1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportSchimbarea la faţă a PDL

Schimbarea la faţă a PDL

Sub presiunea scăderii în sondaje, PDL încearcă o recuperare rapidă în imaginea publică scoţând din primul rând guvernamental personaje precum Elena Udrea, Traian Igaş, Daniel Funeriu sau Gheorghe Ialomiţianu. Retragerea este doar parţială. Potrivit listei cunoscute ieri, până la închiderea ediţiei, numele avansate provin din eşalonul doi, aflat tot sub influenţa greilor partidului.  

 

În timp ce premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu nu a pus prea multe condiţii, vorbind doar de păstrarea în funcţii a lui Cristian Diaconescu (UNPR, Ministerul Afacerilor Externe) şi a independenţilor Leonard Orban (Ministerul Afacerilor Europene) şi Cătălin Predoiu (Ministerul Justiţiei), partidele din coaliţie au avut mână liberă în împărţirea portofoliilor. La UNPR şi, parţial, la UDMR lucrurile au fost repede lămurite: îşi păstrează portofoliile Gabriel Oprea (Apărare), Kelemen Hunor (Cultură), Laszlo Borbely (Mediu) şi Marko Bela (vicepremier). Rămân de discutat, în continuare, aspecte legate de programul de guvernare (a se citi promisiuni cum că le vor fi susţinute proiectele).

Discuţii aprinse au fost însă la PDL şi nu este exclus, chiar şi după votul dat marţi în Colegiul Director, să mai apară unele modificări până în momentul în care Mihai Răzvan Ungureanu îşi anunţă oficial echipa. Ce s-a întâmplat? La propunerea preşedintelui PDL Emil Boc şi sub presiunea gărzii vechi a formaţiunii, democrat-liberalii au acceptat, mai de voie, mai de nevoie, schimbarea tuturor miniştrilor PDL. Numele propuse (şi aprobate de conducerea PDL, fiecare în parte) arată însă că democrat-liberalii efectuează mai degrabă o schimbare de faţadă şi că taberele din partid şi-au împărţit, aproape echitabil, portofoliile. Practic, sunt împinse în faţă persoane din eşalonul doi, apropiate însă foştilor miniştri şi/sau greilor PDL.

Cătălin Baba – Ministerul Educaţiei

Este un apropiat al lui Emil Boc, fiindu-i acestuia, de altfel, şef de Cancelarie (până la desfiinţarea structurii).

A fost prodecan şi, apoi, decan la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai”, unde a predat şi Emil Boc.

A fost acuzat de conducerea UBB de fapte de corupţie şi că a încercat să-şi promoveze rudele în funcţii.

În iunie 2010, a fost nominalizat, de Guvern, în Consiliul de Administraţie al Televiziunii publice.

Andreea Paul Vass – Ministerul Economiei

A fost consilier la Administraţia Prezidenţială, al europarlamentarului Teodor Stolojan şi, apoi, al premierului Emil Boc.

La 1 februarie, a fost numită în Comisia pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica, în condiţiile în care cumnatul său este broker şi membru în CA al Bursei de Valori Bucureşti.

Referindu-se la o politică fiscală care să răspundă nevoii de „creştere a bunăstării românilor”, spunea că întâi trebuie să fie diminuate contribuţiile de asigurări sociale, apoi cota unică şi, de abia după aceea, TVA.

Cristian Petrescu – Ministerul Dezvoltării

Deputat de Bucureşti, este considerat un apropiat al Elenei Udrea. În 2007 (pe finalul mandatului lui Adriean Videanu), era director în Primăria Municipiului Bucureşti.

În 2011, a primit pentru asociaţia pe care o conduce (Asociaţia Profesioniştilor de Turism din România) trei contracte din fonduri europene de la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 2,9 milioane lei.

Soţia sa are un cabinet de avocatură care a asistat juridic Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Contractele, însumând 1,5 milioane euro, au fost încheiate în 2004 şi 2006.

Claudia Boghicevici – Ministerul Muncii

Este susţinută de liderii PDL Aradul, Gheorghe Falcă şi Gheorghe Seculici, iar numele său a mai fost vehiculat şi anul trecut, când a început să se vorbească de înlocuirea lui Ioan Botiş.

Este vicepreşedintele Organizaţiei de Femei a PDL şi şi-a câştigat mandatul de deputat direct, cu 51,46% din voturi.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „A. Vlaicu” din Arad, s-a implicat într-o campanie antiavort, „Preţuieşte viaţa”, şi s-a numărat printre susţinătorii proiectului de lege privind castrarea chimică a pedofililor.

Alexandru Nazare – Min. Transporturilor

Este un apropiat al ministrului Anca Boagiu, fiindu-i consilier personal pe vremea când aceasta conducea Ministerul Integrării Europene. Ulterior, între decembrie 2008 şi iulie 2009, a fost europarlamentar al PDL.

Secretar de stat în Ministerul Transporturilor din noiembrie 2010, a fost ales în iunie 2011 prim-vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL.

În comparaţie cu ceilalţi miniştri propuşi de PDL, nu se poate lăuda cu imobile, autoturisme, bijuterii sau obiecte de artă.

Bogdan Drăgoi – Ministerul de Finanţe

Este considerat un apropiat al fostului prim-vicepreşedinte al PDL, Adriean Videanu, colaborând cu acesta, din postura de director gene-ral economic, în Primăria Capitalei.

A fost consilier la Ministerul Integrării Europene, apoi secretar de stat în Ministerul Finanţelor (septembrie 2006-noiembrie 2007), cu atribuţii în coordonarea Departamentului de Trezorerie şi Datorie Publică.

Deţine terenuri, un autoturism Jaguar, ceasuri în valoare de 15.000 de euro, conturi în euro şi lei de peste 150.000 euro şi 650.000 lei.

Gabriel Berca, Ministerul de Interne

Fost prefect de Bacău şi secretar general al Guvernului în Guvernul Tăriceanu, a devenit senator, în 2008, sub sigla PNL, pentru a demisiona în iunie 2010 şi a se înrola în PDL.

A fost susţinut pentru preluarea ministerului condus de Traian Igaş (promovat de Gheorghe Falcă) de către actualul preşedinte al Senatului, Vasile Blaga.

A absolvit Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor Metalice, iar după instalarea ca prefect a urmat cursurile Institutului Naţional de Administraţie.

Răzvan Mustea – Min. Comunicaţiilor

Este considerat un apropiat al europarlamentarului Elena Băsescu. Aceasta s-a şi grăbit, de altfel, să-l felicite pe Twitter pentru nominalizarea la ministerul condus de Valerian Vreme.

Este deputat de Vrancea, fiul unui cunoscut om de afaceri din Focşani (sponsor al PDL Vrancea) şi conduce, din iunie 2011, Organizaţia de Tineret a PDL.

Este doctor în economie, are o colecţie de ceasuri şi bijuterii de 60.000 de euro, un autoturism Porsche şi două case (de 672 metri pătraţi şi 170 metri pătraţi).

Stelian Fuia – Ministerul  Agriculturii

În 2008, Agenţia Naţională de Integritate l-a anchetat şi în urma verificării a sesizat Parchetul General motivând astfel decizia: „Deputatul Fuia, în calitate de director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, a încheiat un contract cu firma S.C. Procera Agrochemicals Romania S.R.L. la care deţinea 50% din acţiuni, nerespectând dispozitiile legale privind conflictul de interese”.

Bunurile staţiunii au fost ulterior înstrăinate prin executare silită către apropiaţii lui Fuia.

Cele mai citite

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă