6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportRomania isi cauta inca echilibrul intre UE, SUA si Rusia

Romania isi cauta inca echilibrul intre UE, SUA si Rusia

Aflata sub umbrela NATO si UE, Romania nu a reusit inca sa se angajeze intr-o relatie fara prejudecati cu Rusia.

In ultimii patru ani Romania si-a consolidat parteneriatul strategic cu Statele Unite prin baza militara americana de la Kogalniceanu de langa Constanta, dar nu a reusit sa refaca dialogul cu Moscova. Recent, presedintele George Bush a anuntat eliminarea vizelor pentru Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, in timp ce Romania alaturi de Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta si Polonia sunt inca pe lista de asteptare. Tot ce a putut sa faca Romania a fost sa semneze o declaratie privind intentia Romaniei de includere in programul Visa Waiver, prin care cetatenii romani s-ar putea deplasa fara vize in Statele Unite.

In schimb, in interiorul Uniunii Europene vocea Bucurestiului a ramas destul de timida. Toate partidele isi doresc intarirea pozitiei Romaniei in interiorul Uniunii Europene, desi Bucurestiul nu a scapat inca de sub mecanismul de supraveghere in ceea ce priveste justitia. Bucurestiul nu a reusit sa aiba o relatie privilegiata cu Moscova, pe de o parte fiindca din punct de vedere electoral o astfel de apropiere ar fi fost in detrimentul celor aflati la putere si pe de alta fiindca Moscova insista pentru un parteneriat energetic in South Stream, conducta care face concurenta proiectului Nabucco.

Relatiile bune ale Romaniei cu Rusia sunt conditionate de rezolvarea unor litigii mai vechi cum ar fi problema Tezaurului sau condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care nu au fost solutionate o data cu semnarea Tratatului de baza romano-rus din 2003. De altfel, semnificativ pentru relatiile reci cu Rusia este si faptul ca nici un presedinte rus nu a vizitat Romania dupa 1989. Primul lider de la Kremlin care a pus piciorul pe pamant romanesc, Vladimir Putin, a sosit la Bucuresti la invitatia Secretariatului General al NATO cu ocazia summitului Aliantei, si nu la invitatia omologului sau roman.

Relansarea relatiilor politice cu Moscova
Social-democratii isi propun relansarea relatiilor politice cu Federatia Rusa pe baze pragmatice, pornind de la interese comune si de la potentialul de colaborare, inclusiv economic. In relatia cu Rusia, Adrian Severin sustine ca "ar trebui stabilit un capitol special care sa vizeze masuri de crestere a increderii reciproce ale celor doua state". PSD are ca prioritate o actiune politico-diplomatica sustinuta in vederea recuperarii Tezaurului aflat la Moscova. Cu toate ca problema este greu de transat in favoarea Romaniei, Adrian Severin recunoaste ca "nimeni nu este vaccinat impotriva populismului". Social-democratii isi doresc ca relatiile politice traditionale de parteneriat cu China sa fie fructificate, in primul rand, economic prin stimularea investitiilor chineze in Romania, incepand cu infrastructura si promovarea intereselor comerciale romanesti in China.

PSD mai are ca obiective consolidarea relatiei speciale si ridicarea vizelor de calatorie, in Statele Unite. Social-democratii vor sa garanteze integrarea Turciei in UE pe termen mediu, care poate avea loc, in opinia lui Adrian Severin, prin "realizarea unor reforme in UE care sa permita aceasta integrare". Un alt obiectiv este si recuperarea potentialului urias de colaborare cu tarile cu care Romania are in comun filonul latin: Franta, Spania, Italia, Portugalia.

Consolidarea relatiilor cu UE
Liberalii propun realizarea unor parteneriate cu Rusia, Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Turcia si alte state cu interese in zona, consolidarea relatiilor cu tarile UE si, prioritar, cu acelea cu care are incheiate parteneriate strategice (SUA si unele state UE). Principalele domenii ale unui parteneriat cu Rusia sunt, in opinia lui Adrian Cioroianu: cultura, schimbarile climatice, invatamantul, infrastructura. Pe de alta parte, Cioroianu spune ca Romania ar trebui sa sublinieze mereu prezenta bazelor rusesti in Transnistria si sa ceara retragerea lor, respectand acordurile internationale. Un punct important al liberalilor este dezvoltarea cooperarii cu puteri economice emergente la nivel mondial – China si India, state ale Asiei Centrale, state ale Americii Latine.

"Legaturile privilegiate nu tin cont de regimul politic – China este o economie in plin avant, iar potentialul este vizibil pentru oricine", socoteste Cioroianu, in timp ce despre India spune ca "in ultimii zece ani a fost scena unui boom in domeniul informaticii". De asemenea, Romania ar trebui sa urmareasca mai aplicat valorificarea capitalului de simpatie de care se bucura, in virtutea istoriei recente, in spatiul Orientului Mijlociu, atat in Israel, cat si in statele arabe, spun liberalii.

Mai multe investitii americane
Democrat-liberalii propun dezvoltarea unei relatii pragmatice cu Federatia Rusa, bazata pe interese comune si guvernata de principiile raporturilor existente intre UE si Rusia. PD-L mai are ca obiectiv si aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA, inclusiv prin diversificarea formelor de consultare bilaterala, in paralel cu dezvoltarea relatiilor economice bilaterale si cresterea investitiilor americane in Romania. In aceeasi masura, PD-L vizeaza si aprofundarea relatiilor bilaterale cu fiecare dintre statele membre ale UE. Un alt obiectiv important este si continuarea demersurilor politico-diplomatice pentru desfiintarea vizelor pentru o serie de state precum SUA, Canada, Japonia.

Guvernul democrat-liberal va avea ca sarcina promovarea unui nou profil international al Romaniei pe relatia cu tarile din regiunea Asia-Pacific, identificarea si valorificarea oportunitatilor de cooperare in plan politic si economic, concomitent cu participarea activa la dialogul UE-Asia. Nici America Latina sau Africa nu sunt lasate deoparte de PD-L, care isi doreste in acest sens reconfigurarea relatiilor cu tarile din aceste zone in functie de politica deja conturata la nivel comunitar fata de acestea si de potentialul traditiilor relatiilor bilaterale.

Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă