Partidul Romania Mare (PRM) sustine ideea organizarii alegerilor europarlamentare pe 25 noiembrie cu conditia modificarii Legii electorale, a anuntat luni presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, la finalul consultarilor de la Palatul Victoria. "Cu cat mai repede, cu atat mai bine, nu trebuie sa intram in sarbatoarea nationala sau in sarbatorile lunii decembrie", a spus Vadim, care a specificat ca a venit la aceste consultari dupa ce si-a intrerupt concediul de odihna petrecut alaturi de familie la Bran. El a aratat ca Legea electorala trebuie modificata astfel incat sa nu se mai poata vota pe liste speciale si sa nu mai fie "permisa manipularea prin sondajele" institutelor de specialitate. Liderul PRM a sustinut ca aceasta modificare a legii trebuie facuta pentru ca presedintele Traian Basescu ar fi promis deja liderilor grupului popularilor din Parlamentul European ca PD va obtine jumatate din cei 35 de europarlamentari ai Romaniei. Potrivit lui Vadim Tudor, marti se va reuni, la Palatul Victoria, un grup de lucru pentru discutii tehnice pe marginea modificarii Legii electorale. Liderul PRM a venit la consultarile de la Palatul Victoria insotit de europarlamentarii Eugen Mihaescu, care de asemenea si-a intrerupt concediul de la Paris, si Cristian Stanescu.
Partidul Social Democrat (PSD) considera ca europarlamentarele ar trebui sa aiba loc pe data de 9 decembrie, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al PSD, vicepresedintele Cristian Diaconescu, dupa consultarile de la Palatul Victoria. Potrivit lui Diaconescu, consultarile cu primul-ministru au avut un caracter informal, deoarece, potrivit legii, Guvernului ii revine responsabilitatea de a fixa data alegerilor europene. El a subliniat insa ca data de 9 decembrie, propusa de social-democrati, indeplineste cumulativ o serie de conditii. "Este o perioada care ni se pare propice din punct de vedere al activitatii parlamentare, pentru ca avem bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, acte normative extrem de importante care trebuie sa fie adoptate cat mai rapid. Pe de alta parte, este propice pentru respectarea perioadei de 90 de zile, asa cum Legea electorala o prevede in ceea ce priveste perioada preelectorala pentru desfasurarea campaniei", a punctat Diaconescu. In opinia vicepresedintelui PSD, daca scrutinul va fi organizat pe data de 9 decembrie, atunci exista suficient timp si pentru informarea electoratului in privinta rolului si importantei Parlamentului European si a calitatilor pe care cei care candideaza si ii vor reprezenta pe romani trebuie sa le aiba.
Partidul National Liberal (PNL) a propus ca scrutinul pentru PE sa aiba loc in perioada 25 noiembrie-9 decembrie. Senatorul liberal Norica Nicolai a aratat ca liberalii ar prefera insa data de 25 de noiembrie. "PNL a propus ca aceste alegeri sa se desfasoare intre 25 noiembrie, cel tarziu 9 decembrie, dar ca optiune si noi consideram ca 25 noiembrie este o data rezonabila in care aceste alegeri vor avea succes", a declarat Norica Nicolai. Din delegatia PNL a mai facut parte senatorul Puiu Hasotti.
Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) a propus luni, in cadrul consultarilor de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba loc pe 18 sau pe 25 noiembrie. "UDMR a spus ca aceste alegeri ar trebui sa fie tinute cat mai repede si am propus si doua date fezabile: 18 sau 25 noiembrie. In urma discutiilor, majoritatea partidelor converg spre 25 noiembrie, dar urmeaza ca, in zilele urmatoare, sa se clarifice unele probleme tehnice, legate de ordonantele Guvernului in Parlament. Sustinem aceasta data, propusa si de noi, de 25 noiembrie pentru alegerile europarlamentare", a declarat, la finalul consultarilor, vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely. Potrivit lui Borbely, data euroalegerilor ar putea fi anuntata chiar in aceasta saptamana de catre Guvern, urmand ca, in perioada urmatoare, sa fie rezolvate, in Parlament, eventualele probleme tehnice.
Partidul Conservator (PC) opteaza pentru organizarea alegerilor europarlamentare in a doua jumatate a lunii noiembrie, a declarat luni presedintele Consiliului Executiv al PC, senatorul Codrut Seres, dupa consultarile de la Palatul Victoria. Seres a subliniat ca insa ca responsabilitatea stabilirii datei alegerilor pentru PE revine Guvernului si premierului Calin Popescu-Tariceanu. PC a atras atentia asupra faptului ca, pe langa campania pe care o va desfasura fiecare partid, este nevoie ca Guvernul, prin institutiile abilitate, sa organizeze manifestari si campanii de informare privind PE.
Partidul democrat (PD) nu a luat parte la consultari.