Biroul Permanent Central al PNL i-a retras sprijinul politic deputatului Mona Musca si a propus excluderea acesteia din partid. Decizia finala urmeaza sa fie luata de Delegatia Permanenta a partidului, dar trebuie mentionat ca, in majoritatea cazurilor, Delegatia a validat hotararile Biroului. Tot ieri, Mircea Ionescu Quintus si-a dat demisia din functia de presedinte de onoare al PNL.
Liderii liberali s-au reunit, ieri, pentru a analiza cazul Mona Musca dupa ce saptamana trecuta iesise la iveala faptul ca deputatul liberal a semnat un angajament cu fosta Securitate. Inainte de sedinta BPC, liderii partidului nu au ezitat sa critice prestatia Monei Musca. Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu s-a aratat „extrem de suparat” pentru ca a constatat ca „oameni despre care avea o anumita parere sunt altfel decat pareau sa fie”. La randul sau, liderul grupului liberal din Camera Crin Antonescu a explicat de ce liberalii nu au nevoie de verdictul CNSAS pentru a lua o decizie: „CNSAS nu s-a pronuntat, dar s-a pronuntat doamna Musca insasi si, atata vreme cat am putut vedea in 2006 un om care spune ca si-a aparat studentii si care mai-mai ca nu ne pune mana in gat celor care n-au facut aceste lucruri, eu cred ca nu putem fi in acelasi partid”.
Excludere in unanimitate
Crin Antonescu a propus Biroului Permanent Central excluderea Monei Musca. Potrivit unor surse liberale, Mona Musca a fost criticata de toti cei prezenti pentru faptul ca a ascuns timp de 16 ani de zile angajamentul sau cu Securitatea. Doar Gheorghe Flutur a pledat pentru ideea de a se astepta o decizie a CNSAS. Mona Musca nu a fost invitata la sedinta, iar Raluca Turcan, care face parte, la fel ca Mona Musca, din tabara Stolojan, a lipsit de la sedinta. Pentru a face posibila sanctionarea Monei Musca, conducerea PNL a modificat, practic, o decizie anterioara prin care se stabilea excluderea celor despre care CNSAS a stabilit ca au facut politie politica. Noua decizie a Biroului a fost ca vor fi exclusi din partid toti cei care au semnat un angajament cu fosta Securitate. In consecinta, conducerea liberala a decis, in unanimitate, sa-i retraga Monei Musca sprijinul politic si sa propuna Delegatiei Permanente a partidului excluderea sa. Acest for urmeaza sa se intruneasca la inceputul lunii septembrie, dar trebuie spus ca, de cele mai multe ori, a validat deciziile Biroului.
Acuzata ca a facut „pactul cu diavolul”
La finalul sedintei, purtatorul de cuvant al PNL Varujan Vosganian a explicat de ce liberalii nu au mai asteptat decizia CNSAS: „Tema pe care noi am dezbatut-o este de natura morala. Legea pedepseste pacatul, noi, in cadrul PNL, trebuie sa sanctionam orice forma de complicitate cu fosta Securitate”. El a mentionat ca, daca la CNSAS se va decide ca Mona Musca a facut politie politica, ea va intra sub incidenta Codului Penal pentru declaratie falsa.
La randul sau, Marius Oprea, membru PNL si presedintele Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului, a insistat pe avantajele de care ar fi beneficiat Mona Musca si pe faptul ca ea ar fi facut „pactul cu diavolul”. „In cadrul dezbaterilor din Biroul Permanent Central a contat foarte mult momentul in care Mona Musca a semnat un angajament cu Securitatea, respectiv in anii '70, atunci cand regimul se relaxase, iar Securitatea racola informatori bazandu-se pe asa-zisele convingeri patriotice ale acestora. Majoritatea informatorilor racolati nu erau supusi santajului sau presiunilor, iar semnarea unui angajament aducea avantaje materiale. Era o metoda de parvenire”.
Isi va pierde locul de euroobservator?
Neplacerile Monei Musca nu se vor opri aici. Potrivit unor surse parlamentare, ea isi va pierde si locul de euroobservator la Parlamentul European. Potrivit surselor citate, lideri ai Internationalei Liberale ar fi contactat conducerea PNL cerand lamuriri. Mai mult, europenii ar fi contestat prezenta sa in Parlamentul European.
Mona Musca respinge decizia PNL
Dupa decizia BPC, Mona Musca a declarat ca asteapta decizia CNSAS in ceea ce priveste colaborarea sa cu Securitatea si respinge decizia luata de colegii sai de partid. „In ce ma priveste, am considerat ca nu e colaborare cu Securitatea, ci o procedura”. Daca va fi exclusa din partid, Mona Musca va vorbi in nume personal in Parlament.
Quintus a demisionat din functia de presedinte de onoare
Tot ieri, Mircea Ionescu Quintus a demisionat din functia de presedinte de onoare al PNL. Colegiul Dosarelor a decis, inaintea alegerilor din 2000, ca Mircea Ionescu Quintus a colaborat cu Securitatea ca politie politica.
Ulterior, Quintus a castigat in instanta pe motive de procedura (decizia a fost oficializata fara a se astepta trecerea perioadei de contestatie).
Acum, Quintus a sustinut ca el personal nu se considera vinovat si ca a fost detinut politic. „Am dat declaratii la Securitate, nu note informative”, a contrazis Quintus acuzatiile lansate de Constantin Ticu Dumitrescu. Cu toate ca se considera nevinovat, Quintus si-a dat demisia invocand dorinta de a proteja imaginea partidului. „Se incearca redeschiderea acestui caz si eu, care am fost 70 de ani membru PNL, nu pot accepta sa fie afectata imaginea partidului”, si-a justificat Quintus demersul. In mod evident, liderii PNL au incercat sa faca o distinctie intre cazul Mircea Ionescu Quintus si cazul Mona Musca: „Trebuie sa deosebim intre victimele sistemului si cei care au colaborat pentru a dobandi privilegii. Noi nu putem pentru cei care au fost victime ale sistemului comunist sa-i transformam din nou in victime, tratandu-i la fel ca pe cei care, fara nici o presiune, au facut pactul cu fosta Securitate pentru a dobandi privilegii”, a afirmat purtatorul de cuvant al PNL Varujan Vosganian.
Ticu Dumitrescu: Quintus are doua angajamente si 188 de note informative
Referindu-se la senatorul PSD Ion Iliescu, pe care l-a supranumit „raul cel mai mare” pentru Romania postdecembrista, „blestemul si povara acestei tari”, Ticu Dumitrescu a declarat ca incercarea acestuia de a face o comparatie intre Corneliu Coposu si Mircea Ionescu Quintus este „un atac bolsevic” si „o blasfemie”. Din calitatea sa de membru al CNSAS si cercetator acreditat, Dumitrescu a tinut sa-i expedieze un mesaj foarte dur si lui Quintus, pe care l-a acuzat ca este „din acelasi aluat” cu fostul presedinte pesedist Iliescu. „Pentru ca sunt obligat sa raspund acestei blasfemii si imbratisari cu care l-ati intampinat, domnule Quintus, pe Ion Iliescu, vreau sa va spun, in calitate de cercetator, si regret ca o fac, ca dvs. ati fost un informator de renume al Securitatii”, i-a transmis Ticu Dumitrescu liderului liberal. „V-am numarat, daca nu gresesc, vreo 188 de note informative si acestea sunt numai cele care s-au pastrat”, a continuat membrul CNSAS, facand referire si la doua angajamente semnate de Mircea Ionescu Quintus „ascunse” pe microfilme. „Am avut posibilitatea sa constat ca, intr-adevar, asa cum dvs. bine stiti, nu se mai gaseste in dosarul dvs. de retea nici un angajament. Dar aveti salvate pe microfilm doua angajamente”, a subliniat Dumitrescu.