Romanii se numara printre europenii carora alegerile pentru PE le starnesc cel mai mult interes, potrivit unui sondaj TNS realizat in toate statele UE, studiul indicand de asemenea ca, in ceea ce priveste criteriul de selectie al candidatilor, romanii pun accept pe experienta nationala a acestora. Astfel, intrebati care este posibilitatea de a se prezenta la vot, 43% dintre europeni au declarat ca in mod categoric doresc sa se prezinte la urne, in timp ce 10% au negat orice posibilitate de a participa la scrutin.
Cei mai decisi sa ia parte la alegerile care se vor desfasura in toate statele UE in perioada 4-7 iunie sunt cetatenii din Grecia si Irlanda, 66 % dintre acestia declarand ca sunt categoric hotarati sa ia parte la vot. Belgienii (64%) si maltezii (60%) sunt de asemenea decisi sa se prezinte la urne in ziua votului. Cel mai mare numar de persoane "categoric hotarate" sa nu se prezinte la alegerile pentru Parlamentul European sunt in Marea Britanie (16%), Letonia (15%), Bulgaria si Polonia (14%).
In Romania, rezultatele arata ca 30 % dintre cetateni sunt "categoric hotarati" sa se prezinte la urne la europarlamentare, in timp ce 6 % se declara absolut hotarati sa nu ia parte la scrutin. Pe de alta parte, romanii figureaza printre europenii carora alegerile pentru PE de la inceputul lunii iunie le starnesc cel mai mult interesul. Astfel, in timp ce, la nivelul UE27, 53% dintre cetateni se declara interesati, iar 46 % dezinteresati de scrutinul pentru PE, in Romania, 64% dintre cetateni sunt interesati de alegeri, iar 34% sunt dezinteresati. Interesul romanilor este devansat de cel al irlandezilor si al maltezilor, unde 72% dintre cetateni s-au declarat interesati de euroalegeri. Cel mai mare nivel de dezinteres a fost inregistrat in Letonia (75%) si Cehia (63%), Suedia (58%), Slovacia (57%) si Lituania (53%).
Dupa cum transmite Mediafax, sondajul arata ca, la nivelul UE, 42% dintre respondenti au ales drept criteriu principal pentru selectarea candidatilor "experienta in probleme europene". Potrivit datelor sondajului, criteriul nu pare a avea o importanta foarte mare pentru alegatorii din Romania. Astfel, experienta candidatului in probleme europene este principalul criteriu pentru 62% dintre sloveni, 56% dintre belgieni si 54% dintre polonezi. Britanicii (30%), olandezii (32%), romanii si grecii (30% in ambele cazuri) acorda cea mai putina importanta acestui criteriu.
In schimb, romanii (43%), alaturi de letoni (51%) si unguri (50%) acorda importanta experientei candidatului la nivel national, in timp ce slovacii, olandezii si danezii acorda acestui criteriu cea mai putina atentie. De asemenea, romanii (50%), alaturi de bulgari (51%) si lituanieni (46%) acorda cea mai mare atentie pozitiei candidatului in probleme nationale, cei care considera cel mai putin relevant acest criteriu fiind estonii (19%), portughezii si cipriotii (22% fiecare).
PE, la comanda caruia institutul TNS a realizat acest sondaj, atrage atentia ca acestea sunt datele preliminare ale studiului care a fost realizat in perioada 4-15 mai pe un esantion reprezentativ de cetateni europeni, cu varsta mai mare de 18 ani (Austria 16 ani). Sondajul de opinie TNS a fost realizat in principal prin telefon, cu un anumit numar de interviuri directe cu respondenti din unele state membre.