» Reprezentantii FMI au facut un tur de forta avand intalniri cu premierul Boc, cu liderii partidelor parlamentare si cu sindicatele. Desi la intalnirea coalitiei a fost pus la curent cu evolutia situatiei, Mircea Geoana si-a luat ministrii social-democrati la intalnirea delegatiei FMI cu PSD. Apoi s-a laudat ca a reusit sa salveze masuri de protectie sociala. Dupa intalnirea cu liderii PSD, Cartel Alfa s-a pronuntat contra unui imprumut cu FMI.
» In ciuda triumfalismului lui Geoana, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat ca in acest an numarul somerilor ar putea creste la 800.000.
Discutiile cu delegatia fmi au reprezentat tema centrala a sedintei saptamanale a coalitiei guvernamentale si, ulterior, a Biroului Permanent National al PSD. Inaintea intalnirii cu delegatia FMI, social-democratii au programat intalniri cu sindicalistii pentru a avea "un mandat clar la discutii". "Sunt elemente care arata o mai mare deschidere catre dimensiunea sociala", spunea liderul PSD, Mircea Geoana, dinaintea intalnirii cu delegatia FMI, accentuand tema protectiei sociale. Ulterior, cu un aer victorios, Mircea Geoana a anuntat ca propunerile avansate de PSD au fost acceptate de FMI. "Am gasit o mare flexibilitate si deschidere in cadrul discutiilor pe care le-am purtat cu delegatia FMI. Propunerile noastre au fost acceptate in mare masura si ceea ce este si mai important e faptul ca cei de la FMI au fost de acord ca anumite resurse sa fie directionate catre pensionarii cu venituri mici", a spus Geoana dupa negocierile cu delegatia.
El a mai anuntat ca in cadrul discutiilor avute s-a avansat ideea unui deficit bugetar mult mai mare, "in zona lui 4%". In ciuda triumfalismului lui Geoana, previziunile sunt sumbre, ministrul Muncii, Marian Sarbu, anuntand ca estimarile cu privire la numarul somerilor in 2009 au crescut de la 500.000 la 800.000 la sfarsitul anului. Ca urmare, s-a cerut o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii cu 500 milioane de lei. Liderul PSD a inteles ca acordul este necesar atat pentru a asigura resursele pentru salarii, pensii, investitii publice, cat si pentru a recladi increderea investitorilor straini in economia romaneasca.
"In acest moment, apare destul de clar ca acest imprumut e necesar si ca riscul de a nu-l avea este extrem de sever", a spus Geoana, schimband macazul fata de "centura de siguranta" propusa de Traian Basescu, pe care anuntase ca n-o doreste. Intrebat de ce a pus alte conditii decat cele ale coalitiei, Geoana s-a laudat din nou: "Cred ca puterea noastra de persuasiune este ceva mai mare". Aflat in vizita oficiala in Austria, presedintele Basescu a subliniat ca Romania nu a solicitat "un pachet de ajutor", si nici finantare bilaterala, ci ca utilizeaza doar fondurile UE si FMI, ca elemente de preventie. Reuniunea delegatiei FMI cu liderii PDL nu a mai avut loc, democrat-liberalii considerand ca discutiile cu premierul Emil Boc la Guvern sunt suficiente. In cadrul sedintei de ieri a Biroului Permanent National, Boc i-a informat pe liderii democrat-liberali despre stadiul negocierilor cu Fondul.
"Este vorba de un grafic accelerat al discutiilor, iar domnul presedinte a accentuat caracterul preventiv al imprumutului pentru contracararea efectelor crizei economice mondiale", a precizat si ministrul Gheorghe Flutur. El a aratat ca FMI nu are dubii asupra existentei unei pozitii comune a partidelor de guvernamant fata de un imprumut al Romaniei, dubii ce ar explica intalnirile separate cu partidele.
In biroul lui Crin Antonescu de la Senat, reprezentantii FMI i-au asigurat pe liberali ca ar prefera ca masurile Guvernului sa fie de reducere a cheltuielilor, si nu de majorare a taxelor. Acuzand, liberalii s-au plans de "campania de denigrare", tinand sa prezinte "situatia reala de anul trecut". "Anume, faptul ca povestea cu vistieria goala este o calomnie, o gogomanie, pentru ca niciodata cand ai deficit nu poti sa ai si excedent. In al doilea rand, prezentandu-le imaginea reala a deficitului bugetar, din care jumatate nu se refera la investitia directa din 2008.
Le-am spus, de asemenea, ca cheltuielile cu facturile sunt o alta calomnie, pentru ca nimeni nu a reusit sa demonstreze ca sunt doua miliarde de euro facturi neonorate", a declarat fostul ministru de Finante, liberalul Varujan Vosganian. Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat la finalul intalnirii cu delegatia FMI ca s-a concluzionat ca trebuie gasite solutii comune in privinta politicii salariale din Romania, precizand ca se poate discuta despre o conservare a fondului de salarii, dar nu despre inghetarea lor. Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a afirmat ca sindicatul sau este impotriva unui acord de tip "stand-by "cu FMI, in cazul caruia Guvernul nu ar mai putea pune in practica angajamentele luate la inceputul acestui an in fata sindicatelor.