Situaţia creată de senatorul de Olt Ion Toma nu este nici pe departe singura problemă a PSD. Adrian Năstase i-a înştiinţat pe social-democraţi că Mircea Geoană s-ar pregăti să-şi facă un alt partid. În plus, protocoalele cu PNL nu au fost semnate integral în teritoriu.
„Protocolul mai aşteaptă la Bacău. O să mai avem discuţii. Am spus foarte clar şi am reiterat că, cel puţin la această dată, nu există nici un fel de premisă pentru a semna acest protocol”, a spus ieri, răspicat, liderul PNL Bacău, Romeo Stavarache. Primarul liberal a indicat şi motivul pentru care i se pare imposibil de urmat ordinul de la centru: Viorel Hrebenciuc, omologul său de la PSD Bacău.
Protocoale nesemnate, din diferite motive, sunt şi la Iaşi, Dâmboviţa, Buzău şi Bucureşti, chiar dacă liderii Uniunii Social-Democrate încearcă să minimalizeze acest lucru.
În cazul Dâmboviţei, protocolul ar urma să fie semnat astăzi după ce liberalii şi social-democraţii nu s-au înţeles în privinţa reconfigurării majorităţilor în unele consilii locale. La Iaşi, în schimb, protocolul pare să nu se fi semnat din motive diametral opuse. „Nu l-am semnat şi din cauză că nu avem nici un fel de neconcordanţe. Din punctul de vedere al colaborării, nu avem nici o problemă”, a încercat să explice, pentru RL, liderul liberal Relu Fenechiu. Acesta a evitat să spună exact în câte alte judeţe nu au fost parafate încă protocoalele de constituire a USL, spunând că nu deţine informaţii, deşi are funcţia de vicepreşedinte al PNL. În privinţa ipotezei că principala sursă de nemulţumire în teritoriu este tocmai decizia de a avea candidaţi comuni, Fenechiu crede că din peste 2.700 de localităţi nu este exclus să existe „anumite probleme” în „20, hai maxim 50″, dar spune că acestea sunt excepţii şi nu regula.
L-ar putea urma Vanghelie pe Toma?
Neclară este situaţia USL şi la Bucureşti, după ce liderul PSD, Victor Ponta, a vorbit în mai multe rânduri despre o eventuală susţinere a lui Sorin Oprescu pentru a obţine încă un mandat în fruntea Primăriei Generale. Variantă ce nu-i încântă pe liberali, care s-au şi grăbit să precizeze că nu a fost încă luată vreo decizie în acest sens. Totuşi, când trei consilieri PSD din Consiliul General al Primăriei au votat alături de PDL împotriva unor proiecte susţinute de Sorin Oprescu, Ponta a cerut PSD Bucureşti sancţionarea acestora.
Cum Marian Vanghelie a refuzat, liderul PSD i-a transmis acestuia, ieri, un semnal foarte clar: „Domnul Vanghelie, în primul rând, riscă să nu mai fie luat în serios ca lider la Bucureşti (…) Ori asta este un risc foarte mare pentrul el, înseamnă că nu mai stăpâneşte organizaţia de Bucureşti”. În acelaşi interviu acordat Agerpres, Ponta a arătat că nu renunţă la sancţionarea consilierilor generali şi şi-a amintit şi de o datorie pe care ar avea-o de plătit către centru PSD Bucureşti. „Văd că au fost prinşi cu petrecerile în ultimul timp. Acum, dacă au terminat petrecerile, poate îşi plătesc datoriile pentru sediu”, a declarat Ponta.
Senatorul Ion Toma, suspendat pe termen nedeterminat
Biroul Permanent al PSD a decis ieri suspendarea, pe durata nedeterminată, a senatorului Ion Toma, sancţionat pentru că ar fi încercat să-l convingă pe senatorul PDL Mihai Niţă să nu se alăture social-democraţilor. Potrivit lui Victor Ponta, propunerea de excludere a lui Toma a fost amânată până la „o discuţie lămuritoare” lunea viitoare. Tot atunci ar putea fi discutată şi o eventuală reacţie a PSD faţă de ceea ce unii lideri percep ca fiind o încercare a lui Mircea Geoană de formare a unui nou partid. Potrivit unor surse citate de Mediafax, liderul Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, şi-ar fi înştiinţat colegii că mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, printre care senatorul Ion Toma şi deputaţii Florentin Gust şi Radu Coclici, s-ar fi întâlnit la un hotel din Capitală pentru a discuta despre înfiinţarea unui nou partid sau a unei platforme în interiorul PSD. „Noi ne batem să îl ţinem în funcţie la Senat, iar el ne lucrează din interior”, ar fi spus membrii BPN, avansându-se chiar ipoteza excluderii lui Mircea Geoană, şi aşa suspendat din partid pentru şase luni. O decizie a fost amânată până după discuţia „lămuritoare” de luni.