16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportPSD se intareste cu cadre penale

PSD se intareste cu cadre penale

Elanul lui Mircea Geoana care cerea luni cu mult sarg demisia Guvernului Tariceanu II s-a topit ieri in marea sedinta a Comitetului Executiv la care liderul spera sa-si impuna solutia de iesire din criza totala pe care o identificase intre institutiile statului. Sositi cu mesaj comun, Iliescu si Nastase au invins: ei au cerut identificarea ca principali adversari ai PSD in Traian Basescu si PD-L. In consecinta, la finalul intrunirii nimeni n-a mai vorbit despre demisia lui Tariceanu. Mai mult, au fost reactivati greii Nastase si Mitrea. Miron Mitrea, fostul secretar general al PSD, va coordona campania electorala de la alegerile locale si parlamentare, iar lui Adrian Nastase i s-a propus sa scrie oferta electorala a partidului si sa monitorizeze Administratia Prezidentiala. Nastase a anuntat ca nu renunta la sefia Consiliului National convocat pe 22 februarie. Ca sa nu fie banuit ca e prea moale, Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca el a fost cel care le-a propus ieri membrilor Comitetului Executiv ca Nastase si Mitrea sa fie cooptati la nivel organizatoric. Lor li se adauga ex-peremista Olguta Vasilescu, avansata secretar executiv. Intrebat la finalul sedintei de unde stie ca Traian Basescu ar avea in plan o demisie inainte de alegerile parlamentare, informatie pe care le-a virat-o colegilor sai, Geoana a replicat: "Nu stiu. O pasarica mi-a soptit acest lucru". CEx a decis ieri prin vot sa sustina ca solutie de rezolvare a crizei politice organizarea de anticipate, insa nu s-a pus deloc problema depunerii unei motiuni de cenzura. In momentul in care i s-a reamintit de catre jurnalisti ca hotararea CEx nu este in spiritul declaratiilor de luni, cand a anuntat ca BPN cere demisia Guvernului, Geoana a explicat ca decizia de ieri este "coerenta si consistenta".

 

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, la finalul reuniunii Comitetului Executiv al partidului, ca singura solutie pentru depasirea "blocajului" politic generat de presedinte si premier o constituie alegerile parlamentare anticipate, care ar putea aduce "o izbavire" mai rapida. Insa hotararea nu e categorica, el completand ca, indiferent daca vor avea loc la termen sau anticipat, indiferent daca vor fi sau nu cuplate cu alegerile locale, trebuie sa aiba loc pe baza votului uninominal si cu conditia sa nu afecteze organizarea Summitului NATO. PSD si-a fixat ca termen pentru adoptarea legii uninominalului sfarsitul acestei luni. Desi Geoana a spus ca liderii PSD au fost mandatati sa utilizeze toate instrumentele democratice care ar putea duce la rezolvarea actualei crize la CEx, nu a fost adoptata nici o decizie in privinta depunerii motiunii de cenzura. In schimb, intreaga responsabilitate pentru rezolvarea situatiei a fost pasata pe umerii premierului si presedintelui: "Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sunt cei care trebuie sa gaseasca o solutie la actuala criza profunda, la conflictul permanent pe care ei l-au creat si ei l-au intretinut. In conditiile in care devansarea alegerilor parlamentare si eventual cuplarea lor cu alegerile locale ar putea fi o solutie la iesirea din criza, PSD nu va ezita sa se alature acestei solutii", a afirmat Geoana. Membrii Comitetului Executiv al PSD au votat in majoritate pentru o solutie care se indreapta catre anticipate, dar pana si intrebarea asupra carora s-au pronuntat a fost una indirecta: "Sunteti de acord ca alegerile anticipate sunt o posibila solutie pentru rezolvarea crizei provocate de Traian Basescu?".
Intrebat cum s-a ajuns la cooptarea lui Mitrea si Nastase, Geoana a precizat: "Prin deciziile presedintelui partidului, acceptate de colegii din Comitetul Executiv. Eu am facut propunerile. Am facut un lucru care este firesc intr-un an electoral. Avem nevoie de toti soldatii apti, combatanti ai partidului nostru".

Cat despre problemele in justitie ale celor doi, Geoana a spus ca Nastase si Mitrea au fost cooptati de fapt intr-o "structura de lucru", infiintata "la nivel organizatoric" si ca acestia nu au functii alese. Adrian Nastase a acceptat propunerea de a coordona impreuna cu Dan Mircea Popescu comisia nationala pentru oferta electorala. Surpriza este aceea ca Nastase urmeaza sa coordoneze si un departament special al partidului care se va ocupa cu monitorizarea Administratiei Prezidentiale. Adrian Nastase nu renunta insa la ideea de a candida la sefia Consiliului National, convocat pentru 22 februarie. Miron Mitrea a fost desemnat coordonator al campaniei electorale a PSD si pentru locale, si pentru parlamentare. In cursul aceleiasi sedinte, deputatul Lia Olguta Vasilescu, recent venita de la PRM, a primit functia secretar executiv pentru comunicare.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, referitor la informatia potrivit careia a vorbit, in timpul sedintei despre un posibil plan al lui Traian Basescu de a demisiona inainte de alegerile parlamentare pentru a forma un tandem de candidati presedinte-premier cu Theodor Stolojan, ca aceasta i-a fost soptita de "o pasarica". Intrebat de unde stie ca Traian Basescu ar avea in plan o demisie inainte de alegerile parlamentare, Mircea Geoana a raspuns: "Nu stiu. O pasarica mi-a soptit acest lucru". Solicitat sa raspunda daca Basescu chiar demisioneaza, Geoana a spus: "Nu stiu. Nu stiu de unde aveti dumneavoastra informatia aceasta". Insa, la insistentele jurnalistilor care au aratat ca unii dintre membrii CEx au relatat despre acest "plan" expus de Geoana, el n-a contrazis pe nimeni, dimpotriva, a intarit stirea: "Inseamna ca aveti surse foarte bune".


SUSTINERE
» Negocieri la ceas de seara intre Geoana si Tariceanu

Presedintii PSD si PNL, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu, au discutat marti seara despre declansarea alegerilor anticipate, premierul conditionand discutiile pe aceasta tema de adoptarea votului uninominal si sustinand ca o astfel de decizie nu ar fi benefica inainte de Summitul NATO. Nu s-a ajuns la nici o intelegere politica, fiecare din cele doua tabere urmand sa analizeze situatia si sa aiba loc o noua runda de negocieri.

STRATEGIE
» Iliescu si Nastase, mesaj comun

Ion Iliescu crede ca "PSD trebuie sa aiba si purtatori credibili de mesaj, nu unii care una spun si alta fumeaza". si-a realizat dorinta prin promovarea lui Nastase, care a primit de la Geoana o misiune importanta. Ion Iliescu considera ca PSD trebuie sa discearna care ii este adevaratul adversar, in conditiile in care se confrunta "cu doua grupari": partidul aflat la guvernare, PNL, si gruparea formata din presedintele Traian Basescu si "formatiunea care s-a nascut din combinatia PD cu o fractiune din fostul PNL". Iliescu a cerut ca PSD sa stabileasca cine ii este adevaratul adversar care este Traian Basescu. Aceeasi pozitie inaintea inceperii sedintei CEx a avut-o si Adrian Nastase. Fostul premier Adrian Nastase a declarat miercuri ca PSD trebuie sa-si stabileasca o strategie "mult mai clara", fie alaturi de PNL, fie impotriva PNL, fie impotriva PNL si PDL. Asa se face ca la finalul sedintei nimeni n-a mai vorbit despre solutia de luni a lui Mircea Geoana: "Guvernul trebuie sa plece".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă