Partidul Umanist din Romania (PUR), actual Conservator, si PSD sunt cap de lista in raportul Curtii de Conturi privind finantarea ilegala a partidelor politice. Raportul, care a fost inaintat Biroului Permanent al Senatului, arata ca, la nivelul anilor 2003-2004, toate partidele politice parlamentare, cu exceptia UDMR si PRM, au avut cheltuieli mai mari decat veniturile.
Potrivit Legii 43/2003, persoanele juridice care fac donatii catre partide „sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat”. Ei bine, la nivelul anilor 2003-2004, campion al incasarilor de la firme rau-platnice este PSD. Anul trecut, nu mai putin de 38 de societati cu datorii la stat au varsat banii in vistieria PSD, suma totala fiind de peste trei miliarde lei. De departe se remarca SC Ateliere Grivita CFR SA, cu donatie de 1,4 miliarde lei. La nivelul anului 2003, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit 9 societati care au donat ilegal bani social-democratilor.
Sume mari au intrat si-n conturile PUR. In 2004, partidul lui Dan Voiculescu a primit donatii de la 8 firme cu datorii la stat, in valoare de nu mai putin de 4,7 miliarde lei. Principalul „sponsor” este SC Grivco SA, care a donat aproape 2 miliarde lei. In raportul Curtii se precizeaza ca societatea Grivco a mai incalcat o data legea, depasind cu 500 milioane lei plafonul maxim de donatii stipulat in lege. Tot la capitolul „depasiri ale planului” se incadreaza si Adrian Semcu, care a donat PNL 636 milioane lei, depasind limita admisa cu 76 milioane lei.
Imediat dupa PSD si PUR la capitolul „donatii ilegale” se situeaza PNL, cu 1,35 miliarde lei. Liberalii au primit bani de la 7 agenti economici cu datorii la stat. Urmeaza Alianta D.A., cu 300 milioane lei, si PRM, cu 110 milioane lei. Raportul Curtii de Conturi releva faptul ca PSD este partidul care a primit in campanie electorala cei mai multi bani de la fundatii si asociatii, desi legea interzice acest lucru. Potrivit aceleiasi Legi 43/2003, „se interzice finantarea in orice mod a campaniei electorale a unui partid de catre o autoritate publica, institutie publica, regie autonoma, companie nationala, societate comerciala sau bancara cu capital integral sau majoritar de stat sau de catre un sindicat ori asociatie sau fundatie”. Ei bine, in vistieria filialei Satu Mare a PSD au intrat peste 40 milioane lei, bani proveniti de la Fundatia Umanitara Eurodemocratica. De mentionat ca suma respectiva nu a fost declarata nici macar autoritatilor fiscale. La ceva distanta de social-democrati se afla UDMR, cu 23 milioane lei primiti de la Asociatia Intreprinzatorilor „Eureka”, si Alianta PNL-PD, cu 20 de milioane lei incasati de la Asociatia Transportatorilor din Transilvania.
La capitolul „lipsa de transparenta”, fruntasii sunt tot PSD si PUR. In timpul campaniei electorale din 2004, partidul lui Voiculescu „a uitat” sa declare Curtii de Conturi o donatie de 55 milioane lei. In schimb, filiala Bacau a PSD si organizatiile sectoarelor 1, 2 si 6 din Bucuresti au facut pierduti aproximativ 1,5 miliarde lei, nepublicand donatiile in Monitorul Oficial, asa cum prevede legea. Aceeasi tactica a fost adoptata si de PRM, care a ascuns donatii in valoare de peste 2 miliarde lei. Urmeaza PNL, cu o donatie ascunsa de 63 milioane lei, si PUR, cu 27 milioane lei.
In concluzie, cercetarile inspectorilor Curtii de Conturi arata ca la nivelul anilor 2003-2004 toate partidele parlamentare, cu exceptia UDMR si PRM, au avut cheltuieli mai mari decat veniturile. Cei mai multi bani, 571,21 miliarde lei, a cheltuit PSD, in timp ce veniturile acestui partid au fost de 545,20 miliarde lei. Urmeaza PD, cu cheltuieli de 133,25 miliarde lei si venituri de 74 miliarde lei. In deficit a iesit si PUR, care a risipit 48,52 miliarde lei, in timp ce incasarile au fost de 33,88 miliarde lei. Un nivel cat de cat echilibrat a pastrat PNL, care a cheltuit 110,16 miliarde lei, in timp ce incasarile au fost de 108,88 miliarde lei. UDMR si PRM sunt singurele formatiuni politice care nu si-au depasit veniturile. In timp ce UDMR a incasat 74,49 miliarde lei, cheltuind 74,38 miliarde lei, PRM a avut venituri de 74,91 miliarde lei si a consumat 74 miliarde lei.