile cu partea rusa pentru determinarea autoritatilor romane de resort sa aprobe incheierea unui contract pe termen lung de furnizare a energiei electrice, in conditii neconcurentiale, catre SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica”.
Semne mari de intrebare
Cand a devenit ministru, in ianuarie 2005, Codrut Seres avea o declaratie de avere demna de un discipol al lui „sarac cinstitului” Ion Iliescu. Avea un teren de 2.100 de metri patrati si o casa. Si mai avea 20.000 de euro pe care ii rula pe bursa. Nu avea masina – de altfel folosea o Nubira de la Grivco, cam jerpelita si in care intra ploaia. Dupa un an de ministeriat, avea in plus un apartament in Calea Floreasca, un Volvo S40, tablouri si icoane de 8.000 de euro, bijuterii de 12.000 de euro si doua ceasuri de 4.000 de euro. La acestea se adaugau un cont de 96 de milioane de lei vechi, unul de 1.000 de euro si plasamente in actiuni de 723 de milioane de lei. La reactualizarea declaratiei de avere din iunie 2006, adica dupa sase luni de la precedenta, conturile lui Seres au crescut simtitor, la fel ca si plasamentele de actiuni, care au ajuns la 810 milioane de lei. Ministrul a explicat insa ca a castigat intre timp 130 de milioane din transferul unor titluri de valoare si… 3.500 de euro plus 1.800 dolari din diurnele primite de la MEC pentru deplasari.