» Sub presiunea Uniunii Europene, PDL si PSD au renuntat la ideea ca prefectii si subprefectii sa fie angajati politic, dar tin la inregimentarea sefilor deconcentratelor.
» Modificarea s-ar putea realiza, prin Parlament, in regim de urgenta.
Pedelistii si pesedistii au convenit sa treaca in ritm accelerat prin cele doua Camere ale Parlamentului un proiect de lege prin care ar fi politizate o serie de functii din teritoriu, de la cele de prefect si subprefect la cea de sef al serviciilor deconcentrate. Proiectul, semnat de democrat-liberalul Petru Calian si de social-democratul Mircea Dusa, a fost inregistrat pe 13 februarie si ieri a si intrat in dezbaterea Comisiei juridice din Senat. Sub pretextul necesitatii imbunatatirii cadrului legislativ "in sensul delimitarii clare a functiilor politice de cele administrative", initiatorii doresc, printre altele, ca prefectul si subprefectul sa nu mai fie inalti functionari publici, ci sa aiba functii de demnitate publica. Ceea ce se traduce prin eliminarea interdictiei de a fi membru al vreunui partid politic! In plus, Calian si Dusa ar vrea ca acestia sa fie numiti pentru o perioada de maximum patru ani, eliminandu-se totodata articolul care stabilea ca numirea se face de Guvern la propunerea ministrului de Interne.
Pe de alta parte, potrivit proiectului PSD si PDL, ar urma sa fie infiintate noi functii si s-ar mari unele salarii. Concret, ar aparea functiile de secretar general in cadrul Institutiei Prefectului si de sef serviciu public pentru serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale. Dincolo de faptul ca toti acesti sefi de serviciu ar primi si cate un adjunct, numirea lor ar urma sa fie facuta de sefii ierarhici. si in acest caz, functia ar trebui sa fie exercitata maximum patru ani. Pe de alta parte, conducatorii organelor de specialitate ale administratiei publice locale ar primi rangul de secretar de stat, ceea ce s-ar traduce si printr-o marire de salariu.
Sub presiunea Uniunii Europene, liderii PSD si PDL s-au razgandit cu privire la modificarile preconizate. Doar partial insa. Concret, au renuntat la politizarea functiilor de prefect si subprefect, mentinandu-si intentia de a-i inregimenta pe sefii serviciilor deconcentrate. De la Suceava, premierul Emil Boc a anuntat ca prefectii vor ramane inalti functionari publici, dar a evitat sa dea mai multe amanunte despre politizarea sefilor de servicii deconcentrate, spunand ca acest subiect va fi discutat in Parlament.
In Comisia juridica a Senatului, pozitiile sunt insa deja conturate: Institutia Prefectului va ramane neschimbata si nu se va mai infiinta functia de secretar general al prefecturii. "Asa au gandit ei (Calian si Dusa – n.r.) sa faca proiectul de lege. Intre timp, la nivel politic, cele doua partide, membre ale coalitiei la putere, au hotarat ca nu este bine sa se umble la statutul Institutiei Prefectului. si pentru ca, in tara, un prefect depolitizat a fost pana acum foarte bine primit ca initiativa. Semnalele de la Uniunea Europeana sunt ca este bine asa cum a fost reglementata aceasta institutie in legislatura 2000-2004", a explicat ieri Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat.
Potrivit acestuia, coalitia la guvernare isi mentine insa dorinta ca sefii serviciilor publice din teritoriu sa fie numiti pe criterii politice. "Trebuie sa facem o distinctie clara intre functiile care se schimba o data cu puterea si functiile de specialisti, de profesionisti, care raman, indiferent de guvernele care se succed. (…) Ar trebui stabilita o lista pe care sa o batem in cuie si toti oamenii, toate partidele sa stie ca, in momentul in care au pierdut puterea, pleaca", a mai declarat Grebla. La randul sau, unul dintre initiatorii proiectului, democrat-liberalul Petru Calian, a precizat ca este la latitudinea majoritatii pana la ce nivel va merge cu politizarea functiilor.
In tabara opozitiei, senatorul UDMR Atilla Cseke si-a manifestat nemultumirea atat fata de ideea proiectului de lege, cat si fata de graba dovedita de PSD si PDL, spunand ca actuala coalitie ar fi trebuit sa-si asume decizia printr-o ordonanta de urgenta si "nu sa arunce pisica in ograda Parlamentului printr-o propunere legislativa".
» Avalansa schimbarilor
Discutiile despre politizarea functiei de prefect si aparenta renuntare a guvernantilor la aceasta idee survin tocmai in contextul unei avalanse de schimbari la prefecturi. Toate sub umbrela principiului mobilitatii, pretext la care au apelat din plin si liberalii dupa scoaterea democratilor de la guvernare. Nu mai departe de sedinta de miercuri, Guvernul a decis eliberarea din functie a zece prefecti si a 21 de subprefecti, acestia fiind trecuti pe posturi de inspectori guvernamentali. Printre nou-numiti se numara Iancu Caracota (prefect de Dambovita, fost director de campanie al PDL Dambovita in alegerile de anul trecut), Radu stefan Oprea (prefect de Prahova, candidat al PSD intr-un colegiu uninominal pentru Camera Deputatilor) si Cosmin Paun (subprefect de Galati, consilier local si membru al PDL de opt ani).