-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportRepublica Moldova ar putea avea alesi in Parlamentul Romaniei

Republica Moldova ar putea avea alesi in Parlamentul Romaniei

» Partidele politice au inceput sa caute in Republica Moldova candidati pentru colegiul 2 uninominal, desemnat pentru romanii din spatiul extracomunitar.

» Colegiul este format din tarile europene care nu fac parte din UE (Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia). Se vehiculeaza chiar numele lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.

Pentru prima data in istoria democratiei romanesti, diaspora va avea reprezentanti in Parlament. Este vorba de alegerea a patru deputati si doi senatori pentru 6 milioane de romani care traiesc in afara granitelor. Guvernul a alocat patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat. Dupa unele modificari de ultima ora, un colegiu a fost alocat pentru tarile UE, unul pentru spatiul extracomunitar, european si asiatic (Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Serbia), unul pentru SUA, Canada, Noua Zeelanda, Australia, iar altul pentru Africa. Insa un consilier prezidential si reprezentanti ai unor organizatii si asociatii ale romanilor din strainatate critica modul in care Executivul a delimitat colegiile uninominale pentru strainatate.

Acestia sustin, in primul rand, ca prea putini romani din afara vor avea dreptul sa voteze, mai multe milioane de conationali fiind private de dreptul de a participa la scrutin, iar votul dat va produce o serie de discriminari intre diferite categorii de romani care locuiesc in diverse zone ale globului. Mai mult, Cotroceniul sustine ca votul uninominal ignora total cateva milioane de romani care locuiesc in imediata vecinatate a Romaniei.

Eugen Tomac, consilier in Administratia Prezidentiala pe problemele romanilor din strainatate, merge mai departe cu propunerile in privinta romanilor de la granita. El sustine ca romanii din Ucraina, Republica Moldova si Serbia sa aiba un reprezentant de drept in Parlament care sa reprezinte interesele comunitatilor din tarile vecine. "Minoritatile nationale din Romania au cate un reprezentant in Parlament. De ce sa nu mergem pe aceasta varianta si pentru romanii care traiesc in imediata vecinatate?", propune consilierul din Administratia Prezidentiala. Acesta a declarat ca numai in Republica Moldova sunt peste 100.000 de persoane care au cetatenie romana, in timp ce in Ucraina sunt peste 10.000, iar in Serbia tot 10.000 de romani.

Tomac a precizat ca Guvernul a pornit de la o premisa falsa in calculele pentru colegiile uninominale. "S-a avut in vedere cati au votat la europarlamentare, la referendum si la alegerile din 2004. Nu s-a tinut cont decat de cei cu domiciliul stabil in strainatate si cu pasaport, cei care au renuntat la buletin. Asa s-a ajuns sa nu aiba drept de vot decat 190.000 de romani din strainatate, in timp ce mai multe milioane de persoane nu au drept de vot", a mai spus consilierul de la Cotroceni. La randul sau, Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanilor din Europa, considera ca, "daca legea nu va fi modificata, majoritatea romanilor din diaspora nu vor putea vota".

 

El sustine ca patru categorii de cetateni romani care se afla in strainatate nu vor avea posibilitatea sa voteze: cei care lucreaza temporar in diferite tari din UE, studentii din facultatile europene, cei care au deja acte de sedere in Spania si Italia, cei care au dubla cetatenie spaniola sau italiana, impreuna cu cea romana. De asemenea, Tecu critica numarul mic si disproportional cu numarul alegatorilor, dar si numarul mic al sectiilor de vot. In acest context, intr-o scrisoare adresata Guvernului, el propune votul prin corespondenta pentru romanii din afara. Acest punct de vedere este impartasit si de presedintele Consiliului Mondial Roman, Nicolae Popa, cu sediul in Los Angeles (SUA), care sustine ca votul prin corespondenta este intalnit in multe tari occidentale.

El acuza Guvernul roman ca nu urmareste decat sa mareasca numarul de parlamentari, iar diaspora este folosita pentru a reprezenta doar interesele partidelor, care nu au nici o legatura cu comunitatile din diaspora. Formatiunile politice considera ca o miza mare o va reprezenta Republica Moldova. Potrivit unor surse, PD-L ar putea sa-i propuna lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, sa candideze sub sigla partidului, tinand cont de relatiile foarte bune pe care Traian Basescu le are cu edilul din capitala tarii vecine. Chirtoaca are cetatenie romana, el facand cursurile universitare in Romania.

 

La randul sau, Titus Corlatean, coordonatorul colegiilor uninominale pentru strainatate al PSD, ne-a declarat ca partidul sau este in cautarea unui candidat din Republica Moldova, "un reprezentant al stangii necomuniste sau o personalitate a vietii civile care transcende viata politica". PNL ar putea nominaliza un candidat din tara vecina, un apropiat al liberalilor moldoveni.

Insa pentru celelalte colegii din strainatate partidele nu s-au inghesuit sa-si desemneze candidatii in conditiile in care campania electorala nu va fi una usoara si va necesita sume foarte mari de bani. PD-L merge mai mult pe mana unor candidati desemnati de la Bucuresti, in schimb, PSD si-a propus sa lanseze in campania electorala personalitati din randul romanilor din strainatate.

Liberalii nu si-au stabilit o strategie pentru cele patru colegii uninominale, insa unele surse vorbesc de posibilitea numirii unor candidati de la Bucuresti, cu contacte si imagine foarte buna in zonele romanesti, dar si exploatarea variantei atragerii unor personalitati locale din diaspora. Sunt cunoscute, de asemenea, numele unor candidati independenti din SUA, atat pentru Senat, cat si pentru Camera Deputatilor.

PD-L merge pe mana unui fost peremist, Wilhelm Branza, care si-a deschis birouri parlamentare in Spania si Italia, cu Viorel Badea, fost secretar de stat in guvernul CDR, cercetat penal pentru unele nereguli in cheltuirea banului public, dar si Eugen Chivu, seful PD-L al Departamentului pentru romanii din afara. PSD inca mai analizeaza candidaturile pentru aceste colegii din afara tarii. Titus Corlatean, coordonatorul campaniei din strainatate, ne-a declarat ca partidul sau nu va exporta candidati de la Bucuresti, ci va alege persoane din cadrul comunitatilor romanesti.

In ceea ce priveste spatiul american, liderul PSD a specificat ca un cuvant definitoriu il va avea presedintele partidului, Mircea Geoana, tinand cont de relatiile pe care le-a avut in calitate de ambasador al Romaniei in SUA. In SUA se anunta doua candidaturi independente pentru Senat, fiind vorba despre Nicolae Popa, reprezentant al Consiliului Mondial Roman, Mircea Popescu, fost presedinte al aceluiasi Consiliu, si Constatin Timoc, un candidat si la europarlamentare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă