» In plin scandal al stocarii datelor de catre operatorii de telefonie, inceputul sesiunii parlamentare ar putea aduce infiintarea unei comisii care sa ancheteze daca sunt interceptate convorbirile politicienilor. Aceasta, dupa ce fostul sef SIE Claudiu Saftoiu a afirmat ca presedintele ar fi stiut ce discutau Mircea Geoana si Ion Iliescu. Administratia Prezidentiala a respins acuzele si a anuntat ca va fi urmata calea legala, asteaptandu-se autosesizarea Parchetului General.
"Bomba" a explodat intr-o emisiune televizata cand fostul director al Serviciului de Informatii Externe Claudiu Saftoiu a sugerat ca presedintele Traian Basescu ar fi stiut, in baza unor interceptari ilegale, ce vorbeau liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu. "Eu am aflat despre interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale. "Acum un an, doi, am aflat de la presedintele Romaniei ca stia ce vorbeau cu o seara inainte Ion Iliescu si Mircea Geoana", a afirmat fostul consilier prezidential. Ulterior, Saftoiu si-a nuantat declaratia, incercand sa acrediteze ideea ca ar fi aflat delicata informatie nu de la seful statului, ci din presa. "Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal", a precizat Saftoiu in a doua interventie televizata.
Nici al doilea rand de explicatii ale fostului sef al SIE nu au reusit sa aduca mai multa lumina asupra gravelor acuzatii. "Trebuie cautate (declaratiile publice – n.r.). Daca-mi amintesc bine, era inainte de referendumul prezidential. Inca o data, lucrurile astea au venit pe surse publice, n-am dat din casa cum s-a spus, in nici un caz pentru a afecta activitatea prezidentiala", a spus Saftoiu in ultima sa interventie televizata.
Administratia Prezidentiala a respins cu promptitudine afirmatiile fostului consilier, aratand ca astfel de declaratii "reprezinta intoxicari fara nici o baza reala si cu o evidenta tenta politica" si cerandu-i lui Saftoiu sa probeze cele spuse. In plus, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a precizat ieri ca afirmatiile fostului sef al SIE "sunt iresponsabile si neadevarate", iar presedintele Traian Basescu "va urma calea legala".
"Presedintele Traian Basescu nu a solicitat fostilor sau actualilor directori ai serviciilor de informatii si nici nu a primit din initiativa acestora informari despre viata privata sau activitatea politica a unor cetateni romani", a subliniat Turcan, adaugand ca, in opinia sefului statului, persoanele care spun ca au primit astfel de informari se fac vinovate de tainuirea unor derapaje. "Presedintele incurajeaza Parlamentul sa clarifice aceasta chestiune, dar crede in acelasi timp, avand in vedere gravitatea afirmatiilor, ca este nevoie sa se autosesizeze Parchetul General. Daca nu, il va sesiza domnia sa", a mai precizat Turcan.
Reactii imediate au avut si cei doi lideri ai PSD nominalizati de fostul sef al SIE, doar ca ele au fost in registre diferite. In vreme ce presedintele de onoare al social-democratilor, Ion Iliescu, s-a rezumat la "Sa le fie rusine!", actualul sef al PSD, Mircea Geoana, a abordat subiectul in gluma. "Sper ca nu are dreptate domnul Saftoiu. (…) Depinde cine cu cine vorbea: Geoana cu Iliescu sau Iliescu cu Geoana. Daca era Geoana cu Iliescu, chiar ma supar", a declarat seful PSD.
Tot ieri, fostul presedinte Emil Constantinescu a cerut conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor sa constituie de urgenta o comisie de ancheta care sa verifice in ce masura sunt adevarate afirmatiile lui Saftoiu.
"In calitate de fost sef al statului roman, ma adresez domniilor voastre si, prin aceasta, celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, pentru a solicita constituirea in regim de urgenta a unei comisii parlamentare care sa cerceteze veridicitatea afirmatiilor pe care
le-a facut domnul Claudiu Saftoiu", se arata in scrisoarea deschisa transmisa de Constantinescu presedintilor Camerei si Senatului, adica Robertei Anastase si, ironia sortii, lui Mircea Geoana.
Fostul sef al statului mai precizeaza ca nu este prima data cand Claudiu Saftoiu, care a detinut functii importante in sistemul de aparare si siguranta, face "afirmatii publice foarte ingrijoratoare cu privire la ascultarea ilegala a telefoanelor", iar "un atare caz clar de politie politica ar incrimina atat de grav statul roman in intregul sau incat nu poate fi ignorat de Parlament".
SIE si Serviciul Roman de Informatii au venit si ele ieri cu precizari. "SRI nu a fost solicitat si nici nu a pus la dispozitia beneficiarilor legali, inclusiv a presedintelui Romaniei, date si informatii privind discutii cu caracter politic intre cei doi lideri politici mentionati", se arata intr-un comunicat al SRI. In plus, Serviciul precizeaza ca interceptarile pe care le realizeaza "vizeaza exclusiv aspecte legate de securitatea nationala, si nu activitati cu caracter politic". La randul lor, actualii reprezentanti ai SIE au reiterat ideea ca Serviciul nu efectueaza activitati de interceptare, ci doar de valorificare a rezultatului interceptarii realizate de autoritatea nationala competenta. Reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au raspuns presedintelui in scurt timp, respingand ideea autosesizarii. Potrivit acestora, nu se va produce o autosesizare deoarece nu ar rezulta elementele unei fapte penale determinate, asa cum prevede Codul de Procedura Penala.
Cat despre cel care a pornit intregul scandal, Claudiu Saftoiu, acesta s-a rezumat sa-si declare rezerva dupa declaratiile lui Valeriu Turcan: "Vreau sa pastrez tacerea si sa-mi caut un avocat care sa ma apere in instanta". Pana ieri la inchiderea editiei, Saftoiu nu prezentase dovada veridicitatii acuzatiilor sale.
PRECEDENT
In 2007, in plina actiune de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, Claudiu Saftoiu, pe atunci director al SIE, a admis in fata comisiei de ancheta conduse de conservatorul Dan Voiculescu faptul ca serviciul pe care-l conducea ar fi facut interceptari doar cu acordul procurorului, in conditiile in care legislatia prevede obligativitatea obtinerii unui mandat de la judecator. si atunci Saftoiu a revenit asupra afirmatiilor, explicand ca a facut o confuzie. Afirmatiile l-au costat insa functia, Saftoiu fiind nevoit sa demisioneze de la sefia SIE.
Ulterior, Comisia de control a activitatii SIE a efectuat verificari la sediul serviciului si a concluzionat ca nu au fost efectuate interceptari ilegale, iar comisia parlamentara special infiintata pentru a verifica cum sunt interceptate comunicatiile a ajuns la concluzia, dupa un an si jumatate de investigatii si audieri, ca in Romania doar SRI are aparatura necesara si efectueaza interceptari. Raportul comisiei de ancheta nu a fost insa supus dezbaterii si votului plenului.