14.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăSportReformiştii din PDL contraatacă

Reformiştii din PDL contraatacă

Numirile să nu mai fie pe criterii politice, banii să nu se mai dea după culoarea primarilor, iar Parlamentul să nu mai fie pavăza demnitarilor corupţi. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile trioului Macovei-Preda-Voinescu, cuprinse în platforma pe care au lansat-o ieri.

 

Platforma lansată ieri se doreşte a fi un răspuns al re-for-miştilor la războiul purtat de oamenii lui Emil Boc şi Vasile Blaga. „În acest moment, unii colegi din PDL caută 35 de semnături pentru a-şi susţine candidatura. Lor şi tuturor celorlalţi colegi şi prie-teni din partid, vrem să le oferim 35 de idei”, şi-au argumentat demersul Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu.

În fapt, cei trei nici nu s-ar putea aventura să vorbească de depunerea unei moţiuni după duşul rece de la Consiliul Naţional de Coordonare, când s-au trezit înfieraţi cu tot cu criteriile de integritate pe care le-ar fi vrut inserate în Statutul PDL. Totuşi, deputatul Sever Voinescu nu îşi ascunde dorinţa de a face parte din conducerea partidului. „Nu vă pot spune în acest moment pe ce funcţie, pentru că nu am făcut încă o analiză de şanse”, a declarat Voinescu, precizând însă că-l interesează doar participarea într-un Birou Permanent Naţional în care „să creadă”.

Laude de la susţinătorii lui Boc

Dacă luăm în considerare că lan-sarea platformei survine în contextul în care dinspre tabăra Boc s-au înmulţit, în ultima vre-me, invitaţiile de a se alătura moţiunii acestuia, pare mai plauzibilă varianta unei „fuziuni”. Adică, în moţiunea ac-tualului premier să fie prelua-te câteva dintre propunerile re-for-miştilor, probabil propunerile cel mai puţin deranjante, iar aceştia să primească eventual funcţii de vicepreşedinte. Şi nu neapărat pentru că Emil Boc şi‑ar dori în coaste un „ghimpe”, ci pentru că cei trei se bucură de sprijinul preşedintelui Traian Băsescu.

Imediat după lansarea platformei, unii dintre susţinătorii lui Boc s-au şi grăbit să laude ideile trioului Macovei-Preda-Voinescu. „Discuţia lansată are la bază multe elemente comune cu reformele promovate de premierul Emil Boc, de la diminuarea prezenţei statului în economie până la reforma administraţiei publice sau promovarea pe cri-terii de competenţă în funcţiile publice”, a declarat vice-preşedintele Raluca Turcan.

Platforma reformiştilor ar fi susţinută, potrivit europarlamentarului Cristian Preda, şi de fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu.

Democrat-liberalii, loviţi la funcţii şi la bani

Printre cele mai dure propuneri avansate de aripa reformistă din PDL se numără cea referitoare la numirile după criterii politice. Mai exact, cei trei şi-ar dori să fie trecute chiar în Constituţie li-mitarea „colorării” politice la miniştri şi secretari de stat şi obligaţia ca fondurile bugetare să fie distribuite echitabil în teritoriu. Cu alte cuvinte, adio numiri politice de la secre-tari de stat până la directori de şcoală de comună, adio bani primiţi doar pentru că primarul sau preşedintele consiliului judeţean face parte dintr-un partid la putere! Este uşor de anticipat că o astfel de propunere nu va conveni vreodată democrat-liberalilor, cum nu le-a convenit nici posibilitatea ca un membru să fie suspendat de drept în momentul trimiterii în judecată.

Cu şanse la fel de infime de a fi acceptate vreodată sunt şi propunerile ca Parlamentul să nu se mai pronunţe pe dosare ce vizează miniştri-parlamentari şi ca aleşilor să le fie interzisă orice activitate sau funcţie ce i-ar putea situa în conflict de interese.

Pe lângă o serie de propuneri de îmbunătăţire a sistemului de justiţie, Macovei, Preda şi Voines-cu avansează şi măsuri ce ar trebui luate în lupta împotriva corupţiei: transparenţa bugetară, transparenţa informaţiilor referitoare la cei care lucrează în sistemul public şi transparenţa achiziţiilor publice, acest ultim domeniu fiind considerat ca având „cel mai mare risc de frau–dă şi corupţie”. Nu în ultimul rând, cei trei vorbesc de incriminarea „îmbogăţirii ilicite” a angajaţilor din sistemul public şi confiscarea averilor nejustificate, inclusiv de scoaterea din Constituţie a prezumţiei de dobândire licită a averii.

Cele mai citite

Astrele și Banii: Ce trebuie să știe fiecare zodie despre finanțe, în acest weekend

Este un weekend de strategie financiară. Iată cum să-ți ghidezi bugetul pe 2 și 3 noiembrie, în funcție de zodie Nativii din două zodii vor...

Captură de milioane în Portul Constanța: Peste patru tone de dulciuri și zeci de mii de haine și jucării contrafăcute

Dulciurile și articolele contrafăcute, confiscate de inspectorii vamali, proveneau din China și sunt în valoare de 7,5 milioane de lei Captura a fost făcută de...

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă