6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportPSD intoarce armele spre Mircea Geoana. A inceput si razboiul dintre Mitrea...

PSD intoarce armele spre Mircea Geoana. A inceput si razboiul dintre Mitrea si Vanghelie

» Mircea Geoana incepe sa fie "devorat" de colegii sai de partid, desi nu a trecut decat o zi de la validarea alegerilor prezidentiale, care a consfintit infrangerea candidatului PSD.

» PSD a mai pierdut ieri doi senatori, care s-au alaturat grupului independentilor, alcatuit acum din 23 de parlamentari. Sub conducerea lui Gabriel Oprea, ex-pesedistii se gandesc la o noua constructie de centru-stanga.

 

» Concomitent, luptele interne din PSD se intetesc. Vanghelie i-a declarat razboi deschis lui Mitrea, cei doi arucandu-si cuvinte grele in cadrul unei emisiuni televizate de marti seara.

 

Doi dintre "greii" PSD, Miron Mitrea si Marian Vanghelie, s-au certat, marti seara, intr-o emisiune televizata, Vanghelie atentionandu-l pe Mitrea ca, daca este "magar", o sa o incurce cu el. Mitrea i-a replicat lui Vanghelie ca e "obraznic" si ca este cazul "sa lase chestiunea cu dosarele, ca nu stie sa se joace cu ele," scrie Mediafax.

Vanghelie a intrat in direct prin telefon, la Realitatea TV, in emisiunea la care Mitrea, prezent in studio, a reluat criticile la adresa liderului PSD Bucuresti si a lui Viorel Hrebenciuc, spunand ca acestia ar trebui sa faca un pas inapoi.
"Mie, unul, mi se pare destul de complicat si mi-ar fi rusine in locul domnului Mitrea, pentru ca nu stiu de ce, in primul rand, ma leaga pe mine domnul Hrebenciuc", a spus Vanghelie.

"Chestia cu rusinea las-o usor, vezi cum vorbesti!", a intervenit prompt Mitrea, Vanghelie replicand imediat: "Daca sunteti magar, vedeti c-o incurcati cu mine!". Vanghelie a adaugat ca va spune cateva lucruri care o sa-l surprinda pe Mitrea, pentru ca acesta a fost "obraznic" cu el. "In primul rand, vreau sa spun ca domnul Mitrea nu e strain de ce se intampla in partid, iar domnul Mitrea, din pacate, s-a jucat cu partidul asta foarte multi ani si s-a folosit de partid in functie de cum i-a convenit. Si a ajuns si ministru, unde a ajuns, are si niste probleme si de-aia face si jocurile pe care le face in momentul de fata. Este omul lui Traian Basescu", a sustinut el.

Liderul PSD Bucuresti a mai spus ca nu crede ca Mitrea are calitatea "sa vina sa atace" acum partidul la televizor. "Nu cred ca l-am vazut in campanie ca s-a batut cu Traian Basescu si ca s-a batut pentru principiile social-democrate si pentru Partidul Social Democrat", a continuat el, moment in care Mitrea l-a intrebat care sunt cele trei principii social-democrate de baza.

"In primul rand, bunul simt, pe care dumneavoastra nu-l aveti", a raspuns Vanghelie, Mitrea raspunzandu-i ca iar este "obraznic".
"Mi se pare putin complicat faptul ca doua persoane care erau atacate acum cativa ani de zile de Traian Basescu in mod dur – este vorba de Mitrea si Oprea – astazi vorbesc acelasi limbaj ca Traian Basescu. Incredibil asa ceva! Unul e la vedere in tabara cealalta si celalalt este in interior si ne ataca din interiorul partidului si spune ca PSD e un partid slab", a spus Vanghelie.

Vanghelie l-a mai intrebat pe Mitrea daca stie cine este Cristi Burci. "Bineinteles", a raspuns Mitrea, continuand: "Mai, Marian, chestia asta cu dosarele, ti-am spus de cand ai aparut prima oara. Las-o, mai, jos, ca nu-i pentru tine, nu stii sa te joci cu ele. Ne-ai bagat in multe necazuri cu dosarele tale si cu afirmatiile facute despre ele".

"Nu, nu, dumneavoastra ne-ati creat o problema in partid cu ceea ce ati facut cand ati fost ministru si cu tot ce ati facut cu Cristi Burci. Ati vrut sa luati in continuare Ministerul Transporturilor", a sustinut Vanghelie.

"Am vrut ministerul asta pentru Liviu Dragnea, iubitule. V-am spus la toti ca eu nu mai intru in guvern. Termina cu chestiile astea comunistoide, a la Hrebenciuc! Atat ati invatat, doar sa atacati", a replicat Mitrea.

Vanghelie a mai sustinut ca Gabriel Oprea urma sa ii faca un dosar lui Traian Basescu din calitatea sa de prefect al Capitalei. "Am martori care au participat la discutii in diverse locatii ale institutiilor statului roman", a tinut sa intareasca Vanghelie.

"Martori, casete si filme, cunosc!", a intervenit Mitrea.

"Sunteti epuizat!", i-a raspuns Vanghelie.

"Stiu, Marian. Tu esti viitorul partidului nostru", a spus Mitrea, care a refuzat sa ii mai raspunda lui Vaghelie pe motiv ca este sub demnitatea lui.

"Demnitatea dumneavoastra este sa va puneti sotia sa …", a revenit Vanghelie.

"Mai, baiatule, daca mai vorbesti de nevasta mea, o sa ai altfel de probleme cu mine, ca intre barbati! Fii civilizat, vorbeste de mine, daca ai curaj! Hai, termina cu povestile astea, v-ati invatat sa fiti obraznici si magari", a replicat Mitrea.
"Esti un magar si jumatate (…) te-ai imbuibat, te-ai imbogatit de pe urma partidului si vii acum sa ne spui principii…", discutia intre cei doi fiind intrerupta de moderatori.

Operatiunea "debarcarea lui Geoana"

Adversari care au stat in expectativa in timpul campaniei electorale, dar si oameni apropiati de conducerea actuala a PSD au inceput operatiunea de debarcare a lui Geoana. Dupa cum era de asteptat,  cel care a deschis focul a fost presedintele de onoare, Ion Iliescu. Acesta a cerut acum doua zile  o analiza detaliata a rezultatului alegerilor, dar si a activitatii actualei puteri din partid. Mult mai transant a fost vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita, un apropiat al lui Geoana. Acesta a afirmat ca membrii partidului "vor sa curga sange" si ca "poate asa va fi". "Presa si colegii asteapta sa curga sange in PSD, vor nume grele pe tava si decizii spectaculoase si vreau sa spun ca poate asa va fi", a spus Nichita. La fel de dur s-a aratat a fi si presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan.

Acesta a cerut in mod imperativ demisia presedintelui partidului. "Daca Mircea Geoana crede ca a castigat alegerile, sa mearga la Cotroceni. Daca nu, sa-si dea demisia", a spus Oprisan. Acesta a afirmat ca regreta enorm ca "sute de mii de membri ai PSD au muncit exemplar, iar staff-ul de campanie al domnului presedinte si insusi domnul Geoana, prin unele actiuni ale domniei sale, practic, si-au batut joc". De asemenea, presedintele Consiliului National PSD, Adrian Nastase, acuza pe blogul sau transformarea PSD "dintr-un partid-balama intr-un partid de unica folosinta", dar si transformarea "clientelei de partid in camarila". Un alt potential candidat la functia de presedinte al partidului, care vaneaza demult aceasta functie, dar marginalizat in ultima perioada, Miron Mitrea, a facut in ultimele zile declaratii din ce in ce mai vehemente lovind intreaga conducere a PSD.

"Daca am fi castigat, am fi scapat de marele pericol care ne paste acum: sapte ani neintrerupti de opozitie! Ma astept  ca acum hrebenciucii din partid, care ne conduc cu «maiestrie» spre sapte ani de opozitie, sa spuna ca ma bucur de infrangerea lui Geoana. Nimic mai fals", a spus Mitrea. Acesta a precizat ca "responsabilii de esec sunt cei care vor incerca sa dea vina pe organizatiile cu rezultate slabe, care vor incerca sa orienteze nemultumirile firesti spre altii ca sa-si pastreze ei functiile, sunt cei care va prezinta infrangerea de acum ca pe o mare victorie". Aceasta, in conditiile in care Mircea Geoana insusi a declarat ca 6 decembrie a adus PSD "o infrangere care cantareste cat o victorie".

Liderul invins in alegeri al PSD incearca, pe de alta parte, sa contreze "tendintele centrifuge" din partid. si, dupa cate se pare, in judete majoritatea liderilor locali ii acorda in continuare incredere lui Mircea Geoana, sustinand ca este prematur sa se pronunte asupra oportunitatii depunerii mandatului acestuia. De exemplu, liderul PSD Bistrita-Nasaud a precizat ca nu va face parte din tabara celor care il contesta pe Geoana. Liderul filialei din Sibiu, Ioan Candrea, nu este de acord cu convocarea unui congres pentru debarcarea lui Geoana, iar presedintele organizatiei Brasov, Constantin Nita, considera ca nu este obligatoriu ca Geoana sa fie inlaturat. Presedintele PSD Alba, Ioan Darzu, crede ca este mai bine sa se astepte "limpezirea apelor" in partid inainte de convocarea congresului proiectat oricum pentru luna martie.

