-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportSectiile de votare au fost impartite in sfere de influenta

Sectiile de votare au fost impartite in sfere de influenta

» In judetul Vrancea, dominat de Marian Oprisan, batalia electorala a adus institutiile publice in stare de razboi. Partidele par sa fi abandonat turismul electoral si si-au ascutit toate armele pentru "aranjarea" trimiterii in fruntea sectiilor de votare a oamenilor "de casa".

» Folosindu-se de prefectura, PSD si PDL au trimis la Autoritatea Electorala cate o lista "putreda" de nominalizari pentru circumscriptiile electorale: in loc de independenti, prieteni si rubedenii.

In Vrancea razboiul se duce, in principal, intre PDL si PSD. PNL este arbitru, penduland, mai degraba, intre cele doua partide. Batalia se poarta pe frontul listei oficiale  de nominalizari pentru sefia sectiilor de vot din judet, pe care prefectura trebuie sa o trimita la Bucuresti. Legea spune ca prefectul, reprezentantul Guvernului in teritoriu, face propunerile pentru sefii independenti ai sectiilor de votare. Dar atat fostul prefect (PSD, Guvernul Boc I), cat si actualul (PDL, Guvernul Boc II) au intocmit fiecare cate o lista de propuneri care au fost inaintate Autoritatii Electorale Permanente. PSD si-a pus oamenii apropiati, PDL a raspuns cu aceeasi moneda, iar prefectura a devenit un instrument si pentru unii, si pentru ceilalti. Iar conflictul se va rezolva la tribunal, unde numele viitorilor presedinti de sectii de votare vor fi trase la sorti. Nimeni nu verifica insa cat de independenti vor fi acesti sefi de sectii.

Uzurpare de calitati oficiale?
Fostul prefect PSD Raluca Dan a fost demis din functie pe data de 2 octombrie, la ora 15.00, a doua zi dupa demisia ministrilor PSD din Cabinetul Boc. A fost numita in aceasta functie la inceputul anului, la propunerea lui Marian Oprisan, presedintele consiliului judetean, cand PSD era in alianta cu PDL.  Dupa ce si-a pierdut functia, Raluca Dan s-a intors la vechiul sau post de secretara a lui Marian Oprisan. Cu o zi inainte de demitere, Raluca Dan trimisese catre Autoritatea Electorala Permanenta o asa-numita lista de inaintare cu propunerile pentru presedintia si loctiitorul celor 77 sectii de vot din judetul Vrancea. Iar la trei zile dupa demitere, intr-o duminica, la 3.00 dimineata, Raluca Dan a expediat, folosind adresa prefecturii, si numele candidatilor pentru aceste functii. Dar Guvernul Boc I trimisese, doar cu o zi inainte de 2 octombrie, cererile catre prefecturi pentru intocmirea acelorasi liste. Fostul prefect pesedist s-a grabit, asadar, sa "prinda" loc in inregistrarile Autoritatii Electorale Permanente.

"Sunt aceiasi 800 de oameni care au fost numiti de PSD si la europarlamentare", ne-a declarat Vicentiu Micheci (PDL), seful cancelariei prefecturii. Acesta a declarat ca institutia sa a sesizat Parchetul in cazul Ralucai Dan, pentru uzurpare de calitati oficiale, fals si uz de fals in semnatura oficiala. "Nu mai avea calitatea de prefect, fusese demisa din functie. Insa a folosit parola institutiei pentru lista trimisa catre AEP", a mai spus Micheci. De asemenea, in sesizare se arata ca "tabelul cu persoanele propuse la functia de presedinte si loctiitor nu este insotit de acceptul valabil manifestat de persoanele inserate in cuprinsul sau".
Pe lista fostului prefect au fost descoperiti intr-adevar oameni care habar nu aveau ca urmau sa conduca sectii de votare, desi figurau pe lista cu toate datele de identificare: adresa, data nasterii, CNP. Emanuel Gongu  este unul dintre ei. "Eu nu am semnat  un asemenea act. Nu sunt om politic, nu am fost niciodata intr-o comisie de vot", ne-a spus impricinatul. Mai mult, acesta apare pe lista ca fiind zidar, desi Emanuel Gongu spune ca este absolvent a doua facultati.

De ce e vital cine e sef de sectie
Vicentiu Micheci acuza implicarea politica a PSD Vrancea  in numirea candidatilor pentru functiile de conducere a sectiilor de vot. Astfel, printre nominalizarile Ralucai Dan se gasesc mai toti angajatii Consiliului Judetean Vrancea, condus de Marian Oprisan: juristi,  inspectori si economisti, dar si angajati ai directiilor aflate in  subordinea consiliului judetean, cum ar fi Directia de Protectie a Copilului. Aceasta, in conditiile in care legea spune ca toti sefii si adjunctii de sectii de votare trebuie sa fie independenti. Astfel, printre cei alesi de Raluca Dan se afla Cristina Enache, Violeta Dima, Alecu Ghinea, Rodica Dragusin, toti juristi la consiliul judetean, dar si inspectori si economistii de la aceeasi institutie, cum ar fi Iulia Bobeica, Violeta Constandache, Cristian Gabriel Guguian.

Pentru sectiile de vot din localitatea Slobozia Bradului au fost nominalizati finii fostului prefect, Valentin si Oana Amariutei. De asemenea, fiul vicepresedintelui PSD si reprezentantului acestui partid  in Biroul Electoral Judetean Vrancea, Constantin Guguian, a fost trecut pe lista pentru o sectie de vot in Focsani. Un inspector al consiliului judetean, Dragos Matisan, frate cu un consilier local PSD, a fost propus sef la o sectie de vot din Focsani.

Fostul prefect contraataca: "PDL a procedat la fel"
In replica, Raluca Dan ii acuza pe prefectul Ioan Oprea si PDL ca i-au inscenat toata tarasenia. "Nu aveam cum sa folosesc stampila si insemnele prefecturii. Am fost o persoana independenta, am ramas asa, m-am intors in functia neutra de secretara a consiliului judetean. Nu m-am implicat niciodata in politica. Lista a fost inaintata cu o zi inainte de a fi demisa", afirma fostul prefect. Raluca Dan considera ca prefectul Oprea i-a spart parola personala si a avut astfel acces la datele sale private. "L-am dat in judecata pentru violarea corespondentei personale", a precizat fostul prefect. Raluca Dan a afirmat, de asemenea, ca toti cei de pe lista si-au dorit sa fie sefi si adjuncti de sectii de votare. "Cei care au vrut au venit la prefectura, au lasat o declaratie la registratura si eu i-am pus pe lista", a mai spus fostul prefect.

 

Ea nu a putut raspunde insa la intrebarea: "Cum a reusit ca intr-o singura zi sa adune declaratiile de la 800 de persoane voluntare (n.r. – cat contine lista), doritoare sa fie in conducerea sectiilor de vot, tinand cont ca doar cu o zi inainte de a trimite propunerile catre AEP Guvernul a trimis catre prefecturi nota de informare privind demararea procesului electoral?" Cea mai plauzibila explicatie este ca lista era cea pregatita si folosita de PSD la europarlamentarele din iunie. Lipsa de independenta a sefilor de sectii de votare a generat, de altfel, in Vrancea un adevarat scandal mediatic in perioada alegerilor  europene.

Secretara lui Oprisan l-a acuzat, la randul sau, pe prefectul Ioan Oprea (PDL) ca noua lista trimisa AEP contine multe persoane apropiate PDL. "Se poate dovedi ca 100 de persoane din cele nominalizate (n.r. – in jur de 800) sunt reprezentanti ai PDL, candidati la europarlamentare si la alegerile locale din 2008", a spus Raluca Dan. Vicepresedintele consiliului judetean, Dragos Barladeanu (PSD), s-a aratat insa mai rezervat, spunand ca nu a vazut aceasta lista si se va pronunta dupa ce va afla numele propunerilor.

Seful Tribunalului Vrancea da vina pe lege si alege tragerea la sorti
Scandalul nu se opreste aici. Presedintele Tribunalului Vrancea si-a pus semnatura pe lista inaintata de fostul prefect Raluca Dan. Asa ca PDL il acuza chiar si pe presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacsu, ca a fost partas la acest presupus fals in documente oficiale savarsit de PSD. Potrivit legii, propunerile pentru sectiile de vot sunt facute de prefect, in colaborare cu seful tribunalului. Neacsu ne-a declarat insa ca semnatura sa nu apare decat pe lista de inaintare catre AEP, cand Raluca Dan era inca in functie, si ca nu s-a consultat cu fostul prefect privitor la persoanele numite pe lista impricinata. Magistratul a recunoscut, pe de alta parte, ca sunt multe suspiciuni de partizanat politic in privinta numelor propuse.

 

"Se perturba putin lucrurile daca prefectul le poate cere primarilor sa dea doi-trei oameni pentru aceasta lista", a spus Neacsu, sugerand ca primarii politici vor numi oameni de aceeasi culoare politica. Acesta sustine ca legea este prost intocmita. "Nu exista criterii obiective pentru selectarea propunerilor prefectului. Nu se spune decat ca nominalizatii sa nu fie membri de partid. Aici si apare marja foarte mare pentru introducerea pe lista a unor oameni care ridica suspiciuni", a precizat presedintele Tribunalului. El crede ca lucrurile se pot  clarifica oarecum in urma tragerii de sorti. "O sa trag la sorti cele doua liste: a Ralucai Dan (n.r. – PSD) si a lui Ioan Oprea (n.r. – PDL). O sa avem oameni in comisiile de vot de la cele doua partide. Se mai echilibreaza situatia", a spus Toni Neacsu. Legea spune ca, in urma avizului dat de AEP listei de propuneri venite din partea prefecturii, presedintele de tribunal trage la sorti presedintii si loctiitorii (1.600 de candidati pentru 154 de posturi).

Campanie electorala peste falimentul orasului Panciu
La Panciu primaria este in executare silita. Conturile sunt blocate pentru o datorie catre Electrica de 200.000 de lei. "Nu ne intereseaza campania electorala. Nu am mai platit salariile functionarilor de trei luni de zile. Avem datorii totale de 7,7 milioane lei", ne-a declarat primarul orasului Panciu, Ion Petre. Acesta sustine ca premierul Emil Boc a blocat din iunie o ordonanta de guvern, elaborata de fostul ministru al Administratiei si Internelor, cu privire la echilibrarea bugetului Primariei Panciu.

"Ne-a sustinut si presedintele consiliului judetean, care ne-a mai dat 7 miliarde, dar de la Guvern nu am primit in acest an nimic", a spus Petre. Acesta a precizat ca veniturile orasului sunt de 600.000 lei, "dar din banii astia nici salariile nu le putem achita. Avem datorii si penalitati, in fiecare luna, de 400.000 lei". In schimb, politicienii din oras au gasit bani sa plateasca Electrica 6 euro pe zi pentru a impodobi stalpii localitatii cu figurile zambitoare ale candidatilor la prezidentiale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă