8.4 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSportPSD: Legea lui Cezar Preda arată fără dubiu că PDL vrea un...

PSD: Legea lui Cezar Preda arată fără dubiu că PDL vrea un stat poliţienesc

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că legea iniţiată de Cezar Preda privind posibilitatea ca ofiţeri SRI să poată derula şi anchete penale arată fără dubiu că PDL doreşte transformarea statului într-unul poliţienesc, relatează Mediafax.

„Şi aşa liderii opoziţiei sunt ascultaţi şi filmaţi ilegal, exemplul fiind cei doi vicepreşedinţi ai CJ Iaşi, în cazul cărora nu s-a luat nicio măsură, acum se va da şi posibilitatea legală pentru aceste interceptări”, a spus Olguţa Vasilescu.

Vasilescu a precizat că parlamentarii social-democraţi vor vota împotriva iniţiativei lui Cezar Preda, considerând-o „o aberaţie” care demonstrează că „puterea este capabilă de orice abuz pentru a rămâne la prăduială”.

Cezar Preda a depus la Cameră o iniţiativă legislativă care prevede că „ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale”, cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

Acelaşi articol prevede că organele de cercetare penală speciale ale SRI îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului.

De asemenea, proiectul prevede că pentru realizarea acestor atribuţii, în unitatea juridică a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.

Proiectul prevede că organele SRI nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest.

Iniţiativa a fost înregistrată la Cameră pentru dezbatere şi a fost trimisă la Guvern pentru un punct de vedere.

În replică, deputatul PNL George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare, susţine că iniţiativa legislativă a PDL în domeniul securităţii naţionale trebuie respinsă fără echivoc de către Parlament. El menţionează că PNL nu va susţine această iniţiativă legislativă şi că este convins că şi USL, în integralitatea sa, va avea aceeaşi atitudine.

Deputatul PDL Cezar Preda precizează, într-un comunicat remis joi, că iniţiativa legislativă privind cercetarea penală specială efectuată de ofiţeri SRI vizează inclusiv ralierea legislaţiei specifice din domeniul securităţii naţionale la dispoziţii legislative aflate deja în vigoare.

„Având în vedere alegaţiile apărute în ultima perioadă de timp cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale, precizez următoarele: Dispoziţiile din Legea nr.135/2010 privind (noul) Cod de procedură penală vizează instituţiile militare, inclusiv SRI, care sunt obligate să procedeze la luarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor punerii în aplicare a cerinţelor legale privind „cercetarea penală specială”. Această activitate, reglementată de altfel şi în actualul cod, în aceeaşi manieră, nu se confundă cu cercetarea penală desfăşurată în registru comun”, scrie Cezar Preda.

El menţionează că factorul distinctiv îl constituie subiectul instrucţiei penale care este cadru militar activ, iar competenţa de soluţionare a cauzei cade în sarcina instanţelor militare.

„Potrivit reglementării menţionate, organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală corespunzător specializării structurii din care fac parte, în cazul săvârşirii infracţiunilor de către militari. Ca atare, prin proiectul de act normativ, se vizează, inclusiv ralierea legislaţiei specifice din domeniul securităţii naţionale la dispoziţii legislative aflate deja în vigoare, orice obstrucţionare ori încercare de tergiversare putând genera dificultăţi majore în punerea efectivă în aplicare a noilor dispoziţii procedural penale în cazul infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale SRI”, scrie Preda.

Cele mai citite

Livrarea coletelor se va scumpi în 2025, estimează CEO-ul unei companii de curierat

Potrivit lui Lucian Baltaru, CEO Sameday, intervievat de Economica.net, costurile serviciilor de curierat vor crește în 2025, ca urmare a majorării salariului minim și...

Recompense pentru viitorul digital: 15 proiecte de IT universitare, premiate cu câte 5.000 euro

Aplicațiile au fost depuse de cadre universitare de la 48 de facultăți diferite, din 20 de universități din țară Asociația Patronală a Industriei de Software...

Studiu: De Black Friday, majoritatea românilor caută oferte online, dar 1 din 3 preferă magazinele fizice

Intenția de cumpărare este influențată de dorința de a profita de oferte, de a achiziționa produse la prețuri reduse, dar și de a economisi...
Ultima oră
Pe aceeași temă