6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportPSD: vrem un guvern de meseriasi!

PSD: vrem un guvern de meseriasi!

» PSD a decis, ieri, la capatul unei sedinte de peste sase ore, ca va incepe negocierile cu PD-L pentru formarea viitorului guvern. Hotararea s-a luat prin vot deschis de membrii Comitetului Executiv National.

» Geoana cere sefia Guvernului pentru doi ani, presedintia Senatului si locul doi in CSAT.

» Conditia PSD este neparticiparea UDMR.
Liberalii au decis sa nu inchida de tot usa negocierilor, dar au anuntat ca este o onoare sa serveasca tara din opozitie.

Cu 40 de voturi in favoarea inceperii negocierilor cu PD-L si doar 17 voturi "impotriva", CExN al PSD a decis ieri sa-l mandateze pe Mircea Geoana sa discute cu democrat-liberalii in vederea formarii viitorului guvern. Potrivit liderului PSD, "pastrarea proportiei votului popular", a elementelor din programul social-democrat si neparticiparea UDMR la guvernare ar fi conditiile in care pesedistii vor negocia cu democrat-liberalii. Nici un cuvant despre pastrarea lui Mircea Geoana drept candidat pentru functia de premier, desi seful social-democratilor a vehiculat apoi varianta ca primii doi ani conducerea Guvernului sa revina PD-L, urmand ca ultimii doi ani functia sa ajunga la PSD. Propunerea PD-L era, la ora inchiderii editiei, Theodor Stolojan. Geoana a mai cerut sefia Senatului si locul doi in CSAT, prin modificarea legii astfel incat seful Camerei Superioare sa devina secundul presedintelui.

 

Aseara, inaintea deplasarii la Palatul Cotroceni a mai avut loc o intalnire cu Emil Boc pentru gasirea unei solutii comune. Comitetul Executiv National al PSD, convocat la Senat, a avut de ales intre un parteneriat cu PNL si o colaborare cu PD-L. Prima varianta presupunea postul de premier pentru Mircea Geoana, o functie de vicepremier pentru liberali si sefia Senatului pentru Miron Mitrea, conducerea Camerei urmand sa revina PNL. A doua varianta, asa cum se spunea ca a fost ea conturata ca oferta de catre PD-L, presupunea ca sefia Guvernului sa revina unui democrat-liberal, iar functiile ministeriale sa se imparta in mod egal. Dintre acestea, portofoliul Justitiei ar fi urmat sa fie lasat PSD, conditia democrat-liberalilor fiind ca acesta sa-i revina lui Cristian Diaconescu.

Surse din PD-L au mai acreditat ideea ca democrat-liberalii ar fi acceptat si crearea unei functii de prim-vicepremier pentru Mircea Geoana, presedintia Senatului urmand a fi "alocata" tot PSD, eventual lui Miron Mitrea. Pedelistii s-ar fi ales, in schimb, cu sefia Camerei Deputatilor.

Lotul DNA s-a opus formulei PD-L–PSD
Ion Iliescu a venit la sedinta suparat, inarmat cu un carnetel pe care isi facuse o seama de insemnari. Votul dat ieri in sedinta CExN a confirmat scindarea din PSD: in favoarea negocierii cu PD-L s-au pronuntat, de pilda, Mircea Geoana, Marian Oprisan si Victor Ponta, in vreme ce in favoarea initierii de discutii cu PNL s-au aratat a fi Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc. Impotriva PD-L au votat si organizatiile conduse de Marian Vanghelie (Bucuresti), Radu Mazare (Constanta), Ion Vasile (Buzau), Ion Cindrea (Sibiu), Constantin Nicolescu (Arges), Trifon Belacurencu (Tulcea) si Marian Saniuta (Prahova). "Nu este o solutie inca", au fost singurele cuvinte spuse de Iliescu ziaristilor, desi pierduse categoric la vot doar 17 din cei 40 de delegati fiind in favoarea solutiei propuse de presedintele onorific, de aliere cu PNL sau trecerea in opozitie.

Surse social-democrate, citate de Mediafax, au acreditat ideea ca varianta colaborarii cu PNL in incercarea de a-l impune pe Mircea Geoana drept premier ar fi fost privita cu rezerve chiar de unii sustinatori ai ideii de apropiere de liberali. si aceasta, deoarece pesedistii s-au temut ca nu vor reusi sa-l "convinga" pe presedintele Basescu sa desemneze un premier rezultat din parteneriatul PSD-PNL. "Ne-au dat premierul, dar noi nu avem cum sa luam premierul si nici cum sa il punem, deci nu ne-au dat nimic", a declarat unul dintre liderii PSD dupa ce Geoana
le-a prezentat concluziile intalnirii avute duminica seara cu liberalii. Potrivit acelorasi surse, liderii PSD au incercat chiar sa anticipeze si efectele la nivel parlamentar pe care le-ar antrena o eventuala ramanere in opozitie a partidului si au ajuns la concluzia ca nu ar dezerta mai mult de 15 "alesi".

Sedinta Comitetului Executiv al PSD a fost precedata de o alta intalnire la ceas de seara, luni, de data asta la sediul din Kiseleff, prilej pentru a se contura si mai clar taberele din partid. seful CJ Teleorman si vicepresedinte al PSD, Liviu Dragnea, a subliniat ca o alianta cu PD-L ar insemna "o predare la Traian Basescu" si ca PSD s-ar afla in pericolul de a-si atrage oprobriul public daca intra cu orice pret la guvernare. "Nu avem foarte multe garantii ca, intr-o guvernare cu PD, in cateva luni de zile ministrii PSD nu incep sa plece de acolo de buna voie sau siliti de altcineva", a mai spus Dragnea. Vicele PSD a mai aratat ca pentru a constitui "un echilibru al puterii" ar trebui luate in considerare "toate functiile din stat, chiar daca nu sunt in jocul parlamentar". Liderii PSD Constanta au militat si ei pentru o colaborare cu PNL, indiferent daca ea se va materializa prin ajungerea la putere sau prin ramanerea in opozitie.

 

"Mandatul organizatiei Constanta este de a face un protocol cu PNL indiferent de varianta: la guvernare sau in opozitie. In nici un caz cu PD-L sau cu Traian Basescu, pentru ca noi consideram ca el este inamicul politic numarul unu al PSD si pana acum nu exista suficiente garantii care sa ne faca sa credem altfel", a declarat presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu. "Eu raman ferm pe ceea ce am spus: cred ca nu este bine sa-i dam toate armele presedintelui Traian Basescu", a precizat si primarul Radu Mazare. Dar, in opinia sa, alianta cu PNL ar avea insa mai multe sanse sa duca la varianta opozitiei, deoarece presedintele Basescu nu va accepta sa desemneze pe cineva din partea acestei coalitii. Mazare nu si-a ascuns nici increderea ca liberalii "ar fugi, ar aluneca" de langa PSD, dupa ce Parlamentul ar respinge prima data candidatul desemnat de seful statului.

 

In favoarea unei colaborari cu PD-L s-a pronuntat, in schimb, Marian Oprisan, in viziunea caruia Mircea Geoana ar trebui sa colaboreze cu Emil Boc si Traian Basescu. Dupa aflarea deciziei PSD, presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca "am ajuns la concluzia, la acest moment, ca exista doua formatiuni care si-au aratat disponibilitatea de a negocia cu noi si a forma o majoritate puternica in Guvern". "Vom continua discutiile cu cele doua formatiuni. Maine (n.r.-azi) vom avea cel mai probabil o intalnire cu PSD. Trebuie sa grabim discutiile pentru a forma cat mai repede Executivul. Vom avea negocieri", a mai spus Boc.

Liberalii fac pasul catre opozitie
In acelasi timp cu sedinta social-democratilor, liberalii s-au strans si ei la sfat pentru a discuta concluziile primei runde de negocieri avute atat cu PSD, cat si cu PD-L.
Potrivit unor surse liberale, PNL a propus democrat-liberalilor sa le ofere, in schimbul functiei de premier, sustinere pentru Traian Basescu in cursa pentru alegerile prezidentiale din 2009. Pe de alta parte, daca de la pesedisti au vrut sa se asigure de implicarea categorica intr-o eventuala disputa constitutionala cu presedintele Traian Basescu (in cazul in care seful statului ar fi desemnat pentru functia de premier o persoana din alta zona a scenei politice), de la pedelisti liberalii au cerut garantia ca, dupa alegerile prezidentiale, nu vor fi refacute jocurile in sensul scoaterii PNL de la guvernare.

 

Impotriva unei colaborari cu PD-L si in favoarea unui parteneriat cu PSD s-a pronuntat ieri si presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu. "E preferabila o intelegere cu PSD, si nu cu PD-L. (…) Riscam ca, dupa un an sau un an si jumatate-doi sa se petreaca exact acelasi lucru care s-a intamplat acum doi ani si jumatate, cand PD-L s-a facut instrumentul presedintelui Romaniei, care dorea sa faca in asa fel incat PNL sa fie scos de pe esichierul politic romanesc, sa dispara", a declarat Campeanu.

La finalul intrunirii liberale, Tariceanu a declarat ieri ca "este o onoare sa servim tara si electoratul din opozitie". "Daca nu gasim puncte de negociere, nu vom accepta sa intram intr-o coalitie de guvernare. Am asteptat din partea PD-L o propunere. Nu vreau sa inchidem usa, dar PNL nu e in situatia de a cauta sa intre la guvernare", a spus Tariceanu, precizand ca in cursul negocierilor cu social-democratii si cu democrat-liberalii au reiesit puncte de convergenta, dar si puncte care nu pot fi negociate. Modificarea Constitutiei cu cei de la PD-L si cota unica cu cei de la PSD sunt punctele nenegociabile de liberali. "In discutiile cu PD-L, pentru noi, modificarea arhitecturii constitutionale actuale nu este acceptabila. Nu putem trece spre un regim prezidential, cu slabirea rolului Parlamentului", a spus liderul liberal. Anterior declaratiei lui Tariceanu, Emil Boc acuzase faptul ca in urma negocierilor cu liberalii si alternativei expuse nu a primit nici un raspuns oficial, doar mesaje publice.

UDMR nu intelege conditia lui Geoana
Mult mai clare au fost ieri lucrurile intre PD-L si UDMR, liderii celor doua formatiuni convenind sa mearga impreuna, fie ca este vorba de constituirea unei echipe de guvernare alaturi de alte partide, fie ca s-ar ajunge la varianta unui guvern minoritar. "Optiunea noastra este sa avem UDMR in orice formula de guvernare pe care o vom concepe", a spus liderul PD-L, Emil Boc, dupa intalnirea cu presedintele Marko Bela. Dupa aflarea conditiei PSD de eliminare a UDMR din viitoarea formula guvernamentala, Marko Bela a declarat ca nu crede ca PD-L se va dezice de intelegerea cu UDMR. "Nu inteleg de ce domnul Geoana a spus acest lucru, pentru ca, in urma cu doar cateva zile, s-a aratat dispus sa negocieze cu noi.

 

Probabil ca a vrut sa conditioneze negocierile PSD cu PD-L", a spus Marko. A precizat insa ca nici formatiunea sa nu prea este dornica sa colaboreze cu PSD, deoarece "noi am prefera o guvernare de dreapta, cu PD-L si cu PNL".
"Dar pentru a forma un guvern solid, cerut de cetateni, trebuie sa realizam un compromis", a precizat Marko Bela. Aseara liderii celor patru formatiuni au fost invitati de presedintele Basescu la o intalnire la Palatul Cotroceni.

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă