Raportul anual pe drepturile omului este din nou critic la adresa României. Punctele sensibile sunt discriminarea romilor, încălcarea drepturilor deţinuţilor şi nebuloasa din jurul presupuselor centre de detenţie ale CIA.
„Delincvenţi”, „dificil de integrat”, „rată «naturală» de infracţiuni” sunt câţiva dintre termenii folosiţi, la nivel înalt în România, în discursurile despre romi, notează raportul pe anul 2010 al organizaţiei Amnesty International.
„Ministrul Afacerilor Externe (n.r. – Teodor Baconschi) a vorbit despre «legături dintre criminalitate şi comunitatea romă» şi a făcut referire la o rată «naturală» a delincvenţei în rândurile romilor. În noiembrie, în timpul vizitei în Slovenia, preşedintele ţării i-a numit pe romi «delincvenţi» şi a spus că aceştia «nu vor să muncească»”, noteză raportul.
Experţii Amnesty International sunt surprinşi de tonul şi de vocabularul folosit de autorităţile române când vine vorba de romi. „Atitudinile discriminatorii publice ale oficialilor români sunt îngrijorătoare pentru că încurajează prejudecăţile şi discriminarea împotriva romilor, deja existente în România”, a declarat pentru Rl Barbora Cernusakova, expert al Amnesty International.
Îngrijorările nu sunt fără temei, având în vedere că un sondaj de opinie de anul trecut arată că 67 la sută dintre români nu ar accepta un rom în familia lor. „Guvernul a adoptat standardele internaţionale de respectare a drepturilor omului şi este obligat să combată astfel de prejudecăţi. Este cu adevărat alarmant că în loc să facă acest lucru, îi auzim pe oficialii români făcând remarci discriminatorii”, a spus Cernusakova.
„Investigaţia stagnează în cazul centrelor CIA”
Un alt subiect abordat de raportul Amnesty International este cel referitor la presupusa existenţă a centrelor de detenţie CIA pe teritoriul României. „Nu s-a înregistrat nici un progres în ce priveşte investigaţia şi răspunderea pentru presupusa implicare a autorităţilor române în programul deţinuţilor secreţi. Guvernul continuă să nege orice implicare, în ciuda dovezilor prezentate de experţi ONU”, a spus Cernusakova. Astfel, potrivit raportului, Poliţia de Frontieră Poloneză a oferit informaţii despre zborul din 22 septembrie 2003, care a încărcat pasageri în Polonia şi a zburat spre România. Informaţiile au fost făcute publice după ce un studiu al ONU a arătat că a existat un astfel de zbor. „Ca răspuns, autorităţile române au admis că mai multe avioane închiriate de CIA au făcut opriri în România, dar au negat că acestea transportau deţinuţi sau că România a găzduit un centru CIA”, menţionează oficialii Amnesty International în document.
Îngrijorările experţilor orga-nizaţiei nonguvernamentale vizează şi câteva cazuri de tortură şi rău tratament din România. Documentul face referire la cazul lui Dragoş Ciupercescu, atentatorul de la liceul Jean Monnet, condamnat la 19 ani de închisoare, care a câştigat la CEDO suma de 18.000 de euro pentru rele tratamente. Raportul menţionează şi numele lui Gabriel Carabulea, de etnie romă, care a decedat în 1998, în timpul unei anchete a poliţiei. Potrivit raportului procurorilor militari, acesta ar fi murit din cauza unor afecţiuni cardiace, dar această concluzie a fost contrazisă în iulie 2010, când CEDO a decis că victima şi-a pierdut viaţa din cauza loviturilor primite în timpul anchetei.