La Constanta sunt lideri locali care au declarat ca Mircea Geoana trebuia sa-si dea demisia inca de la anuntarea rezultatelor, pe 7 decembrie. "Asa era fair-play", crede subsecretarul executiv Cristinel Dragomir. La Arad, membrii PSD se revolta fata de Mircea Geoana, mai ales in contextul in care conducerea de la Bucuresti l-a impus drept sef de filiala pe Marius Lazar, strain de acest judet. In schimb, in Dolj, filiala PSD, care a obtinut un scor foarte bun in turul doi, se impotriveste schimbarii lui Geoana. De exemplu, primarul de la Dabuleni sustine ca aceia care i-au cerut demisia presedintelui partidului sunt "neseriosi". In schimb, la Tulcea liderii locali sunt total debusolati. "Ceva trebuie facut pentru a iesi din impasul in care ne aflam. Nu stiu daca este nevoie de sange proaspat in conducerea partidului", a declarat vicepresedintele Constantin Mitache.

In acelasi timp, Mircea Geoana a reactionat in fata boicotului unor lideri importanti ai partidului. "Momentul unei analize serioase si asezate in partid va avea loc la inceputul anului 2010, iar vocile contestatare ale unor social-democrati nu fac decat sa subrezeasca pozitia PSD, avem nevoie de unitate", a spus Geoana.

Ex-pesedistii din grupul "Oprea" vor un nou partid
PSD a mai pierdut ieri doi senatori, care s-au alaturat grupului independentilor, alcatuit acum din 23 de parlamentari. Sub conducerea lui Gabriel Oprea, ex-pesedistii se gandesc la o noua constructie de centru-stanga.
Senatorii Sorin Chivu si Laurentiu Chirvasuta au parasit PSD si s-au alaturat grupului independentilor, condus de generalul Gabriel Oprea, fost ministru de Interne al PSD, propus pentru acelasi post si in cabinetul Negoita. Cei doi senatori s-au alaturat astfel deputatilor Gabriel Tita si Razvan Turea, alaturati si ei luni grupului independentilor. Daca Gabriel Tita a fost exclus din PSD pentru ca, dupa cum declara, si-a "permis" sa critice partidul, Chivu si Chirvarsuta au plecat din PSD nemultumiti de prestatia presedintelui Mircea Geoana si de rezultatele obtinute in alegeri.

 

"Ma asteptam ca presedintele Mircea Geoana, dupa ce a vazut rezultatele alegerilor, sa-si depuna mandatul, iar conducerea partidului sa fie preluata de presedintele Consiliului National, Adrian Nastase", a declarat senatorul Sorin Chivu pentru Romania libera. Fostul social-democrat spune ca ramane deocamdata in grupul independentilor, deoarece il cunoaste pe Gabriel Oprea si are incredere in calitatile lui, inclusiv in cele de lider. "Cred intr-o noua constructie politica de centru-stanga", ne-a mai declarat senatorul Chivu, adaugand ca acest proiect va fi realizat de ex-ministrul de Interne Oprea. Pe de alta parte, desi spune ca nu doreste ca grupul independentilor sa devina "o remorca a PDL", fostul social-democrat afirma ca va vota un guvern PDL-UDMR, pentru ca "tara are nevoie de un guvern". Explicatii similare are pentru plecarea din PSD si senatorul Laurentiu Chirvasuta.

 

Acesta acuza "proasta coordonare" a campaniei electorale si a candidatului PSD si spune ca ar fi fost "normal" ca Mircea Geoana sa-si depuna mandatul. Cat despre noul proiect politic pregatit de Oprea, fostul social-democrat zice ca este inca la "nivel de idee". Intre independenti a fost inclus ieri (de catre ex-pesedistul Eugen Nicolicea) si senatorul PNL Vasile Nedelcu. Acesta a declarat insa, pentru Romania libera, ca nu a luat inca decizia de a parasi PNL, fiindca nu ar avea ce sa reproseze partidului. "Am avut o discutie", a admis totusi Nedelcu, adaugand ca nu mai vrea sa faca parte din vreun partid politic, deoarece nu mai poate suporta "aceste interminabile discutii". Chiar si fara votul acestuia, un guvern PDL-UDMR ar avea acum suficiente voturi pentru a fi validat (237 voturi de la PDL, UDMR, minoritatile nationale si independenti, fata de 236, cat este minim necesar).

Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă