16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportRomania trebuie sa ajunga la radacinile coruptiei

Romania trebuie sa ajunga la radacinile coruptiei

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van Der Linden, solicita Guvernului Romaniei sa dea dovada de mai multa fermitate in implementarea reformelor si sa aiba „toleranta zero” fata de toate formele de rasism si xenofobie. Oficialul european a subliniat si ca fenomenul coruptiei continua sa submineze progresul si buna guvernare in tara noastra.

Dovediti ca aveti o democratie adevarata!

Presedintele APCE a recomandat, in alocutiunea sa in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, ca autoritatile romane sa dea dovada de mai multa fermitate in implementarea reformei si sa nu accepte „compromisuri in privinta coruptiei”, pentru a dovedi ca in „Romania este o democratie adevarata”. „Doar atunci veti putea linisti temerile din Europa”, a spus Rene van Der Linden, referindu-se si la ultimele sondaje de opinie potrivit carora „publicul european are intr-adevar foarte multe indoieli in privinta extinderii”. „Climatul public s-a schimbat, iar dvs. trebuie sa tineti seama de asta”, a avertizat oficialul european. Presedintele APCE a subliniat ca „orice extindere pe viitor va urmari foarte strict performantele tarii candidate” si a subliniat ca Romania datoreaza „altor tari care aspira la calitatea de membru al UE performante bune”.

Coruptia submineaza Guvernul

Usor de anticipat, Rene van Der Linden s-a axat in discursul sau si pe problemele care „continua sa submineze progresul in Romania si buna guvernare”. Iar pe lista acestora, pe primul loc, se afla fenomenul coruptiei care, in opinia oficialului european, „risca sa puna in pericol eforturile Romaniei de a consolida democratia si de a ajunge la calitatea de membru al UE in 2007”. „Lupta dvs. impotriva coruptiei se poate solda cu esec daca nu aveti un sistem judiciar independent si trebuie sa ajungeti la radacinile coruptiei”, a declarat presedintele APCE, apreciind totodata inregis1trarea unei cresteri „a numarului condamnarilor in cadrul anumitor urmariri penale”.

Toleranta zero fata de rasism si xenofobie

Parlamentarul olandez s-a referit si la alte doua probleme importante pe care tara noastra le are de rezolvat: combaterea traficului cu fiinte umane si respectarea tuturor minoritatilor nationale. In ceea ce priveste traficul cu fiinte umane, pe care l-a catalogat drept „forma moderna de sclavagism”, Rene van Der Linden a spus ca „este o problema serioasa si nu trebuie lasata in mana organizatiilor nonguvernamentale active in aceasta zona”, fiind necesara „o strategie guvernamentala coordonata”.
Referitor la problema minoritatilor, oficialul european a apreciat progresul „substantial” realizat de Romania in „a acorda drepturi ample minoritatii maghiare”. El a subliniat insa ca, „din pacate, acelasi lucru nu se poate spune despre populatia roma”. „Trebuie sa existe toleranta zero pentru toate formele de rasism si xenofobie. Este socant sa auzim ca forme de rasism si xenofobie sunt exprimate de persoane care au functii in Romania”, a declarat presedintele APCE, care a avut ieri o intalnire si cu Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM.

Parlamentarii nu trebuie sa aiba imunitate generala

In alocutiunea sa, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei s-a referit si la rolul pe care trebuie sa-l joace, in aceasta perioada, senatorii si deputatii romani. Potrivit lui Rene van Der Linden, parlamentarii au nu doar „obligatia de a garanta utilizarea corespunzatoare a resurselor publice”, ci trebuie sa fie si „un exemplu”, mai ales in ceea ce priveste declararea propriilor surse de venituri si a potentialelor conflicte de interese. „Nimeni nu trebuie sa fie imun impotriva urmaririi, indiferent de pozitia pe care o detine. Niciodata imunitatea parlamentara nu trebuie sa insemne imunitate in general”, le-a transmis presedintele APCE senatorilor si deputatilor romani. El le-a recomandat totodata sa dea dovada de mai multa transparenta in procesul de legiferare si sa puna pe primul loc nevoile oamenilor care i-au trimis in Parlament.

Cele mai citite

Țara vecină cu România care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură eliminată în urmă cu 15 ani, conform declarațiilor președintelui Aleksandar Vucic. Președintele a considerat...

Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Eveniment cu totul deosebit în prima licitație din noul sezon al Casei A10 by Artmark. Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge...

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...
Ultima oră
Pe aceeași temă