Cu cât o ţară este mai coruptă, cu atât investeşte mai mult în proiecte inutile şi mai puţin pentru dezvoltare.
România nu a implementat nici una dintre sugestiile Fondului Monetar Internaţional şi doar a mimat reforma economică în perioada 2009-2012, se arată în raportul anual de analiză şi prognoză al Societăţii Academice Române (SAR), ce va fi lansat oficial joi, 14 martie. “Raportul demonstrează că în România nu a avut loc o consolidare fiscală şi nici austeritate, în accepţiunea clasică a celor două concepte. Singurul obiectiv atins din acordul cu FMI a fost deficitul bugetar, dar şi acela prin creşterea arieratelor Guvernului, autorităţilor locale şi companiilor naţionale”, este concluzia economistului Florin Cîţu, bazată pe analiza SAR.
Deciziile luate de guvernele din ultimii patru ani – majorarea dramatică a arieratelor, creşterea taxelor, dublarea datoriei publice – au dus la un rezultat contrar în relansarea economiei. În plus, clientelismul politic şi corupţia au dus de râpă bugetul României şi reprezintă cea mai mare ameninţare pentru creşterea economică, susţine acelaşi raport al SAR.
“Ţări cu corupţie semnificativă, ca Italia, Grecia sau România, cheltuiesc banul public pe un tipar cu totul opus ţărilor scandinave, cel mai bine guvernate de pe continent”. Astfel, fondurile sunt irosite pe stadioane, catedrale sau parcuri, în vreme ce domenii cheie pentru dezvoltare, ca sănătatea şi educaţia, rămân subfinanţate. “Raportul arată dovezi statistice că ţările cele mai corupte au cele mai mari investiţii guvernamentale, dar şi cel mai mic buget pentru sănătate şi colectarea taxelor e semnificativ mai mică. În Romania chiar în aceste zile are loc un conflict între baronii locali şi Ministerul de Finanţe, dat fiind că ministul Bugetului, Liviu Voinea, a refuzat orice finanţare suplimentară a administraţiilor locale care nu îşi plătesc datoriile din trecut”, a constatat Societatea Academică Română.
Pe de altă parte, datele obţinute de SAR arată că ţări precum Danemarca, Suedia sau Finlanda au un deficit mai mic tocmai deoarece au o corupţie redusă.